Príbeh filmu Invalid vyjde aj ako komiks

Tvocovia snímky Invalid opäť prekvapujú. Iba nedávno zverejnili filmovú skladbu Asal, ktorá je rómskym prevedením legendárnej pesničky Úsmev a dnes pridávajú informáciu o tom, že príbeh filmu Invalid vyjde aj v knižnej podobe. Komiksy slovenskej tvorby často nevychádzajú, no komiks Invalid poteší slovenského čitateľa už 8. februára. Čierna komédia Invalid príde do kín 9. februára.

“Táto knižka je o tom, ako sa z Lacka Hundera, môjho najlepšieho kamaráta, stala legenda. Je o nás, o komarátstve, hneve, rodine, ale aj o múzeu a sebaobrane. A najlepšie je, že ju môžete čítať aj pozerať naraz. Lebo sú v nej perfektné obrázky. Dokonca je k nej aj film, ale na ten budete musieť ísť do kina.”

Takto predstavuje nový slovenský komiks Invalid s podnázvom Netrep kokocynas! zadná strana jeho obálky. Autorom komiksu je scenárista rovnomennej čiernej komédie Tomáš Dušička. O grafickú úpravu sa postaral Slavomír Jakab.

Komiks bude možné kúpiť si vo väčšine slovenských kníhkupectiev od 8. februára, film sa začne v kinách premietať od 9. februára. Námet na film, a teda aj komiks zároveň, čerpal Tomáš Dušička v reálnom živote: “V hlave mi rezonovali dva skutočné príbehy, ktoré som si vypočul o mafiánskych praktikách z 90. rokov. Ten prvý bol o mužovi, ktorý si chcel kúpiť drahé rádio na inzerát. Avšak domov sa už nikdy nevrátil. Nakoniec sa ukázalo, že padol do rúk nesprávnym ľuďom a tí ho zavraždili.Druhý príbeh bol o mužovi, ktorý spadol do kanála, z ktorého niekto ukradol poklop. Strávil tam dva dni, kým ho niekto našiel, a po tomto zranení mu zostali trvalé následky.”

V príbehu o Invalidovi sa Tomáš nechal inšpirovať a skĺbil ich do jedného prekvapivého príbehu o údržbárovi v múzeu Lacovi Hunderovi (Gregor Hološka). Príbeh o ňom vo filmovom i komiksovom prevedení rozpráva Róm Gabo (Zdeněk Godla), ktorý po nešťastnej udalosti nájde Laca na dne kanála. Po nehode však ostáva na vozíku a keďže je po svojom cholerickom výpade bez rodiny, potrebuje pomoc. Na tú sa ochotne ponúkne práve Gabo, ktorý sa tak vnúti do Lacovho života. Hoci nevyžiadane, v Lacovom živote sa začnú aj vďaka Gabovi diať zmeny.

Réžia: Jonáš Karásek
Scenár: Tomáš Dušička
Kamera: Tomáš Juríček
Hrajú: Zdeněk Godla, Gregor Hološka, Daniel Fischer, Ivo Gogál, Oľga Belešová, Sväťo Malachovský, Sáva Popovič, Helena Krajčiová, Sandra Lasoková, Klára Melišková, Jevgenij Libezňuk, Martin Šalacha, Peter Šimun, Patrik Rytmus Vrbovský, Michal Dušička (Majk Spirit), Daniel GoGo Štrauch a ďalší...
Koproducenti: Zuzana Balkoová, Mayo Hurajt , Marek Greško, Aleš Danielis
Producenti: Maroš Hečko a Peter Veverka
Žáner: čierna, akčná komédia

Film finančne podporil Audiovizuálny fond Slovenska, koproducentom je RTVS.

Do kín ho uvedie distribučná spoločnosť CinemArt SK 9. februára 2023.

https://www.facebook.com/filminvalid/

https://www.instagram.com/invalidfilm/

rNUlufe.sk / Perla Žinčíková, PR CinemArt

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.