Album plný žánrových prepojení - slovenského folklóru, jazzu a klasickej hudby sa dočká svojho slávnostného krstu

Projekt Ľubozvuk rozozvučí Slovenský rozhlas už budúci týždeň!

Hoci album Ľubozvuk slovenského cimbalistu a kontrabasistu Ľubomíra Gašpara, v spolupráci so sláčikovým kvartetom Spectrum Quartett a speváčkou Sisou Fehér, vyšiel už v septembri, na jeho slávnostný krst musel dozrieť ten správny čas. Fanúšikovia žánrových prepojení jazzu a klasickej hudby v spojení so slovenským folklórom sa naň môžu tešiť už 1. júna v komornom štúdiu Slovenského rozhlasu.

Slovami autora projektu Ľubomíra Gašpara: „Krst CD sme plánovali minulý rok, ale keďže bolo koronové obdobie tak nám to nevyšlo. Dlhý čas som myslel na to, že by bola veľká škoda keby toto CD neuzrelo aj také to oficiálne svetlo sveta, lebo je výsledkom spolupráce vynikajúcich muzikantov. Zostava na albume je podľa mňa jedinečná, pretože je tam spojených viacero svetov. Základ tvorí zoskupenie Ľubomír Gašpar Cimbal Project, v ktorom hrá Jakub Tököly na klavír, Kristián Kuruc na bicie, Peter Korman na kontrabas a ja na cimbal. Doteraz sme pracovali s folklórom rôznych národov, prearanžovávali sme ich do zaujímavých podôb a spájali so žánrami netradičnými pre cimbal akým je napríklad jazz. Tentokrát je to so spevom Sisy Fehér, sláčikovým kvartetom Spectrum Quartett a je to čisto slovenské. Slovenské ľudové piesne sú v pôvodnom znení v originálnej podobe."

Hudobníci si pre krst vybrali Slovenský rozhlas, pretože tam veľmi radi koncertujú a priestor im, aj divákom poskytuje kvalitný zvukový zážitok. Ľubomír dodáva: „Ja osobne mám toto rozhlasové prostredie veľmi rád aj keď akoby trošku zastalo v čase. Má to takú príjemnú svojskú atmosféru. Svojim spôsobom aj skladby, ktoré sme vybrali pre náš album, zastali v čase. Práve vďaka našim aranžmánom získali novú modernejšiu podobu a dostávajú sa tak bližšie k ľuďom dnešnej doby. Napríklad v jednej zo skladieb som cimbal prepojil cez gitarový efekt a tento experiment posunul cimbal na nepoznané miesta z čoho som sám milo prekvapený. Veľmi sa na krst nášho CD teším a budem rád, ak sa táto muzika dostane čo najviac medzi ľudí. Myslím si, že po korona období je umenie tým najlepším liekom, ktorý ľudia potrebujú."

Vstupenky:

https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/lubomir-gaspar-cimbal-project-feat-sisa-feher-krst-cd-lubozvuk-2022-06-01/

FB udalosť:

https://www.facebook.com/events/297631292577619/?ref=newsfeed

rNUlife.sk / Saša Pastorková, PR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.