Užite si leto v Bratislave kultúrne aj v júli

Hudba mladých, letné kiná, živé knižnice aj silent disco v odsvätenom kostole. V hlavnom meste aktuálne prebieha najväčší mestský festival Bratislavské kultúrne leto. Prinášame tipy na júlové podujatia, ktoré sa oplatí zažiť.

Multižánrový letný festival organizuje Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS) v spolupráci so 14 mestskými časťami, 7 mestskými organizáciami a desiatkami kultúrnych organizátoriek a organizátorov.

Prehliadky Rande s mestom pre dospelých aj rodiny s deťmi

Dozvedieť sa čosi z histórie hlavného mesta môžete v celoročnom cykle vychádzok po Bratislave Rande s mestom. Sprievodkyne a sprievodcovia BKIS vedú prehliadky na zaujímavé témy vždy v sobotu o 17:00 pre dospelých a v nedeľu o 10:00 pre rodiny s deťmi. Počas leta pribudne ďalšia pravidelná prehliadka - spoznávať mesto budete môcť aj každú prázdninovú stredu o 17:00.

Vychádzky sú bezplatné, stačí sa prihlásiť na www.bkis.sk/randesmestom. Okrem historického centra vás zavedú aj do mestských častí. V stredu 19. 7. sprievodca Ivan Chylák poodhalí históriu vzniku cintorína Slávičie údolie a v nedeľu 30. 7. sprievodkyňa Iveta Šimove predstaví deťom a ich rodičom hravý Sad Janka Kráľa.

Búranie bariér a podpora duševného zdravia

V letnej čitárni U červeného raka BKIS pripravilo tri Živé knižnice. Storytellingový projekt neziskovej organizácie Eduma prinesie príbehy 6 ľudí, ktorí čelia znevýhodneniu alebo sa konfrontujú s predsudkami a stereotypmi v spoločnosti. Na prvom z chystaných podujatí vo štvrtok 13. 7. sa dozviete, čo prežívajú a ako vnímajú život v náhradnej rodine adoptované deti, dnes už dospelé ženy a matky Dominika a Natália. Autentický príbeh o živote v chudobe vyrozpráva Marcel, polovičný Róm, vyrastajúci v generačnej chudobe. Počet miest je limitovaný, prihlásiť sa môžete prostredníctvom www.tootoot.fm.    

Na rovnakom mieste BKIS spolu s Mestskou knižnicou a Ligou za duševné zdravie pripravili sériu rozhovorov s expertmi na mentálne zdravie pod názvom Diskusie pre dušu. Prvá z nich je naplánovaná na tento štvrtok 6. 7. o 18:00. Hosťom moderátora Martina Staňa bude psychológ Radovan Kyrinovič. Odpovie na otázky, čo robiť a kam sa obrátiť, keď sa necítime dobre. Predstaví Desatoro duševného zdravia, priblíži zásady relaxácie aj možnosti zvládania stresu. Diskusie budú tlmočené do slovenského posunkového jazyka a bude z nich vyhotovený videozáznam.

Piatky v Sade Janka Kráľa budú patriť hudbe mladých

Do programu tohto ročníka Bratislavského kultúrneho leta sa v rámci systému BKIS Open Call - Mladí v Sade mohli zapojiť umelci i umelkyne od 15 do 26 rokov. Organizátori vybrali zo 42 prihlášok tých, ktorí vo vybrané letné piatky dostanú priestor prezentovať sa na Kultúrnej scéne v Sade Janka Kráľa.

Kapela Haďáci_Bratislavské kultúrne leto BKIS, foto: Leontína Berková

Počas piatich letných večerov vás čaká 10 hudobných vystúpení - rôznorodé hudobné žánre i DJ sety. Na prvom z nich sa v piatok 7. 7. predstaví zoskupenie Vlado Nosal & The Avedons, ktorého môžete poznať z formácie Queer Jane. O 21:00 v ten istý večer zahrá svoj drum and bass set DR TWYNKEE. V ďalšie júlové piatky zahrajú The Anyone, Ktovie, DJ Martin Cehelský a DJ NUMA BE.

