Severné Čechy lákajú na vianočnú atmosféru zo skla i do lyžiarskych areálov

Ojedinelú príležitosť vidieť výrobu vianočných ozdôb zo sklenených perličiek mali začiatkom decembra účastníci workshopov v Bratislave, ktoré pripravila agentúra CzechTourism s Českým centrom. Pod dohľadom odborníkov z firmy Rautis Poniklá si vyskúšali šikovnosť pri ručnom fúkaní skla a skladaní originálnych vianočných dekorácií, aby seba alebo iných potešili s vlastným výrobkom.

Uvedená rodinná firma v Libereckom kraji sa zaslúžila o svetové prvenstvo, keď jej vyše storočná tradícia výroby dutých perličkových ozdôb je od 17. 12. 2020 zapísaná v Zozname nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. Horská dedinka Poniklá je súčasťou unikátnej severočeskej lokality od Kamenického Šenova po Harrachov známej ako Krištáľové údolie (Crystal Valley).

„Na takej malej ploche je najviac výrobcov na svete, ktorí sa venujú pestrej tvorbe a výrobe skla, šperkov a bižutérie. S malými rodinnými výrobcami máme 2540 firiem, z nich 70 umožňuje turistické návštevy. Tiež máme 15 sklárskych múzeí a šesť škôl. Organizujeme rôzne aktivity a cez víkend 10. a 11. decembra viac ako 20 výrobcov a múzeí pripravilo pre návštevníkov špeciálny program s ukážkou výroby, prehliadky prevádzky a stálej expozície i tvorivými dielňami výroby vianočných ozdôb,“ informuje David Pastva z Crystal Valley. 

Počas toho víkendu možno spoznať aj veľmi širokú výrobnú pestrosť z rozbitného materiálu. Minimúzeum sklenených betlehemov v Železnom Brode má vyše 80 typických vianočných objektov s témou narodenia Ježiška, štyri sklárske umelkyne v novoborskej Galérii Natělo zasa vyše 350 druhov originálnych autorských šperkov. Iné ozdoby prezentuje Múzeum sklenených a kostýmových šperkov v Jablonci nad Nisou, ďalšie prevádzky budú otvorené v obciach Heřmanice, Josefuv Dul, Kunratice u Cvikova, Svojkov či Lindava, kde je aj obľúbená sklárska krčma. Sklárske múzeum v Novom Bore spestrí pobyt návštevníkov divadelnou rozprávkou a Rautis Poniklá večernými prehliadkami so vstupmi od 19. do 22. hodiny.

zdroj: zeleznybrod.cz

„Pozrieť sa do sklárskych prevádzok je pre miestnych aj návštevníkov stále atraktívne. Človek zrazu vidí, akú prácu dá vyrobiť taký pohárik, vázu či sklenený šperk. Ľudia majú možnosť na akciách Krištáľového údolia spoznať tradíciu sklárskej výroby nášho kraja, ktorá je stále živá a neponúka len pohľad do histórie, ale je výsostne súčasná a moderná,“ hovorí Květa Vinklátová, námestníčka pre kultúru, pamiatkovú starostlivosť a cestovný ruch Libereckého kraja.     

Okrem umenia miestnych sklárov poznávacím znamením tohto najmenšieho českého kraja je neprehliadnuteľná dominanta Ještěd s hotelom a vysielačom, ktorý je unikátom svetovej architektúry. Čoraz väčšiu pozornosť na seba púta aj lyžiarsky areál s viac ako 10 km zjazdoviek, minulú zimu k nim pribudla nová a plne osvetlená. Prepojenie Liberca so zimnými športmi je svižné aj vďaka električke, ktorá privezie lyžiarov priamo k zjazdovkám. Ski opening – otvorenie lyžiarskej sezóny na Ještěde bude 17. decembra. V ponuke sú desiatky ďalších areálov v Krkonošiach a Jizerských horách, výnimočná je i ponuka pre bežkárov, ktorí ocenia vyše 170 km udržiavaných stôp. Nimi sú prepojené celé Jizerské hory aj s rozsiahlym areálom na poľskej strane. Legendárne bežecké preteky Jizerská 50 v nedeľu 12. 2. 2023 odštartujú z Bedřichova.     

rNUlife.sk / PAVOL ERDZIAK / titl. foto: firestonebpe

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.