Hudobné reggae povstanie Uprising vypukne na zlatých pieskoch už zajtra

Pätnásty ročník festivalu Uprising si užijeme v plnej sile a kráse! Aj druhá várka novo ohlásených interpretov prinesie veľa radosti, massive flow, ale hlavne hudbu z celého sveta. Uprising 2022 sa uskutoční v dňoch 26.-27. 8. 2022 na Zlatých pieskoch.

Prvé mená sú známe už od apríla, spomeňme jamajských Morgan Heritage, Dubioza Kolektiv z Bosny a Hercegoviny, austrálskeho beatboxera Dub FX, po ôsmych rokoch sa na Slovensko vráti žijúca legenda Max Romeo, koncert odohrá aj jeho krásna dcéra Xana Romeo a na Uprising dorazia aj drumandbass ikony Roni Size a DJ Fresh. Zverejnení sú aj mnohí ďalší domáci a zahraniční umelci ako Delinquent Habits, Hempress Sativa, Hang Massive, Medial Banana, Boy Wonder, Marko Damian, či Tamara Kramar.

Na druhú várku mien sme si počkali takmer dva mesiace, ale oplatilo sa! Americkú hip-hopovú klasiku De La Soul netreba extra predstavovať, preslávili sa alternatívnym prístupom, v rámci ktorého už tridsaťštyri rokov razia cestu pozitívneho vnímania sveta, považovanú za akýsi protiklad ku gangsterskému rapu. Držitelia Grammy sú známi aj svojráznym výberom skladieb do samplov a svojskou fussion rapu, hop-hopu a jazzu. Na Uprising dorazia so svojou skvelou živou kapelou, s ktorou už odohrali aj festivaly ako Glastonbury, Garorock, či Montreux Jazz Festival. 

Na Uprising priletí aj kapela Black Uhuru na čele s Duckie Simpsonom. Derrick “Duckie” Simpson – sedemdesiatdvaročný rodák z Kingstonu – je slávny jamajský reggae spevák, ktorý prepísal históriu žánru, keď ako dvadsaťpäťročný získal historicky prvú Grammy za reggae album. Jamajka bude mať zastúpených aj mladších umelcov. Jedným z nich je Micah Shemaiah, predstaviteľ novej vlny roots reggae a dorazí aj dancehall spevák Bay-C z legendárnej formácie T.O.K.

Dve obrovské mená k nám zavítajú z Anglicka: Zed Bias – legenda žánrov UK Garage a 2-Step a Aries, jeden z najpopulárnejších jungle DJ-ov na svete. Vychutnať si budeme môcť aj King Shiloh – celosvetovo obľúbený Roots Reggae sound system s Holandska, americký kolektív DJ-ov a producentov Dub-Stuy, ktorí sa predstavia s Jahdanom Blakkamoorom, raperom a reggae umelcom známym z formácie Noble Society. Žáner basshall osobne predvedie taliansky DJ a producent Kybba. Jeho sety sú novodobou fúziou žánrov dancehall, afrobeat a moombahton. Zahraničných hostí doplní český jungle producent a DJ Hundread

Aj slovenská scéna bude mať na Uprisingu 2022 bohaté zastúpenie. Svoju účasť potvrdil raper Tono S., lyrická dvojica Modré Hory, raper Rest – pôvodom Slovák momentálne žijúci v Prahe, ktorý dorazí spoločne s DJ Herby. Echoboy, pôvodne známy ako Riddim Tuffa, predstaví nový projekt zameraný na dubstep a rootstep a tešiť sa môžeme aj na koncert Petra Lipu s jeho skupinou. 

Všetky lístky zakúpené na festival Uprising 2020 a 2021 sú platné na tohtoročný Uprising Festival 2022. V predaji je úplne nová edícia tlačených festivalových vstupeniek ako aj limitovaný počet VIP vstupeniek. 

Vstupné od 50€

Kúpiť lístky

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.