Podcast naživo, swap aj silent disco

Program Bratislavského kultúrne leta je určený všetkým vekovým kategóriám a je naozaj pestrý. „Našim cieľom je priniesť kultúru na netradičné miesta alebo netradičný program na tradičné miesta. Obyvateľky a obyvatelia si tak môžu užiť leto kultúrne a zároveň znovuobjavovať svoje mesto,“ hovorí riaditeľka BKIS Katarína Hulíková.

V stredu 19. 7. v Rómerovom dome môžete byť pri živom nahrávaní podcastu Rande s mestom. Moderátor Ludwig Bagin opustí nahrávacie štúdio a spolu so svojím hosťom, sprievodcom Andrejom Grollom, sa porozpráva o bratislavskom rodákovi a osvietenskom vynálezcovi Wolfgangovi Kempelenovi.

Swap v Klariskach, Foto: Matej Kotuľa

V sobotu 22. 7. poobede pozývame obnoviť svoj šatník na swape v Klariskách a užiť si večer  kultúrne na mestských hradbách. V netradičnom priestore pod Bratislavským hradom sa predstaví kapela Silky Ďžon, zahrá producent elektronickej hudby BULP, svoju ponuku predstavia bratislavskí vinári a o 20:30 vás čaká premietanie film Miluj svojho robota v spolupráci s Film Europe. V piatok 28. 7. vás čaká silent disco v koncertnej sieni Klarisky. Pravá klubová atmosféra v netradičnom prevedení na netradičnom mieste, kde si môžete vybrať z večerných setov dvoch DJov.

Tipy na júlové podujatia v mestských organizáciách a mestských častiach

MESTSKÉ ORGANIZÁCIE

Galéria mesta Bratislavy 

Letné soirée v GMB ♿  12.7. / 20:30 – 22:00 / nádvorie Mirbachovho paláca  

Príďte na nádvorie historického paláca na premietanie filmu Erupcia lásky. Užite si príjemnú atmosféru a aj drobné občerstvenie alebo drink z kaviarne Emil. Podujatie v spolupráci s Filmtopia. Vstupné 6 €, zľavnené 3€

DPOH 

Generácia Z: FANTOMAS  13.7. / 21:00 / Pink Whale 

Autorská inscenácia v réžii Valerie Schulczovej. Čomu môžeme v dnešnej dobe zaručených právd vôbec veriť? Vieme, čo skutočne zdieľame a sledujeme na sociálnych sieťach? Podujatie je súčasťou PRIDEu.

Mestská knižnica v Bratislave 

Bratislavské vydanie: Bratislavská bohéma a DAV  👁️ 25.7. / 18:00 / Letná čitáreň U červeného raka  

O Bratislavských umeleckých skupinách prvej polovice 20 storočia a ich literárnom pôsobení v Bratislave diskutujú Martin Vašš, autor kníh Zlatá Bohéma a Medzi snom a skutočnosťou, ktoré reflektujú život umeleckej bohémy v Bratislave a Michal Habaj, zostavovateľ komentovanej antológie DAV. Moderuje Tomáš Hučko. Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. 

Bratislava Tourist Board 

Bratislavské korunovačné dni ♿ 28. – 30.7. / 16:00 / historické centrum Starého Mesta 

Staňte sa svedkami korunovácií a historického sprievodu tak, ako vyzerali kedysi. Bratislava na tri dni znova ožije veľkolepými oslavami na počesť korunovaného panovníka Leopolda II. Počas víkendu sú pripravené aj bezplatné prehliadky so sprievodkyňami a sprievodcami na tému korunovácií v slovenskom, anglickom, nemeckom, maďarskom a ukrajinskom jazyku. Prihlásiť sa bude možné cez bookio na www.visitbratislava.sk 

Mestské lesy 

Krásy drotárskeho remesla – Rozália Ďurčatová ♿ 30.7. / 10:00 – 12:00 / Infocentrum Kamzík 

Pútavé rozprávanie prepojené s históriou drotárstva, udržiavaním tradícií a tvorivými dielničkami – vítané sú deti aj dospelí. Pracovný materiál aj náradie budú zabezpečené.  Spoluorganizuje DAPHNE – Inštitút aplikovanej ekológie. Vstupné 5 €, deti do 6 rokov bezplatne 

