Aj Moravskosliezsky kraj má svoju Eiffelovku: Ostrava má najvyššiu radničnú vežu v Českej republike

Dvojkrídlová rozľahlá budova radnice v Ostrave tvorí jeden z najväčších radničných komplexov v Českej republike. Zároveň sa toto mesto pýši najvyššou radničnou vežou, ktorá meria impozantných 85,6 metra. Obvodová vyhliadková plošina vo výške 73 metrov ponúka panoramatické pohľady. Pomocou dvoch bezplatných ďalekohľadov sa možno detailnejšie pozrieť na Katedrálu Božského spasiteľa, futbalový štadión Bazaly a iné dominanty mesta i vzdialenejšie Mariánske Hory či panorámu Beskýd.

„Vzdušná vzdialenosť do Poľska je osem kilometrov. Z veže vidieť vysoké pece Dolných Vítkovíc a iné zaniknuté i funkčné priemyselné lokality, ale tiež Komenského sady a ďalšie zelené časti Ostravy. Rieka Ostravica ju rozdeľuje na sliezsku a moravskú stranu, je vlastne geografickou hranicou,“ informuje sprievodca Jakub Strouhal.

Cestou na vežu po 292 schodoch a na kovovom zábradlí vyhliadkovej plošiny pozorný návštevník môže čítať verše nebohej poetky Jiřiny Haukovej i rôzne vtipné citáty. Nechýba ani firemná známka s oznamom, že oceľ a železo dodali Vítkovicke železiarne. Konštrukcia vyhliadkovej veže váži 155 ton a mohutné skrutkové spoje potvrdzujú, aký je to pevný kolos. „Už to stojí takmer sto rokov a okrem bežnej údržby nebola potrebná generálna oprava,“ prezrádza sprievodca.

Aj keď uvedený komplex slúži svojmu účelu od roku 1930, domáci ho nazývajú Nová radnica, pretože majú aj starú radničnú budovu. Tá je na Masarykovom námestí a patrí k najstarším objektom v meste.

V ňom 4. októbra 1931 slávnostne otvorili Mestské múzeum spojením troch ostravských múzeí do jedného. Stalo sa tak po presídlení starej radnice do novej. Jej výstavbu v roku 1925 inicioval Jan Prokeš, starosta takzvanej Veľkej Ostravy, ktorá vznikla v roku 1924, keď sa v období prvej republiky začala dramaticky rozrastať na tretie najväčšie mesto vďaka rozvoju najmä baníckeho a hutníckeho priemyslu, z Ostravy sa stalo oceľové srdce republiky.

Dňa 28. 5. 1873 sa v Černotíne (okres Přerov) narodil sociálno demokratický politik, žurnalista a starosta Moravskej Ostravy Jan Prokeš. Dnes je považovaný za jednu z najvýraznejších osobností, ktorá kedy stála v čele mesta Ostrava. Zdroj krasnaostrava.cz

Prokeš pôsobil v rokoch 1918 až 1935 a patril k najpopulárnejším politikom medzivojnovej éry. Významne prispel k rozvoju mesta i výstavbe Novej radnice, čo potvrdzuje po ňom pomenované tamojšie námestie i pamätná tabuľa v rozsiahlej vstupnej hale, kde si na stenách možno prečítať aj rôzne historické súvislosti. V budove nechýba Informačné centrum, ktoré reguluje turistický výstup na vežu, informuje o kultúrnych aktivitách v meste, k dispozícii má s Ostravou súvisiace knihy a suveníry.

Nová radnica je postavená vo funkcionalistickom štýle. Architekti použili málo dekoratívnych prvkov a uprednostnili skromnú eleganciu s použitím kvalitných materiálov: bronzu, mramoru a vzácnych drevín. Na štvrté poschodie sa možno previezť vo funkčnom paternostri – dobovom drevenom kabínkovom výťahu z roku 1928.

K dispozícii je aj vysokorýchlostný výťah, ktorý bol v tom čase najvyšší v krajine - meria 51 metrov. Fasádu budovy zdobia štyri sochy ako symboly Ostravy – baníctvo, hutníctvo, veda a obchod. Vežové hodiny vážia asi dve tony a ciferník má priemer 3,5 metra. Pred hlavným vstupom do Novej radnice dominuje socha hrdinu gréckych bájí Ikara. Podľa sprievodcu vraj symbolizuje vzostupy a pády Ostravy.

Že ostravská Nová radnica je pozoruhodná a významná historická stavba, potvrdzuje jej zaradenie na výstave Architektúra a česká politika v 19. - 21. storočí. V Slovenskom národnom múzeu v Bratislave ju možno vidieť do 5. 2. 2023.

rNUlife.sk / PAVOL ERDZIAK / foto: Czech Tourism

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.