Kino Lumière našlo svoj dočasný domov, vracia sa s obľúbenou dramaturgiou i exkluzívnym programom

Bratislavské Kino Lumière začína v novom roku v nových priestoroch. Od 19. januára bude dočasne premietať v priestoroch Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení, od 18. februára pribudnú projekcie aj v Slovenskej národnej galérii. Diváci sa môžu tešiť na známu dramaturgiu, hneď v prvých dňoch kino ponúkne exkluzívny program. Premietne hudobný film The Doors: Final Cut (1991) režiséra Olivera Stona v cykle Reštaurovaná klasika. Pôjde o jediné uvedenie filmu na Slovensku.

kinosále Filmovej a televíznej fakulty VŠMU bude Kino Lumière premietať každú stredu, štvrtok a piatok. Ponúkne dramaturgiu, na akú sú jej diváci zvyknutí. Priestor dostanú predovšetkým klubové a artové filmy, obľúbené cykly Reštaurovaná klasika, Music & Film i festivalové špeciály.

Na úvodnej projekcii vo štvrtok 19. januára o 18.30 hod. sa premietne dráma Osem hôr (2022) režisérskej i partnerskej dvojice Felix van Groeningen a Charlotte Vandermeersch, ocenená Cenou poroty na MFF Cannes. Film o prerode chlapcov na mužov, o hodnote priateľstva a hľadaní zmyslu života v tichu spektakulárnych Álp či Himalájí je adaptáciou rovnomennej knihy Paola Cognettiho. Podľa režisérky Charlotte Vandermeersch s manželom chceli „nakrútiť epický film, vyrozprávaný drobnými gestami. Ódu na krehkosť a silu každej jednej živej bytosti, či už je to človek, zviera, rastlina alebo hora.“

V prvý týždeň premietania Kino Lumière na svojej novej adrese uvedie hudobný film The Doors: Final Cut (1991) režiséra Olivera Stona v cykle Reštaurovaná klasika. Film zachytáva vzostup a pád nesmrteľnej americkej rockovej skupiny The Doors a jej speváka Jima Morrisona. Rebela a génia, ktorý sa počas svojho krátkeho života stal legendou, vo filme excelentne stvárňuje Val Kilmer.

„Začiatkom 90. rokov minulého storočia film The Doors spôsobil celosvetové oživenie záujmu o skupinu a jej speváka,“ približuje snímku Miro Ulman, ktorý pre Kino Lumière pravidelne pripravuje cyklus hudobných filmov Music & Film a film pred projekciou lektorsky uvedie. „Oliver Stone vo filme presvedčivo evokuje atmosféru koncertov kapely i svet Morrisonových textov. Tridsať najväčších hitov na chvíľu vráti divákov do druhej polovice 60. rokov minulého storočia spojenej s rozmachom rockovej hudby, hnutím hippies, drogami a bojom proti establishmentu.“ Snímka sa po tridsiatich rokoch vracia na plátna kín v podobe digitálne reštaurovaného režisérskeho zostrihu s obrazom s rozlíšením 4K. Kino Lumière ju uvedie na jediných dvoch projekciách na Slovensku 20. a 25. januára o 19.00 hod.

V programovej ponuke Kina Lumière v najbližších dňoch diváci nájdu aj drámu Fabelmanovci (2022) Stevena Spielberga, ktorá len nedávno získala dva Zlaté glóbusy za najlepší film a réžiu, komédiu Je mi zo seba zle (2022) Kristoffera Borgliho z programu prehliadky severských filmov Scandi, ocenenú na MFF Cannes v sekcii Un certain regard.

Ďalšou filmovou lahôdkou je dráma Banger (2022) Adama Sedláka, nominovanú na Cenu českej filmovej kritiky i cyklus najlepších domácich filmov Best of Film.sk – slovenský film roka 2022, v ktorom podľa hodnotenia filmových vedcov a kritikov dominuje film Obeť (2022) Michala Blaška.

Z noviniek sa premietne napríklad komédia, alebo Film o láske a tarote, s názvom A potom prišla láska (2022) režiséra Šimona Holého. Psychologička Kristína (Pavla Tomicová) zúfalo hľadá lásku a šťastie. Rozhodne sa preto odísť so svojou dospelou dcérou Sárou (Sára Venclovská) na ozdravný víkend za kartárkou Zdenou (Tereza Hofová). Cez pochybné rodové liečenie a výklady kariet zistí viac nielen o svojom problematickom vzťahu k okoliu, ale aj k dcére a sebe samej. Príde na konci ozdravovania konečne aj láska?

Lákadlom je i nový historický film Korzet (2022) Marie Kreutzer o cisárovnej Sissi, za ktorej stvárnenie bola jej predstaviteľka Vicky Krieps ocenená Európskou filmovou cenou ako najlepšia herečka i cenou na MFF Cannes v sekcii Un certain regard.

Kino Lumière je zatvorené od 20. septembra 2022 z dôvodu požiaru a jeho sanácie v digitalizačnom pracovisku Slovenského filmového ústavu v objekte kina na Špitálskej ulici 4 v Bratislave. Na odstraňovanie škôd nadviazala plánovaná rekonštrukcia kina.

Počas rekonštrukcie bude Kino Lumière od 19. januára dočasne premietať na FTF VŠMU na Svoradovej ulici 2 každú stredu, štvrtok a piatok, štandardné vstupné je 6 eur. Na väčšinu filmov sa dajú uplatniť zľavy, a to 1 euro pre seniorov, ZŤP a študentov a pre držiteľov preukazu filmového klubu 2023, ďalej 2 eurá na kartu Lumierka a pre študentov a pedagógov VŠMU. Od 18. februára pribudnú pod hlavičkou Kina Lumière aj projekcie v novootvorenej Slovenskej národnej galérii na Rázusovom nábreží 4, naplánované sú každý utorok, sobotu a nedeľu.


Program a vstupenky na projekcie Kina Lumière v priestoroch FTF VŠMU:

https://www.kino-lumiere.sk/

Projekcia filmu The Doors: Final Cut, r. Oliver Stone:

https://www.kino-lumiere.sk/klient-863/kino-241/stranka-8409/film-585148

rNUlife.sk / Simona Nôtová, tlačová tajomníčka SFÚ

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.