Štát pri vymáhaní svojich pohľadávok začal využívať umelú inteligenciu

Štátna spoločnosť Slovenská konsolidačná, ktorej zriaďovateľom je Ministerstvo financií SR, spustila pilotný projekt nasadenia umelej inteligencie ako podpornej služby pri vymáhaní pohľadávok štátu. Na stredajšej tlačovej konferencii o tom informoval generálny riaditeľ spoločnosti Marián Janočko.

"Zmyslom projektu bolo využiť enormné množstvo historických dát, ktoré má spoločnosť k dispozícii, a tieto dáta využiť na natrénovanie neurónovej siete, ktorá sa naučí súvislosti a vzory v týchto dátach, a po natrénovaní túto neurónovú sieť využívať na skóring novonadobudnutých pohľadávok," povedal Janočko. Systém dokáže určiť pravdepodobnosť vymoženia nadobudnutých pohľadávok. Zamestnanci spoločnosti zatiaľ využívajú tieto dáta o pravdepodobnosti ich vymoženia podporne k svojim doterajším procesom.

Aj keď projekt je zatiaľ v pilotnej fáze, už teraz podľa Janočka pomáha triediť jednotlivé pohľadávky podľa naliehavosti, a tým skrátiť čas ich vymáhania a zvýšiť pravdepodobnosť ich uhradenia. To by sa malo prejaviť aj v lepšom hospodárskom výsledku spoločnosti a tiež na výške dividend, ktorú spoločnosť odvádza do štátneho rozpočtu.

Slovenská konsolidačná je zriadená s cieľom konsolidácie pohľadávok verejného sektora. Ku koncu minulého roka spravovala vo svojom portfóliu 460.948 pohľadávok voči 203.405 dlžníkom v hodnote približne 3,24 miliardy eur. Janočko dodal, že spoločnosť mala v tomto roku naplánovanú stratu, no pravdepodobne dosiahne historicky najvyšší zisk vyše troch miliónov eur.

rNUlife.sk / tasr, shutterstock

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.