Vianočnú Opavu možno vidieť z radničnej veže

Od prvej adventnej nedele 27. novembra je Opava vo sviatočnom osvetlení aj s vianočnými trhmi. Ich stánky sú na Dolnom námestí, kde je v rámci úsporných energetických opatrení iba jeden vianočný stromček v centre mesta.

Svietiace ozdoby však nechýbajú na Mestskom dome, divadelných a iných budovách, osvetlená je i Guľa na Hornom námestí či fontána na Námestí osloboditeľov. Podľa primátora Tomáša Navrátila tentoraz nie je vianočné osvetlenie na príjazdových cestách a Ptačom vrchu, ale ozdobné čaro Vianoc v centre ponechali. Domácim a návštevníkom pripravili až do 23. decembra pestrý kultúrny program, v ktorom sa predstavia známe české skupiny Kern, Turbo, Rangers, Poutnici, Mňaga a žďorp, cimbalová a iná muzika, ale aj spevácke zbory či divadelné rozprávky.        

Jedinečný pohľad na mesto z vtáčej perspektívy ponúka vyhliadka na radničnej veži, ktorú domáci nazývajú Hláska. Počas vianočných trhov je zvedavcom k dispozícii každý deň od 16. do 19. hodiny.

„Hláska je symbol našej bohatej histórie. Korene 60 metrov vysokej veže siahajú do 16. storočia. Trámy drevenej konštrukcie vydržali 400 rokov a boli vymenené až v roku 2006 drevom z Beskyd. Od minulého roka máme v Hláske expozície súvisiace s mestom: premenu veže od stredoveku, známe opavské výrobky, najpoužívanejšie predmety obyvateľov v prvej polovici 20. storočia a povojnovú výstavbu. Opava zažila veľmi turbulentné zmeny pred druhou svetovou vojnou i po nej, patrila medzi najviac postihnuté československé mestá. V minulosti tu žilo 80 percent Nemcov a 20 % Čechov, Opava bola správnym mestom Sudetskej župy. Počas vojny asi 70 % mesta bolo zničené alebo poškodené, väčšina nemeckého obyvateľstva bola po vojne odsunutá. Máme vyše 300 bunkrov,“ informuje sprievodca Richard Lichnovský.

Podľa neho zaujímavú históriu má oproti radnici postavené v roku 1805 Sliezské divadlo, ktoré si Nemci ohradili betónovým obvodovým múrom, či z 13. storočia najstaršia opavská budova Konkatedrála Nanebovzatia Panny Márie. Tá je národnou kultúrnou pamiatkou aj najväčšou stavbou sliezskej tehlovej gotiky v Českej republike. Jej fasáda svieti novotou, pretože v rokoch 2019 až 2021 prešla rozsiahlou rekonštrukciou.

rNUlife.sk / PAVOL ERDZIAK / foto: .drevenevanoce.cz

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.