Múzeum mesta Bratislavy  

Raňajky na Radničnej veži - 15.7. / 9:00 / Michalská veža 

Príďte zažiť mesto z perspektívy veže Starej radnice a vychutnajte si pri tom raňajky s výhľadom. Cestou za raňajkami alebo z nich môžu návštevníci nahliaduť do histórie veže, zistiť, ako vyzerala v minulých storočiach, nazrieť do kancelárie významného archivára Ovídia Fausta alebo sa prejsť Expozíciou dejín mesta. Vstupné 10 € 

ZOO Bratislava 

Deň šimpanzov ♿ 15.7. / 10:00

Pri príležitosti Dňa šimpanzov budú v bratislavskej zoo pripravené vzdelávacie ostrovy a hry pre malých i veľkých. Vstupné 10 € (zľavnené 7 €) 

MESTSKÉ ČASTI

DEVÍN

Ranná jóga v Devínskom Sade - Stredy 5.7., 12.7., 19.7., 26.7. / 7:30 / Devínsky Sad 

Nadýchnite sa zhlboka s inštruktorkami a inštruktormi z Yoga House Bratislava a rozprúďte svoju životnú silu v parku medzi stromami. Ranným cvičením posilníte svaly, prečistíte myseľ a rozbehnete dych. Je potrebné priniesť si vlastnú podložku na cvičenie. Spoluorganizuje BKIS. 

DÚBRAVKA

Premietanie pred DK Dúbravka ♿14.7. a 28.7. / 21:00 / Pred DK Dúbravka 

Každoročné letné kino pred Domom kultúry Dúbravka. Príjemné večerné posedenie pri dobrom filme. 

14.7. / Striedavka

28.7. / Badman

JAROVCE 

AKCIA LETA 2023 ♿ 29.7. / 17:00 – 02:00 / Futbalové ihrisko TJ JAROVCE 

Prežite deň plný dobrej zábavy. Obľúbená letná akcia začne popoludním pre deti a pokračovať bude detskou diskotékou s DJ Dantem. Program bude pokračovať tanečnými vystúpeniami. Podujatie zakončí koncert kapiel QUEENSHOWSK a POLEMIC. Organizuje OZ NPRODUKT v spolupráci s mestskou časťou Bratislava-Jarovce. Do 19:00 bez vstupného, od 19:00 vstupné 10 €    

KARLOVA VES    

Komorný koncert v Botanickej záhrade – Robert Pospiš a Martin Sillay ♿ 👁️ 29.7. / 10:00 – 11:00 / Botanická záhrada UK

Koncert hudobnej dvojice Robert Pospiš a Martin Sillay v krásnom prostredí Botanickej záhrady ponúka jedinečný zážitok pre širokú verejnosť.  

LAMAČ

Letné cvičenie s Vladom Šuchterom 4.7., 12.7., 19.7., 26.7. / 7:30 – 8:30 / Bežecká dráha, Malokarpatské námestie

Aj tento rok budeme každú stredu pred prácou cvičiť jogu s prvkami pilatesu, balansu a strečingu s Vladom Šuchterom. Zacvičíme si na trávnatej ploche na bežeckej dráhe vo Voľnočasovom areáli na Malokarpatskom námestí. V prípade zlého počasia sa presunieme do veľkej zasadačky Kultúrneho centra Lamač. Spoluorganizuje BKIS.

NOVÉ MESTO              

Novomestská bubnovačka ♿👁 6.7. / 17:00 – 18:00 / Kuchajda

Účastníci dostanú bubon a stanú sa súčasťou rytmického orchestra, ktorý vedú skúsení lektori z Rytmika.sk. Orchester dotvoríme pesničkami, gitarou, drumbľou, koncovkou a ďalšími nástrojmi. Môžete i priniesť aj vlastné bubny alebo perkusie. 

PETRŽALKA

terasajam2023 ♿ 31.7. / 10:00 – 20:00 / terasa a pod terasou, Holíčska ulica 

Pri príležitosti 50.výročia výstavby Petržalky sa dostáva jeden z elementov sídliskovej doby z podzemia na povrch, presnejšie: z tmy na svetlo. Celodenný dj-ing, mcs-rap, graffiti jam a breakdance. Organizátor Kultúrne zariadenia Petržalky. 

