REŠTAURAČNÝ LOCKDOWN Zachráňme gastro! k prijatým opatreniam v gastrosektore

Po rokovaní krízového štábu SR ohľadne sprísnenia pandemických opatrení, čo pre gastro segment znamená ohrozenie a následné zatvorenie 20 tisíc reštaurácií s výnimkou predaja na terasách, cez okienko, či baleného jedla. Zástupcovia Iniciatíva Zachráňme gastro! prišli so svojím vyhlásením k danej situácii. Prečítajte si ho v plnom znení. Opatrenia vlády vstúpia do platnosti 15.10.2020.

Zasadnutie Ústredného krízového štábu

Ján Laš, Iniciatíva Zachráňme gastro!: "Rešpektujeme, že boj proti pandémii je prvoradý, a tak ako do dnes, aj budúci týždeň sa opatreniam prispôsobíme. Pre reštaurácie a podobné podniky je to však absolútny lockdown, a bez adekvátneho odškodnenia im hrozí okamžitý krach. Kompenzácia nájmov a drobné príspevky na zamestnanosť nebudú stačiť. Mnohí členovia iniciatívy Zachráňme gastro! už podniky pozatvárali a  zamestnancov prepúšťali. Teraz príde druhá vlna zatvárania a prepúšťania, a všetci by sme chceli, aby bola čo najmenšia. Preto prosíme vládu, aby čím skôr deklarovala, ako odškodní tých, ktorí od marca znášajú najväčšie bremeno zákonných obmedzení. Veľmi by pomohla kompenzácia fixných nákladov zatvorených prevádzok (mzdy, energie...), a tiež kompenzácia nákladov na boj proti pandémii. Veríme však, že príde aj na realizáciu programového vyhlásenie vlády o dočasnom znížení daňového zaťaženie v cestovnom ruchu a gastronómii pretavenú do dočasného zníženia reštauračnej DPH na 5% tak, ako je to bežné v Európskej únii. Koronou bol zasiahnutý celý gastrosektor, takmer bez rozdielu, a preto je znížená DPH ideálnym liekom na jeho zotavenie po pandémii."​​​​

Nedeľná TB Krízového štábu : https://www.facebook.com/watch/live/?v=1935346419939537&ref=watch_permalink

K terasám a balenému jedlu

Ján Laš, Iniciatíva Zachráňme gastro!: "Možnosť konzumácie na terasách a výdaj baleného jedla sa týka miniatúrneho zlomku aktivít členov našej iniciatívy a je v tejto súvislosti a v tomto ročnom období úplne nepodstatné. Nič si nenahovárajme, to čo sme o nových opatreniach zatiaľ počuli, znamená de facto povinné zatvorenie väčšiny reštauračných podnikov na Slovensku."

Sulík s obmedzeniami pre reštaurácie a fitnes nesúhlasí. Odchod Sulíka z krízového štábu rozpútal koaličné peklo

Konflikt na Ústrednom krízovom štábe opäť rozhádal koaličných partnerov. Spor medzi premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO) a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS) však negraduje za zatvorenými dverami, ako by sa očakávalo, ale verejne na sociálnej sieti.

Ilustračný obrázok k článku Sulík opustil s kritikou krízový štáb: Matovič o primitívnych útokoch v médiách

Jablkom sváru malo byť prijatie nových protiepidemických opatrení. Štáb v nedeľu rokoval o opätovnom zatvorené reštaurácií a fitnescentier. Proti tomu sa razantne vzoprel Sulík a z rokovania asi po dvoch hodinách odišiel a nechal tam len svoju asistentku. Následne novinárom odkázal, že SaS je zásadne proti takýmto opatreniam.​

Sulík sa dostal do sporu s Matovičom. Sú to tliachaniny, odkázal premiérovi kvôli prísnym opatreniam. Igor Matovič v reakcii na sociálnej sieti napísal, že sú ľudia, ktorí sa aj v mimoriadne ťažkej situácii nevedia správať ako zodpovední politici.

„Nevieme, koľko ľudí sa nakazilo v reštauráciách či fitnescentrách, a už vôbec nie v divadle. Zatvorenie ich zloží na kolená a dnes na krízovom štábe som zásadne proti takýmto krokom. Áno, chráňme sa, nosme rúška, buďme zodpovední. Ale nezlikvidujme si ekonomiku, toto by už rozdýchala ťažko," uviedol Sulík.​​

NULOVÉ EQSú ľudia, ktorí sa aj v mimoriadne ťažkej situácii nevedia správať ako zodpovední politici. A veľmi ma to...

Zveřejnil(a) Igor Matovic dne Neděle 11. října 2020

"To naozaj si nedokážeme uvedomiť, že primitívne útoky v médiách na ľudí z Pandemickej komisie a Ústredného krízového štábu (ešte počas jeho zasadnutia) výrazne znižujú šancu, že ľudia budú následne ochranné opatrenia dodržiavať? To naozaj si neuvedomujeme, že na to ľudia doplatia životmi?" pokračoval Matovič. Situácia sa ešte viac vyostrila po tom, ako Sulík komentoval Matovičov status.

Status na Facebooku

Zdroj: Facebook Igora Matoviča

Ako to je to s obmedzeniami gastro v ČR?

Reštaurácie len do 20. hodiny

Obmedzenia na reštaurácie a bary - od piatku 9. októbra otvorené iba do 20. hodiny. Pri stole môžu sedieť max. 4 osoby. "Opatrenia budú po 14 dňoch znova vládou posúdené a bude sa rozhodovať, čo ďalej. Zatiaľ je to nutné. Blížime sa do situácie, keď sa kapacity lekárskych zariadení (nemocníc) blížia ku svojej hranici. Pokiaľ opatrenia nezaberú, tak po 14 dňoch prichádza v úvahu lock-down," dodal Minister zdravotníctva Roman Prymula (za ANO). 

 Igor Přibyl Restaurant Manager, Stopkova Plzeňská Pivnice : "Pandemické obmedzenia vlády, najmä otváracia doba do 20:00, znamená pre našu reštauráciu o rozlohe 800 m2 a pri 350 miestach na sedenie, pokles tržieb o 60-70%, čím ostaneme na prevádzkových nákladoch bez zisku. Takto vydržíme podľa mojich odhadov tak týždeň. Preto sme pridali predaj cez okienko aj po 20tej hodine a predaj a rozvoz prostredníctvom eshopu."

Medzi najzásadnejšie nariadenia vlády počas núdzového stavu patrí uzavretie všetkých vnútorných športovísk, fitnes centier i bazénov, kín, divadiel, muzeí, galerií, pamiatok a iných kultúrnych objektov i zoo. Svatby, pohreby - najviac 30 osôb, úrady pre verejnosť na dva pracovné dni v týždni na 5 hodín.

rNUlife.sk / Ľudovít Tóth, PR / čt, foto: Ján Zemiar

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.