Best Fashion Graduate oslavuje 10 rokov. Pozrite sa, čo robia ocenení dizajnéri dnes

Ocenenie mladých talentov Best Fashion Graduate, ktoré módnym tvorcom pravidelne udeľuje Slovak Fashion Council oslavuje 10 rokov. Pri tejto príležitosti pripravil výstavu najnovších kolekcií ocenených dizajnérov.

Návrhárke Dane Kleinert, ktorá je zakladateľkou SFC a súčasnej riaditeľke organizácie Zuzane Bobikovej sa behom desať rokov podarilo vybudovať z Best Fashion Graduate značku, ktorá objavuje a oceňuje najlepšie talenty v oblasti módneho dizajnu. Pri príležitosti 10. výročia udeľovania cien BFG, zorganizoval Slovak Fashion Council výstavu The Future Is Who We Are spojenú s premietaním nového fashion filmu Vladimíry Hradeckej.

„Program Best Fashion Graduate, je určený mladým dizajnérom a absolventom odevného dizajnu, ktorí prezentujú svoju kolekciu pred odbornou porotou. Tá individuálne posudzuje nielen umeleckú výpoveď a úroveň spracovania dizajnu, ale takisto predpoklady pre biznisový úspech dizajnéra na trhu a jeho odlíšiteľnosť v tvorbe,“ vysvetľuje na úvod Zuzana Bobiková.

Best Fashion Graduate je ocenenie udeľované raz za dva roky organizáciou Slovak Fashion Council. Titul získava absolvent (minimálne) bakalárskeho štúdia vysokej školy, ktorý presvedčí medzinárodnú odbornú porotu svojou tvorbou, kolekciami a odhodlaním naštartovať svoju kariéru módneho dizajnéra.

Kurátorka Dana Kleinert o výstave hovorí: “Výstava je oslavou hľadania a nachádzania talentov. Je zhmotnením signifikantnej časti desaťročnej činnosti jej iniciátora a organizátora, ktorým je Slovak Fashion Council. Pripomíname si a vyzdvihujeme ňou medzinárodný potenciál slovenských mladých dizajnérov a dizajnérok.“

Subjektom spoločnej prezentácie sú diela laureátov*ok BFG Petry Kubíkovej, Andrey Pojezdálovej, Maje Božović, Lukáša Krnáča, zoskupenia I’m not a Robot a Petry Famlerovej, ktorá tvorí pod značkou Famale. V koncepte snahy o pochopenie súčasnosti a hľadanie cesty von z problémov, ktoré rieši súčasná mladá generácia sa vinie téma osamelosti pod vplyvom tlaku sociálnych médií, klimatických zmien a ich dopadu na duševné zdravie (nielen) mladých ľudí.

„Dizajnéri a umelci sú tí, ktorí citlivo reflektujú na témy spoločnosti, vizuálne ich interpretujú a komunikujú verejnosti. Sila mladej generácie a talentov Best Fashion Graduate je absolútne zjavná a pre spoločnosť tak veľmi potrebná,“ dodáva Dana Kleinert.

Nástrojom komunikácie posúvajúci samotné odevy o úrovne ďalej je fashion film tvorivého tímu okolo režisérky Vladimíry Hradeckej, ktorý mal svetovú premiéru počas februárového Fashion weeku v Londýne.

„Budúcnosť je taká, akí sme: fluidná, úzkostlivá, otvorená, spochybňujúca, popudlivá, prepojená, fascinujúca, podmanivá. Toto poetické video s postklubovou queer atmosférou zobrazuje súčasný svet v umení, móde, mediálnom svete a v ľudskej komunikácii. Takisto sa dotýka tém environmentálnej úzkosti, posthuman etiky, neurónového zrkadlenia a vzájomnosti,“ uvádza režisérka Vladimíra Hradecká.

Prostredie Slovenského národného divadla sa už budúci štvrtok 28. apríla premení na živé priestory zhmotnenia témy osamelosti, kedy budú hostia počas vernisáže súčasťou vizuálnej performance, ktorá zasiahne publikum v postprodukčnom prevedení a zacielení. Výstava potrvá od 29.4. 2022 do 12.5. 2022.

O Slovak Fashion Council

Slovak Fashion Council (SFC) je profesionálna nezisková organizácia, ktorá pomáha podporovať a rozvíjať slovenský módny ekosystém od roku 2011. Založila ho módna návrhárka Dana Kleinert, ktorá odvtedy získala mnoho domácich i zahraničných ocenení. Od decembra 2019 je vymenovaná nová generálna riaditeľka Zuzana Bobiková, ktorá od vzniku SFC vytvára stratégiu a program a tak logicky vo svojej práci pokračuje ďalej.

http://www.slovakfashioncouncil.sk/sk_SK/

rNUlife.sk / Andrea Gregorová & Babsy Jagušák

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.