Český dom pozýva spoznať fenomén českej hračky

Prostredníctvom aktuálnej výstavy Česká hračka včera a dnes predstavuje aktuálnu tvorbu spoločne s dizajnovými ikonami, ktoré sa zapísali do dejín českej kultúry počas posledných 100 rokov a doteraz ich vyrábajú.

Výstava upozorňuje na fenomén českej hračky, ktorej príbeh sa začal písáť na začiatku 20. storočia a i dnes je intenzívne rozvíjaný. Vo výbere exponátov sa zameriava na výnimočné príklady aktuálnej domácej produkcie s ohľadom na autorskú inováciu, originalitu a tradíciu. Predstavuje tvorbu autorov spoločne s designovými ikonami, ktoré sa zapísali do dejín českej kultúry behom posledných sto rokov a vyrábajú sa doteraz.

Najstarší návrh na výstave pochádza z roku 1920, najnovšie vznikli v posledných rokoch. Kurátorka výstavy Tereza Bruthansová vysvetlila aj spôsob prezentácie. 

"Hračky sú pokladom, ktorý sa dedí z generácie na generáciu a uchováva sa v kufríkoch na povale. Z tohto dôvodu a aj preto, že ide o putovnú výstavu, som exponáty nechala vystaviť práve v krásnych kufroch českej výroby," uviedla kurátorka.

Inštalácia v cestovných kufríkoch sa úspešne predstavila v Tokiu, Londýne, Paríži, Prahe, Jeruzaleme, Sofii aj v Šanghaji.

Výstava v Českom dome v Bratislave potrvá do konca leta, teda do 31.8.2022.

Viac na : https://bratislava.czechcentres.cz/program/mini-wonders

rNUlife.sk / tasr, český dom

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.