Unikátne spojenie akademického s ľudovým, to je premiéra na doskách SND: Balet&SĽUK Tancom k sebe

Prepojenie akademického a scénického ľudového tanca ponúka komponovaný tanečný program s názvom Balet&SĽUK Tancom k sebe. Dva rozdielne tanečné žánre, ktoré reprezentujú odlišné pohybové estetiky a často majú vlastné publikum, pre mnohých predstavujú protipóly, ktorých stretnutie na javisku je priam nepredstaviteľné. Umelecko - dramaturgické smerovanie Baletu SND neprinieslo v jeho vyše storočnej histórii do repertoáru žiadnu významnejšiu spoluprácu s folkloristami, a to napriek bohatej spolupráci s rôznymi súbormi na národnej i medzinárodnej úrovni. Publikum sa s ľudovým tancom na doskách Národného divadla mohlo stretnúť len pri pohostinných predstaveniach, výnimočných koncertoch, či najmä v novodobej histórii bol presah najciteľnejší v niekoľkých baletných choreografiách (Rasputin, Svätenie jari, Musica slovaca). Program Balet&SĽUK nie je len exhibíciou tanečnej techniky, ale predovšetkým prehliadkou choreografického bohatstva, poklonou tradícii klasického a ľudového tanca a vychádzajúc z podnadpisu Tancom k sebe i priateľskou profesijnou konfrontáciou sólistou a členov oboch popredných telies. Premiéru predstavenia prinesie Slovenské národné divadlo v sobotu 2. októbra v sále opery a baletu v novej budove Slovenského národného divadla (SND).

Nina Poláková, ktorá 15 rokov pôsobila ako primabalerína Viedenského štátneho baletu, začiatkom roka nastupovala do funkcie umeleckej šéfky Baletu SND, sľubovala využiť svoje široké kontakty na popularizáciu baletu, či priniesť nové choreografické formáty, a to hlavne pre domáce publikum. Na tlačovej konferencii Nina Poláková pripomenula, že balet a folklór k sebe nemajú tak ďaleko, ako by sa mohlo mnohým zdať. Veď už počas štúdia sa klasickí tanečníci a folkloristi stretávajú. Ona sama folklór miluje a váži si ho.

V podobnom duchu spoluprácu komentoval Juraj Hamar, generálny riaditeľ Slovenského ľudového umeleckého kolektívu: "Ponuka na spoluprácu ma potešila. Prvý krok urobil Balet SND, možno to bola prevádzková slepota, že až teraz spojíme sily. Pritom sme dlho snívali o spolupráci, naše divácke skupiny môžeme priblížiť. V časoch, keď sa naša spoločnosť ustavične polarizuje a rozdeľuje aj pri malicherných problémoch, zrazu je tu šanca spojiť dve profesionálne umelecké telesá a spoločne vytvoriť niečo, čo môže priniesť divákom radosť a krásu.“ Zároveň dodal: "Nechceli stvoriť žiadneho mačkopsa, veď či klasickí tanečníci, či folkloristi, všetci milujú tanec. Každý bude tancovať svoje v rámci spoločného programu, pretože jedni aj druhí tanečníci veria, že divákom prinášajú jednoducho dobrý a krásny tanec." 

Foto: Juraj Žilinčár

"Tanec môžeme vnímať ako umelecko-dorozumievací fenomén, ktorý dokáže s ľuďmi komunikovať bez slov, a to bez ohľadu na národnosť, jazykové schopnosti, pohlavie či vek. Nezáleží pritom, či ide o tanec akademický alebo ľudový," deklarujú tvorcovia predstavenia v podaní dvoch profesionálnych tanečných súborov – Baletu SND a Slovenského ľudového umeleckého kolektívu (SĽUK), ktoré ponúkne krásu rozličných žánrov tanca v spoločnom programe a to najlepšie z repertoáru oboch súborov.

"Technická, fyzická príprava našich tanečníkov je porovnateľná s prípravou vrcholových športovcov, to platí aj pre tanečníkov Baletu SND, to, čo nás najviac spája a čo nás priviedlo k myšlienke urobiť spoločný program, sú taneční interpreti," uviedol k spoločnému predstaveniu generálny riaditeľ SĽUK-u Juraj Hamar. "Konečne môžeme vystupovať, užívame si každé predstavenie, ktoré tancujeme, hráme, spievame, mimoriadne silne na nás všetkých pôsobí tento stánok SND, úžasná veľká scéna," poznamenal s tým, že cieľom projektu bolo priniesť divákom silnú pozitívnu energiu. 'Sľukári' na ňom ukážu, že zvládajú aj džezový tanec, v tanečnej príprave pravidelne absolvujú aj klasický balet. "S tým začínajú každé ráno, potom zaraďujeme do ich fermanov aj rôzne iné tréningy, majú i jogu, zumbu aj džezový tanec," dodal Hamar.

Členovia Baletu SND sa predstavia v divácky obľúbených choreografiách klasického repertoáru, ako napríklad Labutie jazero, Don Quijote, a SĽUK do programu prispeje tanečnými fragmentmi, ktoré reprezentujú bohaté folklórne dedičstvo Slovenska. "Tanečníci sa veľmi tešia z tejto spolupráce, my sa navzájom poznáme, naše svety sú prepojené, užívame si to, že môžeme spolu stáť na jednom javisku," povedala umelecká riaditeľka Baletu SND Nina Poláková. V predstavení figuruje aj jej ľúbostný duet Thais: "Snúbi sa v ňom nádherná hudba Julesa Masseneta s choreografiou, v ktorej som sa snažila predviesť čistú krásu pohybu a tanca."

Nácvik choreografie Romana Novitzkého Are you as big as me Foto: Juraj Žilinčár

Milovníci tanečného umenia sa môžu tešiť aj na choreografiu od Romana Novitzkého Are you as big as me, v ktorej sa sa spoločne na javisku predstavia traja klasickí tanečníci a jeden zo SĽUK. "Prichádzam s choreografiou, s ktorou som ako choreograf začínal, no bola pre mňa ako baletného umelca a zároveň začínajúceho choreografa prelomová. Od toho času som sa profesionálne niekam posunul. Teraz som ale nesmierne šťastný, až sa smejem pod rúškom a možno v očiach mi vidno tú povestnú iskričku, že sa po rokoch vraciam na javisko SND. Aj mne sa projektom Balet & SĽUK splnil sen. S Ninou a Kristiánom Kohútom (dramaturg) sme urobili spolu za veľmi krátky čas veľa práce a som s nimi veľmi spokojný, koľko energie a času do toho dali. Budeme tam mať ešte niekoho ďalšieho z folklórneho sveta, aby sme to ešte trošku oživili a dali večeru pointu," naznačil Novitzký k číslu, v ktorom sa priamo stretne Balet SND a SĽUK. "Prídu ukázať, čo kto vie," doplnil na záver Roman.

rNUlife.sk / DM / tasr

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.