Tešte sa na gitarové zázraky Editors a White Lies na Metronome Prague 2023

Medzi hviezdami už šiesteho ročníka, ktorý sa uskutoční 22.–25. 6. 2023 na pražskom Výstavišti, popri francúzskych M83 zažiaria i famózne britské formácie Editors a White Lies. Prvá zmienená tu odohrá svoj prvý pražský open-air koncert. Na metronome.cz sú už teraz v predaji zvýhodnené vstupenky z limitovanej vianočnej edície 3 000 kusov.

Zoznam zverejnených účinkujúcich na Metronome Prague 2023 je opäť bohatší. Spolu so svetoznámym elektronickým projektom M83 multiinštrumentalistu Anthonyho Gonzaleze – zvukovou tsunami zloženou zo syntetizátorov, gitár, vokálov a epických refrénov, ktorých hit Midnight City má na ich oficiálnom YouTube kanály takmer 400 miliónov zhliadnutí – sa môžeme tešiť na majstrov britskej gitarovej scény Editors a White Lies.

Editors súštvorčlenná alternatívna kapela z Birminghamu, založená v roku 2002. Hviezdnu kariéru kapely odštartoval hneď prvý singel „Bullets“, vydaný v roku 2005. Prelomový bol pre Editors rok 2007, keď vystúpili ako jeden z headlinerov na obrom festivale Glastonbury a ako predkapela absolvovali s R.E.M. jich európske turné.

Skupina doteraz vydala osem albumov: „The Back Room“ (2005), „An End Has a Start“ (2007), „In This Light and On This Evening“ (2009), „The Weight of Your Love“ (2013), „In Dream“ (2015), „Violence“ (2018), „Blanck Mass Sessions“ (2019) a „EBM“ (2022).

Za svoj debutový album „The Back Room“ boli v roku 2006 nominovaní na Mercury Prize, ich druhý počin „An End Has a Start“ obsadil prvé miesto v britskej i americkej hitparáde albumov. Na Metronome Prague 2023 pod šírim nebom predstavia nový album, ktorý sľubuje ako inak strhujúcu kombináciu špičkových gitár a elektroniky.

White Lies nepatria ku kapelám s dlouhou históriou, ale už dnes se radia ku kultovým gitarovkám s armádou fanúšikov po celom svete.

Ich kariéru naštartoval debutový album „To Lose My Life“ z roku 2009 s bombastickými refrénmi, ktoré trojicu chlapcov z Londýna vystrelilo ku hviezdam. Vo Veľkej Británii sa dostali na prvé miesto hitparád a predznamenalo to, že White Lies budú patriť k prielomovým kapelám desaťročia.

Skupinu založili v roku 2007 spevák a gitarista Harry McVeigh, basgitarista Charles Cave a bubeník Jack Lawrence-Brown ešte pod názvom Fear of Flying.

Do dnešných dní vydali celkom šesť albumov, okrem už spomínaného „To Lose My Life“ aj „Ritual“ (2011), „Big TV“ (2013), Friends (2016) Five (2019), „As I Try Not to Fall Apart“ (2022).

Na albumoch postupne kalibrovali svôj sound a rozširovali zvukovú paletu. Vyskúšali syntetické príchute i novovlnné groovy, preskúmali neznáme elektronické zvukové krajiny a nezľakli sa ani ďalších progresívnych experimentov. A presa sa im podarilo zostať jednou z najpevnejších rockových formácií, ktorá si necháva veľkú drámu na pódium a mimo neho pôsobí veľmi nenápadne.

rNUlife.sk / metronome festival

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.