Nemecký vojnový film Na západe nič nové získal najviac nominácií v Británii na cenu BAFTA

Vojnová dráma "Na západe nič nové" (All Quiet on the Western Front, 2022) sa vo štvrtok stala najviac nominovaným cudzojazyčným filmom v histórii britskej kinematografie. Vznikla v nemecko-americko-britskej koprodukcii a získala 14 nominácií na cenu BAFTA (British Academy of Film and Television Arts).

Slávnostné udeľovanie cien BAFTA je vrcholom britského filmového kalendára a považuje sa za "predskokana" marcového udeľovania Oscarov. Víťaza, vrátane najlepšieho filmu, oznámi Britská akadémia filmového a televízneho umenia 19. februára v Londýne, píše The Hollywood Reporter.

BAFTA 2023: 'All Quiet on the Western Front' leads nominations

Film nemeckého režiséra Edwarda Bergera "Na západe nič nové" je o zážitkoch dospievajúceho nemeckého vojaka počas prvej svetovej vojny.

"Môj film sa odlišuje od amerických alebo britských (vojnových) filmov natočených z pohľadu víťazov. V Nemecku je okolo vojny vždy pocit hanby, smútku a viny. Bolo pre mňa dôležité predstaviť tento (iný) pohľad," povedal vlani nemecký režisér Berger.

Nová adaptácia známeho románu Ericha Mariu Remarqua (1898 – 1970) Na západe nič nové v réžii Edwarda Bergera, ktorá sa dá vidieť na Netflixe, sa však ako keby takto vymedzenej debate vymykala. Ako keby tu žiadny takýto dialóg ani neprebehol a autori predlohu len skôr bežne prelistovali.
Ani nepomysleli na to, že by k nej zaujali akýsi postoj, napríklad sa rozhodli previesť ju na plátno čo najpietnejšie alebo, naopak, prísť s nejakou jej veľmi radikálnou interpretáciou. Najpravdepodobnejšie sa zdá, že im bola úplne ukradnutá. Použili ju skôr ako značku, pod ktorou vytvorili na jednej strane niečo veľmi konvenčné a v niečom zároveň ducha predlohy úplne popierajúce.
(Ondřej Štindl)

Scenár vychádza z rovnomennej knihy Ericha Mariu Remarqua z roku 1929. Jeden z najvplyvnejších príkladov antimilitaristickej literatúry bol preložený do vyše 60 jazykov a celosvetovo sa predalo viac ako 50 miliónoch výtlačkov. Jeho "podvratné" protivojnové posolstvo bolo v Nemecku zakázané a v roku 1933 jeho knihy pálili nacisti. Obviňovali ho zo "zrady vojakov", vysvetľuje AFP.

Na západe nič nové režiséra Edwarda Bergera je už treťou filmovou adaptáciou rovnomenného románu nemeckého spisovateľa Ericha Mariu Remarquea z roku 1928. Autor do knihy naturalisticky vložil svoje zážitky z 1. svetovej vojny, do ktorej hlavný hrdina, mladý Paul Bäumer, pod psychickým nátlakom nastúpi s vidinou rýchleho víťazstva, aby sa následnej stretol s krutou realitou vojny.

Film sa natáčal v niekoľkých európskych krajinách vrátane Českej republiky, konkrétne v Prahe a Barrandovských štúdiách, v Žatci, na hradoch Točník, Libušín a Sychrov, na zámku Liběchov a na mnohých ďalších miestach.

Film distribuuje spoločnosť Netflix a nominovaný bol v kategóriách film, réžia, herec vo vedľajšej úlohe, adaptovaný scenár, cudzojazyčný film, obsadenie, kamera, kostýmy, strih, mejkap, hudba, produkcia, zvuk a vizuálne efekty.

Austrian actor Felix Kammerer (left) and German actor Albrecht Schuch at the premiere of All Quiet On The Western Front
Rakúsky herec Felix Kammerer (vľavo) a nemecký herec Albrecht Schuch (All Quiet On The Western Front)

"Na západe nič nové" v počte 14 nominácií na cenu BAFTA vyrovnal rekord snímky "Tiger a drak" v roku 2001.

