Ukrajinský ľud dostane Sacharovovu cenu za rok 2022

Statočný ukrajinský ľud získa Sacharovovu cenu Európskeho parlamentu za slobodu myslenia za rok 2022 na slávnostnom odovzdávaní ceny v stredu napoludnie.

Očakáva sa, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský vystúpi v pléne na diaľku, pričom v Štrasburgu sa fyzicky zídu aj ďalší predstavitelia ukrajinského ľudu.

Poslanci udelili odvážnemu ľudu Ukrajiny zastúpenému svojím prezidentom, zvolenými lídrami a občianskou spoločnosťou Sacharovovu cenu za slobodu myslenia za rok 2022. Foto: MILOS BICANSKI

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola a viacerí zástupcovia Ukrajiny usporiadajú tlačovú konferenciu po slávnostnom odovzdávaní cien o 12:45 hod SEČ v tlačovej miestnosti Parlamentu Daphne Caruana Galizia. Ďalšie podrobnosti a mená osôb, ktoré vystúpia, budú oznámené neskôr.

Okrem toho sa ukrajinskí laureáti a zástupcovia tohtoročných finalistov Sacharovovej ceny zúčastnia na tlačovom seminári, ktorý zorganizuje Európsky parlament v utorok 13. decembra od 09:30 hod do 11:30 hod SEČ.

Slávnostné odovzdávanie aj tlačovú konferenciu si môžete pozrieť naživo prostredníctvom EP Live a EbS.

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola oznámila laureáta za rok 2022 v rokovacej sále v Štrasburgu už 19.októbra tohto roku na základe rozhodnutia Konferencie predsedov Parlamentu (predsedníčky a lídrov politických skupín).

“Táto cena je pre Ukrajinky a Ukrajincov na bojiskách. Je pre tých, ktorí boli nútení utiecť. Pre tých, ktorí stratili príbuzných a priateľov. Pre všetkých, ktorí išli bojovať za to, v čo veria. Viem, že odvážni obyvatelia Ukrajiny sa nevzdajú a neurobíme tak ani my,“ povedala Metsola.

Nevyprovokovaná ruská útočná vojna proti Ukrajine spôsobuje ukrajinskému ľudu obrovské náklady. Bojujú nielen za ochranu svojich domovov, zvrchovanosti, nezávislosti a územnej celistvosti, ale zároveň obhajujú slobodu, demokraciu, právny štát a európske hodnoty na bojiskách „proti brutálnemu režimu, ktorého cieľom je oslabiť našu demokraciu, oslabiť a rozdeliť našu Úniu,“ tvrdia poslanci.

V nominácii sa zdôrazňuje úsilie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ako aj úloha jednotlivcov, zástupcov iniciatív občianskej spoločnosti a štátnych a verejných inštitúcií vrátane Štátnych pohotovostných služieb Ukrajiny, Julie Pajevskej, zakladateľky lekárskej evakuačnej jednotky Tajrini anjeli, Oleksandry Matviyčukovej, právničky a predsedníčky organizácie Centrum pre občianske slobody, hnutie občianskeho odporu Žltá stuha a Ivan Fedorov, primátor ukrajinského mesta Melitopol, ktoré je v súčasnosti pod ruskou okupáciou.

Prečítajte si viac o ďalších kandidátoch na tohtoročnú Sacharovovu cenu.

Poslanci Výboru pre zahraničné veci, Výboru pre rozvoj a Podvýboru pre ľudské práva budú s ukrajinskými laureátmi diskutovať v pondelok 12. decembra od 19:00 do 20:30 hod SEČ.

Súvislosti

Sacharovovu cenu za slobodu myslenia udeľuje každý rok Európsky parlament. Bola zriadená v roku 1988 s cieľom uctiť si jednotlivcov a organizácie bojujúce za ľudské práva a základné slobody. Nesie meno sovietskeho fyzika a politického disidenta Andreja Sacharovova a je spojená s finančnou odmenou 50 000 EUR.

Minulý rok Parlament udelil cenu ruskému opozičnému politikovi a protikorupčnému aktivistovi Alexejovi Navaľnému.

Slávnostné odovzdávanie cien: Streda 14. decembra 12.00 hod SEČ.

rNUlife.sk / ZEPaEKnaSK

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.