Divadelný román po prvý raz na javisku Činohry SND

Jedno z najobľúbenejších literárnych diel o divadelnom prostredí, o divadelníkoch a ich umení, ale aj o ľudských vášniach, túžbach a slabostiach. „Nie je to nudný pohľad do zákulisia, ale priveľmi živý a priveľmi osobný. Plný absurdného humoru, bravúrnej irónie a nezameniteľného cynizmu. Fantazijný svet divadla je prepletený faustovskými motívmi, je to kniha v knihe, literatúra v literatúre, divadlo v divadle.“

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt divadelny roman"

Na dosky SND prichádza akýsi umelecký pohľad do zákulisia tvorby autora a vzniku dramatického diela, ale v zásadných politických okolnostiach. Premiérové uvedenie dramatizácie Divadelného románu Michaila Afanasieviča Bulgakova v réžii česko-slovenského dua SKUTR (Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský) bude fantazijným, groteskným a umným pohľadom na svet divadla nielen v dvadsiatych a tridsiatych rokoch 20. storočia.

„Hrajte moju hru, nič iné nežiadam,“ prosí Sergej Maksudov. Odstrkovaný, perzekuovaný rôznymi zákazmi, nezmyselnými nariadeniami a už dávno prežitými konvenciami a dogmami prenasledovaný spisovateľ, ktorého romány odmietajú strohým „nehodí sa“. Jeho hry už vopred zamietnu alebo po premiére hneď zakážu. Hlavný hrdina nedokončeného Divadelného románu Michaila Bulgakova sa napriek všetkým prekážkam nevzdáva túžby presadiť sa v divadelnom svete, ktorý tak miluje. Na javisku je ako doma.

Michail Afanasievič Bulgakov nie je slovenským divákom neznámy, uvádzali ho v niekoľkých divadlách na Slovensku. Ale diváci SND sa počas sto rokov jeho existencie s týmto autorom na javisku doposiaľ nestretli. Inscenácia Divadelného románu bude vôbec prvým uvedením Bulgakovovho diela na javisku SND a dokonca pôjde o prvú dramatizáciu tohto románu na Slovensku vôbec. O to väčšou vzácnosťou je, ak práve storočnicu SND možno oslavovať autorom, ktorého životné osudy a dielo sú tak úzko späté s divadlom a divadelnosťou.

Michail Bulgakov sa narodil 15. mája 1891 v Kyjeve, v rodine profesora na teologickej akadémii, ktorý mal jazykové znalosti a zaoberal sa západoeurópskymi náboženstvami. Z učiteľskej rodiny pochádzala aj jeho matka. Jeho otec trpel chronickou chorobou obličiek, ktorú po ňom Michail zdedil a na ktorú už ako 49-ročný 10. marca 1940 v Moskve umrel. K jeho smrti však prispelo i vyčerpanie  Stalinovým režimom a všetkými existenčnými i politickými utrpeniami.

V roku 1925 vyšiel jeho prvý román Biela garda o revolučných udalostiach a inteligencii v revolúcii. Na motívy tohto románu, ktorý si veľmi obľúbil Stalin, vznikla aj hra Dni Turbinovovcov. Lenže kritika z radov Ruskej asociácie proletárskych spisovateľov začala útočiť na jeho kritický a groteskný postoj k sovietskej spoločnosti. Jeho hry postupne sťahovali z repertoáru, jeho diela sa nedostali do tlače, postihla ho životná tvŕdza bez možnosti získať prácu a nakoniec mu nedovolili ani vysťahovať sa do zahraničia.

„Na šírom poli ruskej slovesnosti som bol jediný literárny vlk. Radili mi, aby som sa prefarbil. Je to hlúpa rada. Prefarbený ani ostrihaný vlk sa tak či tak nepodobá pudlovi. Niekoľko rokov na mňa usporadúvali štvanicu. Necítim hnev, ale som veľmi unavený. Aj šelma sa unaví,“ písal v máji 1931 Bulgakov Stalinovi. V liste ho žiadal, aby mohol aj so svojou ženou opustiť krajinu. Alebo aby sa mohol zamestnať v divadle – ak nie ako režisér či štatista, aspoň ako divadelný technik. Netrvalo dlho a zatelefonoval mu sám Stalin, na druhý deň ho zamestnali v MCHAT-e.

Divadelný román (1936), ktorý v sebe pojal mnohé zo zážitkov a skúseností z obodbia posobenia Bulgakova v MCHAT-e, už dokončiť nestihol. Posledné obdobie svojho života pracoval na románe Majster a Margaréta. Vyšiel až v roku 1967. Inšpiráciou pre postavu Margaréty bola vraj jeho tretia žena Jelena Šilovská, ktorá mu pomáhala s prepisom listu Stalinovi i so samotným doručením. Osobné Bulgakovove trápenia však pokračovali ďalších jedenásť rokov až do jeho smrti.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt divadelny roman"

Hlavná postava Divadelného románu spisovateľ Sergej Maksudov nás prevedie Nezávislým divadlom, strasťami človeka, muža, autora, umelca, ktorý je odstrkovaný, prenasledovaný, zápasiaci s nezmyslenými tradíciami, príkazmi, spôsobmi a v snahe nájsť svoje uplatnenie a zmysel existencie podáva až nadľudský výkon. Je to živý a groteskný dotyk s fantáziou, so svetom umenia, ale aj s vlastnými životnými osudmi Michaila Bulgakova.

V adaptácii sa objavujú okrem postáv Divadelného románu, ako sú herci, herečky, režiséri, sekretárky, samotný guru divadla, aj citácie rôznych hier, ktoré autori vložili do úst starej hereckej generácie, zvýrazňujú sa faustovské motívy, dokonca sa tam objaví i samotná Bulgakovova žena Jelena. Takto spolu vyskladajú jeden osud človeka. Tam, kde autor Michail Bulgakov nestihol zájsť, zašli autori dramatizácie Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský. Spojili reálne autorské osudy s tými románovými. Realita sa mieša s fantáziou a históriou aj v tomto diele.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt divadelny roman"

Dĺžka predstavenia: 2 hodiny a 30 minút s jednou prestávkou

Viac na : https://www.snd.sk/predstavenie/12210/divadelny-roman/2020-02-01/19-00

Redakciu NUlife.sk informovala Izabela Pažítková, PR SND Autorka Textu: Miriam Kičiňová, dramaturgička Činohry SND*upravené Foto: Ctibor Bachratý

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.