Divadlo P. O. Hviezdoslava uviedlo obnovenú premiéru hry Opatruj sa, Júlia!

Domáce násilie, jeho popieranie či obhajoba sú hlavnými témami príbehu autorky Uršule Kovalyk Opatruj sa, Júlia! Divadlo DPOH uvedie túto inscenáciu v obnovenej premiére s Božidarou Turzonovovou v postave matky Hildy, ktorá odmieta vidieť násilnícke správanie svojho syna Róberta (Juraj Bača) voči jeho manželke Júlii (Annamária Janeková).

Problém domáceho násilia a hlavne násilia páchaného na ženách je v našej spoločnosti dodnes do veľkej miery prehliadaný. Rodina zakrýva oči, susedia okná, niekedy uveríme, že nás sa to netýka. Opatruj sa, Júlia! rozpráva príbeh ženy uväznenej v byte s oknami, ktoré nemožno otvoriť, a v zničujúcom manželstve, z ktorého nedokáže uniknúť.

Predstavenie je celý čas pútavé, plynulé so strhujúcimi vyvrcholeniami, pre dnešného diváka v prijateľnom čase trvania niečo okolo hodiny (mimo obnovenej premiéry sa hrá spolu s inscenáciou Lenivosť v trvaní 150 minút s prestávkou). Vyzdvihujeme bravúrne herecké výkony všetkých protagonistov, najmä v tandeme divadelnej matky a syna, v podaní legendárnej Božidary Turzonovovej a Juraja Baču.

Júlia žije v napohľad v skvelom fungujúcom manželstve s ideálnym prototypom úspešného muža, Róbertom. V luxusnom modernom byte s obrovskými oknami, ktoré sa nedajú otvárať, svetlom a televíziou ovládanými hlasom, žijú spolu s manželovou matkou Hildou.

Stereotyp narúša príchod neznámej covid pandémie, neustále pripomínanie a uctievanie si zosnulého manžela slávnostnými až bizarnými výročnými večerami v štýle grotesky, Róbertove manažérske problémy a pokles biznisu v súvislosti s príchodom pandémie a lockdownu, až stupňujúca sa vzájomná nevraživosť. Žijú tu akoby vo výstavnom akváriu, v začarovanom pandemickom kruhu, z ktorého niet úniku.. alebo áno?

Hilda si o neveste Júlii myslí, že sa o Róberta málo stará a mohla by mu byť aj lepšou ženou, keby nebola lenivá. Všetky nezhody a Róbertove žiarlivostné scény dáva za vinu Júlii. Napätie sa však začne zvyšovať, keď ich v nie veľkom byte uväzní lockdown, ktorý Róbert využije ako zámienku na skutočné uväznenie Júlie. Tým sa začne manželský teror, ktorý však Hilda stále odmieta vidieť a svojho syna naďalej ospravedlňuje.

Až kým si obaja nezačnú pri stupňujúcom sa napätí a násilí uvedomovať, že Róbert sa správa ako verná kópia svojho otca, grobiana a záletníka, ktorý navonok vždy vystupoval galantne, no v skutočnosti to bol agresívny otec a manžel, najmä keď si vypil. Vtedy vedel zdemolovať byt i zbiť manželku. Bol vnútorne slabý. Z vlastného neúspechu obviňoval manželku a útechu hľadal v náručí iných žien a v alkohole. Aj piť začal, až keď mu nedovolil režim tvoriť. A zdá sa, že v jeho šľapajách pokračuje aj jeho syn Róbert, ktorý to navonok odmieta a zvádza vnútorný boj. Až kým sa situácia nevyhrotí natoľko, že uvedomenie si a nechcenie nasledovania príkladu otca prichádza až takmer úplne neskoro...

Predstavenie Opatruj sa, Júlia! hráme aj 23.2. a 31.3. spolu s inscenáciou Lenivosť (150 minút s prestávkou).

Vstupenky

Autorka: Uršuľa Kovalyk

Účinkujú: Božidara Turzonovová, Annamária Janeková, Juraj Bača

Réžia: Kateřina Quisová

Dramaturgia: Roman Olekšák

Scéna: Eva Kudláčová – Rácová

Kostýmy: Simona Vachálková

Hudba: Martin Hasák

Foto: Katarína Bubeníková

Vstupenky

rNUlife.sk / DPOH / DM

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(3 votes, average: 4,67 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.