VYMENIŤ SA? PREČO NIE!

Na úvod pár kontrolných otázok. Radi spoznávate svet? Nájdu sa u vás doma voľne pohodené bankovky rôznej meny? Ste človek, ktorý má rád výzvy, dobrodružstvo a skúša vždy niečo nové? Veríte v kútiku duše, že sa ešte na zemi nájdu poctiví, slušní a čistotní ľudia? Ak je v týchto prípadoch vašou odpoveďou slovíčko ÁNO, našou odpoveďou je Home Exchange alebo Home Swap.

Home Exchange a Home Swap

Už zo samotného názvu je viacerým z vás určite jasné, že ide o výmenu domov. Ale to sme začali asi až príliš v skratke. Samozrejme nejde len o dom. Súčasťou takejto zaujímavej výmeny môže byť aj chata alebo byt. Samozrejme krátkodobo.

Viem, že to na prvý pohľad môže vyzerať odstrašujúco a nebezpečne, no nie je to až tak pravda. Takýto druh cestovania nám ponúka naozaj veľmi zaujímavé destinácie. A čo je ešte zaujímavejšie, za menšiu sumu peňazí v porovnaní s dovolenkami, na aké sme bežne zvyknutí. Tak ak chceme spoznávať svet a cestovať, prečo to nezrobiť inak ako doteraz a neokoreniť cestovanie štipkou dobrodružstva?

 

Nehľadajme negatíva

Určite vás pri prvej predstave takejto dovolenky napadlo mnoho dôvodov, prečo to nevyskúšať. Áno chápem. Nikto vám nezaručí, že sa ocitnete v priaznivých podmienkach a že všetko bude presne podľa vašich predstáv. Ale zamyslite sa nad tým. Určite sa vám alebo vašim známym stalo, že ste sa na dovolenke ocitli v špinavých hoteloch, kde odpadávali kľučky z dverí, na toaletu ste sa báli čo i len vkročiť, personál nebol úplne priateľský a jedlo, za ktoré ste si zaplatili vášmu žalúdku neulahodilo. Samozrejmosťou je aj to, že je pre mnohých z vás nemožné si predstaviť dať cudziemu človeku do ruky kľúče s myšlienkou, že bude niekoľko dní ležať na vašom gauči, odkladať topánky do vášho botníka alebo jesť za vašim jedálenským stolom. No netreba zabúdať na to, že presne tak isto sa ocitneme pod ich strechou aj my.

Všetko je o komunikácii

Tento druh cestovania si vyžaduje aj väčšiu dávku trpezlivosti a najmä viac komunikácie. Veľa ľudí si myslí, že ak nevlastní kilometrovú vilu s bazénom, dvojposchodový byt v centre alebo chalupu z rozprávky, tak jeho ponuka nikoho neohúri. Nie je to pravda. Slovo "diera" je pre cestovateľa neznámym pojmom a človek nikdy nevie, aké cestovateľské túžby sa v kom skrývajú. Človek z vidieka chce okúsiť čaro mestského ruchu, rodina s deťmi žijúca v hlavnom meste si chce oddýchnuť na vidieku v dome so záhradkou a čistým vzduchom. Človek nikdy nevie, prečo by niekto chcel ísť napríklad do malého mesta s pár tisíc obyvateľmi. Ale odpovedí je aj v tomto prípade viac. Stretávka zo strednej, biznis, rodina alebo objavenie kultúry v krajine, kde sa narodil, a pritom ju vôbec nepozná.

Pokiaľ ide o swapperov, dovolenku nevybavíte tak rýchlo ako last minute. Preto sa vrátim ku komunikácii. Ľudia, ktorí holdujú home exchangingu si spravidla vymenia nespočetne veľa mailov alebo telefonujú. Bez toho by ste napríklad nezistili, že Armando z Argentíny má alergiu na perie, čo je v prípade vášho výrečného papagája problémom. Alebo naopak Armando od vás očakáva, že si každé ráno o piatej privstanete, vyvenčíte jeho psa a porýľujete záhradu. Preto treba komunikovať, aby sme našli človeka, ktorý vyhovuje nám a naopak, my jemu. Samozrejme ide aj o dohodnutie podmienok, či už hovoríme o výmene áut a ďalších podobných vecí. Ani sa nenazdáme a môžeme baliť kufre, kúpiť letenku, vziať vreckové a o nič viac sa nestarať.

keyboard_letters_computer

Konzervatívne Slovensko

Slovensko veľký záujem o home exchange nemá. Veľa ľudí ho ani nepozná. Možno to je tým, že Slováci sú konzervatívni ľudia. Pri dohodách takýchto výmen je dôležité otvoriť sa. Ukázať záujemcovi o našu nehnuteľnosť svoje záujmy, rodinné pozadie, či prácu. Ľudia sa radšej vymenia s niekým, s kým majú veľa spoločné ako s niekým, kto je od základov iný. Práve otvorenosť v týchto veciach robí mnohým Slovákom problémy.

Ďalším z dôvodov môže byť aj fakt, že sme neznámou krajinou pre mnohých cudzincov. Preto si myslíme, že byt na výmenu v tejto destinácii nikoho nepriláka. No práve naopak. Pre mnohých cestovateľov to môže byť výhodou a tú treba využiť. Aj tento kút sveta sa dá správne ponúknuť a o záujemcov nebude núdza. Potrvá to síce nejaký čas, ale nakoniec je dosť možné, že si budete baliť kufre na dva týždne do vily na Bahamách za výmenu vašej skromnej chalúpky pod tatranskými kopcami.

Znie to lákavo čo? Stačí len vygoogliť home exchange, zaregistrovať sa na niektorej z týchto stránok a výlet snov sa môže stať realitou.

beauty_of_nature_4

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.