Do našich kín vstupuje historická dráma príbehu fatimského proroctva

Strhujúca historická dráma, nakrútená podľa skutočných udalostí, odhaľuje príbeh detí, ktoré sa stali svedkami zázraku. Desaťročná pastierka Lucia spolu so sesternicou a bratrancom ohlásia, že sa im v portugalskej Fatime zjavila Panna Mária. Inšpirujú tisíce veriacich, no musia tiež bojovať s nedôverou skeptikov i samotných blízkych. Fatimské zjavenie navždy zmení ich životy.

Ročne sa celosvetovo natočí množstvo filmov s náboženskou tematikou, ktoré viacmenej plnia úlohu sprievdocu vieroukou, sú to televízne tituly. Nijak inak to nie je ani pri filme Fatima, ktorého ústrednou celonosnou témou je boží, kresťanský, ľudským rozumom často krát nepochopený a nevysvetliteľný zázrak, ktorého svedkami boli tisícky ľudí. Tento fatimský príbeh sme mohli vidieť hneď v niekoľkých televíznych filmoch. Zjavenie či zázrak stále vzbudzujú aj u veriacich, ale aj u neveriacich ľuďoch stále prirodzenú zvedavosť a nehasnúci záujem. Preto sa americko - portugalská koprodukcia rozhodla pre súčasné veľkolepé kino spracovanie známeho fatimského fenoménu zjavenia, ktoré uspokojí aj náročnejšieho diváka.

Od začiatku sa citáme v roku 1917 v neľahkých časoch prvej svetovej vojny. Ústrednou postavou filmu je malé dedinské dievča, desaťročná Lucia, ktorej očami vidíme obraz vojnou poznačených a zdecimovaných dedinských ľudí, denne sa stretávajúcich na námestí v malom provinčnom mestečku Fatima, kde starosta vyhlasuje úmrtia, zranenia, či nezvestnosť mladých mužov, manželov, synov, či vnukov, ktorí narukovali na smrtonostný front z blízkeho okolia. V krajine vládne veľmi pochmúrna atmosféra, v ktorej ľudia strácajú vieru a nádej na lepšie časy, a poddávajú sa neľahkému osudu.

Na pozadí smutných udalostí vidíme malé umné i hravé dievčatko, ktoré sa jedného pekného letného dňa spolu s jej sesternicou a bratrancom vydajú pásť ovce, ako obyčajne na kopec nad Fatimou. Náhle ich pri hre okolo oviec prekvapí silný závan vetra a od slnka vystupujúca postava ženy. Objaví sa pred nimi žena, ktorej sa pýtajú, kým je, a ona odpovedá, že je svätá panna Mária, s posolstvom dôležitým pre ľudstvo samotné, dáva im úlohu. Musia sa na tomto mieste opätovne stretnúť a modliť 13. deň každý mesiac a spolu s nimi i obyvatelia Fatimy, aby otvorili svoje srdcia Bohu a prosili o odpustenie. Iba tak sa vojna môže skončiť, keď ľudia opäť uveria v boha a dobro. Tieto ich tvrdenia vyvolajú v dedine i v predstaviteľoch samotnej cirkvi nemalý rozruch. Následne sa príbeh zjavenia rýchlo rozšíri po celej krajine, nakoľko ľud je hladný po spáse a ukončení vojny. Stretáva sa to s nadšencami (paradoxne aj starostovou manželkou) i skeptikmi (na čele so starostom Fatimy, či arcibiskupom), ktorí túto trojicu na jednej strane považujú za svätých poslov, resp. za klamárov a rozmarné detské hry na strane druhej. No už nasledujúci mesiac tisícky z nich putujú do Fatimy, dúfajúc v zázrak a modlia sa i prosia spolu s deťmi pannu o odpustenie, zázrak, ukončenie vojny a návrat ich synou. Táto udalosť im navždy zmení životy.

Deti čelia obrovskému tlaku a odporu, či už zo strany starostu, ktorý sa z nich snaží stoj čo stoj vybiť pravdu, či samotnej cirkvi, kde paradoxne arcibiskup deťom neverí, a snaží sa o to čo starosta, aby odvolali svoje klamstvo, no oporu majú v miestnom kňazovi, čo je vo filme dobre vykreslené. Skeptikov umlčí až záverečný zázrak na oblohe, ktorého svedkami boli tisícky ľudí, veriacich i tých, ktorí neverili.

Vo filme sa prelína dejová línia minulosti a súčasnosti, keď samotný svoj príbeh rozpráva dnes už staručká mníška Lucia, ktorá celý svoj život oddala bohu, neveriacemu spisovateľovi ( herecká legenda Harvey Keitel). Jej bratranec a sesternica umreli počas španielskej chrípky, tak ako to predpovedala panna...

Film je kvalitne spracovaný po každej stránke. Režisér Marco Pontecorvo pracoval ako jeden z hlavných kameramanov v prvej sérii seriálu Game of Thrones,  čo sa na Fatime aj odráža. Kamera je dobre zvládnutá a minulosť je od prítomnosti farebne odlíšená, čo dáva divákovi väčší prehľad. K autentickosti a emočnosti deja možno vytknúť najmä to, že film nebol natočený v portugalčine, ale angličtine, čo na daných kritériách uberá .

Fatima

Premiéra: 13. augusta 2020
Originálny názov: Fatima
Krajina pôvodu: USA, Portugalsko
Rok výroby: 2020
Žáner: historická dráma
Dĺžka: 113min.
Jazyková verzia: originálna verzia + české titulky
Odporúčaná prístupnosť: tento film je nevhodný pre maloletých do 12 r.
Formát: 2D
Réžia: Marco Pontecorvo
Scenár: Marco Pontecorvo, Valerio D´Annunzio
Kamera: Vincenzo Carpineta
Hrajú: Harvey Keitel, Goran Višnjič, Sonja Braga, Joaquim de Almeida, Lúcia Moniz, Joana Ribeiro, Alba Baptista, Dinarte de Freitas, Alejandra Howard
Ekumenické zamyslenie cirkevného predstaviteľa nad Fatimským zjavením

rNUlife.sk / Peter Gašparík, CONTINETAL FILM

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.