Export švajčiarskych hodiniek prelomil v decembri hranicu 2 miliárd frankov

Export švajčiarskych hodiniek zaznamenal v poslednom mesiaci minulého roka rast o vyše 5 %. Aj keď tempo rastu bolo slabšie než priemer z predchádzajúcich mesiacov, vývozcom sa prvýkrát v tomto období roka podarilo prekonať hranicu 2 miliárd švajčiarskych frankov. Navyše za celý rok 2022 sa hodnota exportu švajčiarskych hodiniek zvýšila o viac než 11 %.

Ako uviedla Federácia švajčiarskych vývozcov hodiniek, v decembri sa export zvýšil medziročne o 5,8 %. Bolo to slabšie tempo než predstavuje celoročný priemer, za čím je však fakt, že hodinky určené na predvianočný predaj sú dodávané zvyčajne v októbri a novembri. Napriek tomu však v decembri ich export prekonal hranicu 2 miliárd CHF, prvýkrát za toto obdobie roka.

December tak výraznou mierou prispel k úspešným výsledkom švajčiarskych výrobcov hodiniek za celý rok 2022. Hodnota vývozu za minulý rok dosiahla 24,8 miliardy CHF (24,77 miliardy eur), čo oproti roku 2021 predstavuje rast o 11,4 %. Oproti roku 2020, ktorý bol pre pandémiu nového koronavírusu zložitý, bol minuloročný export o 46,1 % vyšší.

Takmer všetky exportné trhy dovoz zvýšili, až na kontinentálnu Čínu a Hongkong. Vývoz na tieto trhy bol problematickejší v dôsledku tamojšej politiky nulovej tolerancie voči covidu. Export švajčiarskych hodiniek do kontinentálnej Číny klesol vlani o 13,6 % a do Hongkongu o 10,5 %.

Pod úspešný rok pre vývozcov hodiniek sa podpísali najmä Spojené štáty, ktoré sú kľúčovým trhom pre tento sektor švajčiarskej ekonomiky. Export na americký trh vzrástol vlani o 26,3 % na 3,9 miliardy CHF. Nasledovali Singapur a Japonsko s rastom o 26,2 % a 20,4 %. Navyše sa Švajčiarom darilo aj na európskom trhu, ktorý býva problematický. Vývoz hodiniek do ďalších európskych krajín vzrástol v roku 2022 takmer o 15 %, napriek menšiemu počtu turistov.

Čo sa týka dopytu po hodinkách z pohľadu ich hodnoty, najväčší záujem v závere roka bol o prémiové výrobky s cenou nad 3000 CHF. Ich export vzrástol v decembri o 13 %. Zvýšil sa aj vývoz najlacnejších hodiniek v hodnote pod 200 CHF. Naopak, výrazne klesol záujem o hodinky od 200 do 3000 CHF, ktorých vývoz sa v minulom roku znížil o 16,2 %. *(1 EUR = 1,0013 CHF)

História švajčiarskeho hodinárstva

Tradícia švajčiarskych hodiniek siaha až do 18. storočia. Hoci históriu hodinárskeho priemyslu započali francúzski hodinári, v priebehu niekoľkých málo desaťročí sa ich starostliví švajčiarski zamestnancami, ktorých si Francúzi najímali ako lacnú pracovnú silu, dokázali vypracovať až na svetovú špičku. Povedomie o kvalite a presnosti švajčiarskych hodiniek sa tak buduje už celé stáročia a pretrváva až dodnes. Švajčiarski hodinári sú na to náležite pyšní a túto hodinársku tradíciu si odovzdávajú z generácie na generáciu.

Dámske švajčiarske hodinky
Dámske švajčiarske hodinky majú za úlohu okrem iného podčiarknuť pôvab ženy.

Swiss made, alebo najvyššiu kvalitu zaisťujú prísne pravidlá

Označenie Swiss made na ciferníku hodiniek však neevokuje tieto hodnoty len vďaka svojej historicky povestnej kvalite a dobre vedenému marketingu. Toto označenie totiž môžu aj v dnešnej dobe mať iba priemyselné výrobky, ktoré spĺňajú prísne podmienky určené švajčiarskymi zákonmi. Použitie značky Swiss made je teda striktne obmedzené a starostlivo kontrolované miestnymi úradmi. Vďaka tomu majú zákazníci po celom svete istotu, že ich hodinky sú vyrobené výhradne z kvalitných súčiastok a sú kompletizované skutočnými majstrami vo svojom odbore. A aké podmienky teda hodinky musia spĺňať, aby sa mohli pýšiť označením Swiss made?

  • Hodinový strojček musí byť z minimálne 60 % jeho ceny tvorený dielmi vyrobenými vo Švajčiarsku.
  • Vo Švajčiarsku musí prebehnúť aj jeho finálna montáž.
  • Musí tu prejsť kontrolou.
Pánske švajčiarske hodinky
Pánske švajčiarske hodinky vynikajú okrem výnimočnej kvality i dokonalým dizajnom.

Švajčiarske hodinky sú symbol presnosti, luxusu aj elegancie

Hodinky švajčiarskej kvality však nie sú len dobrým sluhom pri vašom každodennom zhone. Návrhári značky Swiss made myslia aj na to, že hodinky môžu zastať aj úlohu honosného šperku. Pánske i dámske švajčiarske hodinky sú vďaka tomu okrem iného tiež symbolom vycibreného módneho štýlu a elegancie. Stávajú sa tak zaujímavou ozdobou každého muža či ženy a v oblasti predaja trvalo zaujímajú popredné svetové priečky.

rNUlife.sk / Monochrome Watches, RTTNews, teraz

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.