Časť vlčnovskej Jazdy kráľov zapísanej v UNESCO možno sledovať už dnes online prenosom

Atraktívnu tradíciu moravského Slovácka Jazdu kráľov vo Vlčnove zapísanú v Zozname nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO paradoxne napriek pandemickým opatreniam bude môcť sledovať oveľa viac záujemcov ako počas normálnych osláv. Po jej vlaňajšom náhlom zrušení z dôvodu začínajúcich proti kovidových opatrení bude tohtoročný jarný festival bez účasti divákov v online podobe.

Z trojdňového pestrého kultúrno-spoločenského podujatia v amfiteátri i ďalších vonkajších a vnútorných priestoroch mesta, organizátori z magistrátu s Klubom športu a kultúry v dnešnú sobotu 29. mája 2021 o 20. hodine na Youtube kanáli tohto klubu sprístupnia všetkým záujemcom naživo prenosom iba obrad Odovzdávanie vlády kráľov. 

V moderovanom komponovanom programe s hudbou tancom a zborovým spevom si nový kráľ od doterajšieho symbolicky prevezme vládu nad Vlčnovom a jeho tradíciami. Okrem kráľov v chlapčenskom veku sú hlavnými aktérmi ceremoniálu 18-roční mládenci a dievčatá, čiže z ročníka začínajúcej dospelosti. Pre všetkých je to veľký deň, aký zažijú s kráľmi iba raz, pretože každý rok ho absolvujú ďalší 18-roční rovesníci. U chlapčenskej kráľovskej družiny je to aj symbol doby brannej výchovy, regrútska pripomienka pred odchodom na vojenskú službu či na ich konskú jazdu počas letnicových cirkevných slávností. Slobodné dievčatá a nevesty sa predstavujú v najkrajších verziách svojich krojov a s vencami na hlave. Tradícia ľudového rituálu spája minulosť so súčasnosťou. ​​​

Odovzdávanie vlády kráľov býva v predvečer nedeľnej jazdy ulicami Vlčnova, ktorým celé podujatie vrcholí. Vtedy májové rozkvitnuté mesto je ešte viac spestrené krojovaným sprievodom v čele s novým kráľom a jeho suitou na koňoch ovenčených ružami a dlho pripravovanými farebnými papierovými i vyšívanými stuhovými dekoráciami. 

Vlčnovska Jazda kráľov má vyše 200-ročnú históriu, ale odborníkom sa ju podarilo zdokumentovať od roku 1909, čo potvrdzuje zoznam kráľov v obradnej sieni magistrátu. Prvý bol Jan Knotek a posledný z roku 2019 David Chaloupka. Slávnostný jazdecký ceremoniál má stále nádych povestného tajomstva. Skrýva sa v 10 až 12-ročnom kráľovi, ktorý počas niekoľkohodinovej jazdy bez držania uzdy sedí na bielom koni v dievčenskom kostýme, na hlave má veniec s visiacimi stuhami a v ústach bielu ružu ako symbol nevinnosti, vznešenosti a mlčanlivosti. Mladí králi sú z miestnych rodín. Byť monarchom je prestížna záležitosť a podlieha starostlivému výberu, pretože adept musí absolvovať náročnú prípravu. 

Úspešná Jazda kráľov je cťou a hrdosťou kráľovej rodiny i celej komunity. Tvorí ju mestečko Vlčnov, ktoré malo koncom minulého roka iba 3008 obyvateľov. Tento ich najväčší sviatok je zachovávanie tradícií pre ďalšie generácie, prehliadka širokého spektra regionálneho folklóru a pohostinnosti, ojedinelá atmosféra zábavy, farieb a emócií, pestrá nádhera pre potešenie oči i duše. Tak to zobrazil aj známy moravský maliar Joža Uprka v roku 1897 na obraze Jazda kráľov. Etnografický festival s ľudovým zvykom jazdeckých kráľov je veľkým lákadlom pre turistov z rôznych krajín. Patrí medzi najvýznamnejšie podujatia Zlínskeho kraja. Do Zoznamu UNESCO bol zapísaný 27. novembra 2011.  https://www.jizdakralu.cz/

rNUlife.sk / Pavol Erdziak       

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.