Po desiatich nomináciách majú filmy Všetko, všade, naraz a Duchovia Inisherinu.

Akčná sci-fi komédia Všetko, všade, naraz sa stala jedným z najväčších a najpríjemnejších filmových prekvapení tohto roka. V snímke od režisérskeho dua Daniel Kwan a Daniel Scheinert (Daniels) čaká na ženu v strednom veku namiesto nepríjemnej schôdzky na finančnom úrade bláznivé dobrodružstvo v niekoľkých paralelných vesmíroch. Áno, je to presne také šialené a zábavné, ako to znie.

Vedľa seba totiž existuje množstvo paralelných vesmírov a všetkým teraz hrozí smrteľné nebezpečenstvo. Na hlavnú hrdinku tak čaká niečo ešte desivejšie, než sú dane, pretože jedine ona môže zlo s veľkým „Z“ zastaviť. Má totiž schopnosť prestupovať alternatívnymi vesmírmi, nasávať z nich schopnosti a zručnosti svojich paralelných ja a tie potom použiť na záchranu všetkých svetov. V jednom je filmovou hviezdou, v inom kuchárkou, v ďalšom majsterkou kung-fu, niekde má namiesto prstov párky, inde si úradníčku z finančného úradu vzala za ženu a niekde je zase obyčajným kameňom. Na všetky svoje ja sa môže napojiť a žiť naraz nespočetné množstvo rozličných životov.

Komediálna dráma Duchovia Inisherinu ocenená Zlatým glóbusom sa odohráva na odľahlom írskom ostrove a sleduje celoživotných priateľov Pádraica (Colin Farrell) a Colma (Brendan Gleeson), ktorí sa ocitnú v slepej uličke, keď Colm nečakane ukončí ich priateľstvo. Ohromený Pádraic sa s pomocou svojej sestry Siobhán (Kerry Condon) a problémového mladého ostrovana Dominica (Barry Keoghan) snaží napraviť vzťah a odmieta prijať „nie“ ako odpoveď. Pádraicove opakované snahy však len posilňujú odhodlanie jeho bývalého priateľa – a keď Colm predloží zúfalé ultimátum, že zakaždým, keď ho Pádraic osloví, si odreže prst, udalosti sa rýchlo vyhrotia a majú šokujúce následky. Nový film Martina McDonagha, režiséra úspešných filmov ako „Tri billboardy kúsok za Ebbingom“ a „V Brugách“, získal Cenu za najlepší scenár (Martin McDonagh) i Cenu pre najlepšieho herca (Colin Farrell) na MFF Benátky 2022.

Na treťom mieste v počte nominácií sa s deviatimi nomináciami umiestnil Elvis. Veľkolepý film austrálskeho režiséra Baza Luhrmanna sa ponára do života a hudby Elvisa Presleyho (Austin Butler) a jeho vzťahu s jeho záhadným manažérom, plukovníkom Tomom Parkerom (Tom Hanks). Príbeh sa ponára do komplexnej dynamiky medzi Presleym a Parkerom trvajúcej viac ako 20 rokov, od Presleyho vzostupu k sláve až po jeho neslýchaný úspech, na pozadí rozvíjajúcej sa kultúry a straty nevinnosti v Amerike. Stredobodom tejto cesty je jedna z najvýznamnejších a najvplyvnejších osôb v Elvisovom živote, Priscilla Presley (Olivia DeJonge).

Päť nominácií získala americká hudobná psychologická dráma Tár Todda Fielda v hlavnej roli s Cate Blanchettovou o prvej ženskej šéfdirigentke významného nemeckého orchestra.

Celkom nominovaných bolo 215 ľudí, ktorí pracovali na 45 výnimočných filmoch naprieč rôznymi žánrami a rozprávacími štýlmi, ktoré majú každý unikátny pohľad na svet, uviedla riaditeľka ceny a producentka Jane Millichipová.

rNUlife.sk / The Hollywood Reporter, AFP, teraz

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.