Chorvátsky cestovný ruch očakáva rekordný rok 2023

Chorvátsky cestovný ruch tento rok očakáva prekonanie rekordných výsledkov roka 2019, ktorý bol posledným pred nástupom pandémie nového koronavírusu.

Za päť mesiacov do konca mája navštívilo krajinu 3,5 milióna ľudí, na ktorých pripadlo 10,7 milióna prenocovaní. V porovnaní s rovnakým obdobím roka 2019 to predstavuje nárast o 3 %, oznámilo v pondelok chorvátske združenie cestovného ruchu HTZ.

Chorvátsky cestovný ruch očakáva rekordné výsledky aj v kľúčovej letnej sezóne. Ešte viac by ho malo podporiť zrušenie hraničných kontrol vďaka vstupu krajiny do schengenského priestoru a zavedenie eura.

Čo vidieť v Chorvátsku? Napríklad aj týchto 5 miest!

Chorvátsko je miesto, kde počas letnej sezóny počujete na plážiach hlavne slovenčinu a češtinu. Aj toto je dôvod, prečo mnoho cestovateľov dáva od Chorvátska ruky preč. O tom, že je to chyba, vás presvedčí týchto 5 miest.

Rovinj

Mestečko, ktoré nápadne pripomína rozprávkový Český Krumlov. Jedno z najkrajších istrijských miest nájdete rozložené na 20 malých ostrovčekoch, a ako to už býva pravidlom – najkrajší je ten s historickým centrom. Typický je svojimi úzkymi uličkami plnými atmosféry a života. O to sa starajú hlavne pouliční muzikanti, maliari či predavači. Medzi tie najkrajšie patria ulice Carrera a Grisia.

Pula

O Trnave sa hovorí ako o slovenskom Ríme, v Chorvátsku si však toto pomenovanie stopercentne zaslúži Pula. Teda s tým rozdielom, že nie je slovenským Rímom, ale tým chorvátskym. Nie je to však kvôli desiatkam kostolov a katedrál, ale hlavne kvôli koloseu, ktoré nájdete v centre mesta. Pula nesie v sebe hlbokú rímsku pečať a v kombinácii s chorvátskou atmosférou je to jedinečné miesto, ktoré musíte navštíviť, ak si užívate dovolenke v Chorvátsku.

Čo vidieť v Chorvátsku

Hvar

Hvar je ostrov aj mesto na ňom. Ostrov je typický svojimi levanduľovými poliami, svahmi, vinicami a čarovným pobrežím. Ale to je len taká ochutnávka, samotné mesto vás dostane úplne. Je to jedno z najobľúbenejších miest v Chorvátsku. Zaslúžili sa o to hlavne úzke uličky, poloha mesta v kopcoch, gotické paláce, zbrojnica a uvoľnená atmosféra.

Čo vidieť v Chorvátsku

Plitvický národný park

Každý milovník filmu Winnetoua pozná Plitvické jazerá. Ak nie ich meno, tak aspoň vie, ako vyzerajú. Pretože práve tu sa natáčal tento legendárny film. Nájdete tu 16 vzájomne pospájaných jazier z toho je každé na inej úrovni, takže vďaka kaskádam tu nechýbajú ani vodopády. Ak sa sem chystáte mimo letnej sezóny, zoberte si teplejšie oblečenie alebo svetre, pretože v tejto prírodnej rezervácii býva pomerne chladno. 

Dubrovník

Dubrovník je po Plitvických jazerách ďalšou hviezdou, ktorá si zahrala vo filme resp. seriáli. Krásy tohto mesta ste mohli vidieť v obľúbenom Game of Thrones. Čaká tu na vás ideálny mix pre všetkých cestovateľov – pekné pláže, poriadna dávka histórie, terakotové strechy, biele historické domy a genius loci. Už viete, ktoré z týchto miest je pre vás najväčším lákadlom?

rNUlife.sk / apa

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.