RAČA   

Rozprávkové stredy pre celú rodinu - 12.7. a 26.7. / 10:00 / Obecná záhrada, Alstrova 249

Príďte sa spoločne s deťmi potešiť a vychutnať si atmosféru divadielok a koncertov pre deti, rodinných hier a pohody. V prípade nepriaznivého počasia sa podujatie uskutoční v Nemeckom kultúrnom dome. 

12.7. / Féder Teáter: „O poštárovi Vincovi“

26.7. / Divadlo ZáBaVKa: „Spod škrupinky“ (inscenácia pre najmenšie deti - batolárium)

RUSOVCE 

Rusovské hody ♿ 22. - 23.7. / Futbalové ihrisko v Rusovciach 

Užite si poslednú júlovú sobotu a nedeľu oslavou patrónky Rusoviec – Márie Magdalény. Program začína v sobotu od 17:00 kultúrnym programom s atrakciami pre rodiny s deťmi. O 18:00 sa odohrá futbalový zápas MEMORIAL DUŠANA ANTOŠA (rusovskí starí páni vs. výber Rusoviec D. Antoša.) V nedeľu o 9:30 bude slávnostná svätá omša. 

RUŽINOV

Letné kino v Ružinove ♿ Organizuje CULTUS Ružinov, a.s.

Utorky 4.7., 11.7., 18.7., 25.7. / 21:00 – 23:00 / Amfiteáter pri Štrkoveckom jazere . Vychutnajte si letné filmové zážitky v SK/CZ dabingu pod holým nebom. Podrobný program na www.cultusruzinov.sk.

 4.7. / Invalid

11.7. / Kocúr v čižmách: Posledné želanie

18.7. / Slúžka

25.7. / Denník moderného fotra

STARÉ MESTO

Letná hudba: ČAVALENKY ♿ 👁️14.7. / 20:00 / Propeller

Záhorácky umelec a pouličný básnik Rudo Daniel alias Čavalenky! Svojrázny tvorca rapujúci o exekúciách, dlhových pasciach, živote na ulici alebo gamblingu. Čavalenky svojou tvorbou poukazuje na problémy zložitého života na periférii, jeho texty odrážajú tvrdú a často smutnú realitu pouličného života. Všetko je ale podložené reálnymi základmi. Ako hovorí v rozhovore pre Full Moon „Ja som si to nevymyslel niekde na záchode pri sudoku alebo pri krížovkách. Ja som večne zatúlaný, rád su u tých vecí, kde sa to deje. To aj cítiť z textov, že si to vymýšľaš, alebo to je pravda."

VAJNORY

Divadelná nedeľa pre deti ♿ EDUdrama: Za siedmimi horami - 30.7 / 18:00 / Park pod lipami 

Kde bolo tam bolo, za siedmimi horami, za siedmimi dolinami... takýto rozprávkový začiatok pozná každý z nás. Rozprávky neodmysliteľne patria k detstvu. Ale bolo to tak vždy? Kde je začiatok slovenských rozprávok, kto prvý ich rozprával? Spoznajte východiská a štruktúru ľudových rozprávok a zoznámte sa s najznámejšími zberateľmi.

VRAKUŇA

Historický festival Vrakuňa 2023 ♿ 22.7. / 11:00 – 20:00 / Vrakunský lesopark, pri Rozhľadni 

Dobové tábory, detské hry! Uvidíte tábory z obdobia Rímskej ríše až po Uhorskú šľachtu. Hlavná časť podujatia orientovaná na stredovek, 13. storočie a prvú písomnú zmienku o Vrakuni. Organizuje SHŠ SIC a mestská časť Bratislava-Vrakuňa.

Podujatia sú bez vstupného, ak nie je uvedené inak. 

Kompletný program na www.kulturneleto.sk

Všetky podujatia BKIS sú zadarmo. Aktuálny program 48. ročníka festivalu Bratislavské kultúrne leto sledujte na www.kulturneleto.sk.

♿   bezbariérový vstup 👁️  vhodné pre nevidiacich a slabozrakých

rNUlife.sk / Barbora Lehocká, PR BKIS

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.