Nový európsky Bauhaus 2023: ďalší ročník súťaže

Komisia dnes otvára nové kolo prihlášok do súťaže o ceny Nového európskeho Bauhausu za rok 2023. Po úspešných predchádzajúcich dvoch ročníkoch, v ktorých sa do súťaže prihlásilo viac ako 3 000 uchádzačov zo všetkých členských štátov EÚ, bude v roku 2023 ocenených 15 príkladných iniciatív spájajúcich udržateľnosť, estetiku a inkluzívnosť – tri základné hodnoty Nového európskeho Bauhausu.

V kontexte Európskeho roka zručností bude v tomto ročníku okruh zameraný na vzdelávanie a učenie sa. Po prvý raz budú v súťaži vítané aj projekty a koncepcie na západnom Balkáne. Rovnako ako minulý rok, aj tento rok sa budú udeľovať osobitné ceny osobám do 30 rokov. Výzva je otvorená do 31. januára 2023, 19.00 hod. SEČ.

Ceny za rok 2023 budú udelené existujúcim projektom ako aj koncepciám, ktoré vypracovali mladé talenty, a to v štyroch kategóriách:

  • obnovenie spojenia s prírodou,
  • znovunadobudnutie pocitu spolupatričnosti,
  • uprednostňovanie miest a ľudí, ktorí to najviac potrebujú,
  • potreba dlhodobého myšlienkového prístupu v priemyselnom ekosystéme zohľadňujúceho životný cyklus.

V každej kategórii si uchádzači môžu vybrať z troch paralelných súťažných okruhov:

  • okruh A: „Šampióni Nového európskeho Bauhausu“ venovaný existujúcim a dokončeným projektom so zreteľnými a pozitívnymi výsledkami,
  • okruh B: „Vychádzajúce hviezdy Nového európskeho Bauhausu“ venovaný koncepciám mladých talentov do 30 rokov. Koncepcie sa môžu nachádzať v rozličných fázach vývoja, od ideových nápadov s jasným plánom až po fázu prototypu,
  • okruh C: „Šampióni Nového európskeho Bauhausu v oblasti vzdelávania“ venovaný iniciatívam zameraným na vzdelávanie a učenie sa. Oprávnené sú dokončené projekty, ako aj iniciatívy s minimálnou mierou vyspelosti.

Ceny za rok 2023 budú udelené 15 víťazom vo forme finančnej odmeny do výšky 30 000 EUR ako aj komunikačného balíčka, ktorý im pomôže ďalej rozvíjať a propagovať ich projekty a koncepcie.

Ako sa prihlásiť?

Vítaní sú uchádzači všetkých štátnych príslušností a pôvodov, ak sa ich koncepcie a projekty realizujú v EÚ alebo na západnom Balkáne. Prihlášky by mali predkladať prostredníctvom oficiálnej webovej stránky venovanej cenám Nového európskeho Bauhausu.

Teším sa, že súťaž o ceny Nového európskeho Bauhausu sa koná už tretí rok. Je nevyhnutné upriamiť pozornosť na inovatívne projekty, ktoré nám ukazujú, ako môže Európska zelená dohoda zlepšiť kvalitu života občanov. Silný dôraz na vzdelávanie a učenie sa prispeje k nášmu úsiliu v oblasti rekvalifikácie a zvyšovania úrovne zručností pracovníkov, aby sme sa dokázali vyrovnať s výzvou, ktorú prináša zelená transformácia v Európskom roku zručností.

Komisárka pre inováciu, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež Marija Gabrielová - 06/12/2022

Všetky podrobnosti týkajúce sa postupu podávania prihlášok sú uvedené v príručke pre uchádzačov, ktorá je dostupná vo všetkých jazykoch EÚ a západného Balkánu.

Súvislosti

Nový európsky Bauhaus je kreatívna a interdisciplinárna iniciatíva, ktorá prepája Európsku zelenú dohodu s prostredím, v ktorom žijeme, a s našimi skúsenosťami. Iniciatíva vyzýva všetkých Európanov, aby spoločne navrhli a vybudovali udržateľnú a inkluzívnu budúcnosť, ktorá poteší oči, myseľ i dušu.

Nový európsky Bauhaus, ktorý rozbehla predsedníčka von der Leyenová vo svojom prejave o stave Únie v roku 2020, bol navrhnutý spoločne s tisíckami ľudí a organizácií v celej Európe aj mimo nej.

Viac informácií

Otázky a odpovede

Príručka pre uchádzačov vo všetkých jazykoch EÚ a západného Balkánu

Webové sídlo súťaže

Webové sídlo Nového európskeho Bauhausu

Oznámenie Komisie o Novom európskom Bauhause

rNUlife.sk / ZEKaEPnaSK

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.