Banskou Štiavnicou sa bude preháňať malebný zvuk na festivale Zvuk for Štiavnica 2021

Šiesty ročník medzinárodného hudobného festivalu Zvuk for Štiavnica prinesie aj tento rok prierez toho najzaujímavejšieho zo žánrov jazz, fusion a crossover. Program je plný mladých slovenských talentov, obohatený o pár hudobných talizmanov z rakúskej a českej scény. Spoločne za ZVUKOV (nielen) jazzu navštívime niekoľko jedinečných štiavnických priestorov. Už k tradičnému Kultúrnemu centru, Art Cafe a Čajovni Klopačka, sa opäť pridá Starý zámok, Evanjelický kostol a nový priestor Veža Hookah bar. Spomínaný 6. ročník festivalu Zvuk for Štiavnica - hudobný maratón v najkrajších zákutiach Banskej Štiavnice štartuje už 27. - 29. augusta.



Robert Balzar Trio
Festival bude pokračovať v priestoroch Kultúrneho centra. Talentovaná česká klaviristka, skladateľka, aranžérka a producentka Beata Hlavenková predstaví v Štiavnici svoj najnovší album s poetickým názvom Sně. Po prvý krát vo svojej kariére sa zhostila role speváčky. Jej hudobnými spoluhráčmi budú trubkár Oskar Török, ktorý sa netradične posadí aj za bicie a gitarista Patrick Karpentski. Spoločne predstavia kolekciu skladieb s osobitým rukopisom a jemným ženským pôvabom. 

Beata Hlavenková - Husa v mlze
Sobotné festivalové ráno, počas obľúbených jazzových raňajok v Art Cafe, bude patriť sólo vystúpeniu Ľubomíra Gašpara a jeho nekonvenčnému prístupu k hre na cimbal.

Ľubomír Gašpar - Grek Zorba
Pravý štiavnický hudobný maratón sa rozbehne v skorých poobedných hodinách. Festivalový sprievodca návštevníkov zavedie do nových priestorov Veža Hookah baru. The Ambient Shrine. To je live, ambient, impro projekt Martina Hubu, v ktorom sa rôzne sample a samplované zvuky prírody prelínajú so živou loopovanou gitarou. Doprajte si poobednú kávu či drink v obklopení príjemných tónov.

Pokračovať môžete v Čajovni klopačka s Luciou Lužinskou a jej novým projektom Colorful Voice. Ide o výsledok minuloročného tvorivého obdobia v podobe farebnej zmesi piesní vo vlastných úpravách a aranžmánoch, zhudobnených len pomocou hlasu. Každá pieseň vzniká postupne priamo pred divákmi na princípe loopovania od zvuku bicích, cez zvuky basových tónov, harmónie, vedúceho hlasu a background vokálu spolu s improvizáciou.

ZVUKOU'KA #3 - Lucia Lužinská, Valér Miko 
V Kultúrnom centre sa predstaví talentovaný klavirista Miloš Biháry & Jazz Funk Brothers. Trojčlenná mladá kapela spoločne vytvára vlastnú osobitú koncepciu svojich autorských skladieb a symbiózu, medzi klasickou a jazzovou hudbou. V roku 2019 vydali debutový album „Don't Worry, BIHARY“ vďaka podpore Hudobného fondu.

Miloš Biháry & Jazz Funk Brothers -,,Amadeus" (arr. by Miloš Biháry)
Z Kultúrneho centra si odbehnite do blízkeho Art Cafe. Poteší vás tu hudba mladého Quinteta flautistky a speváčky Márie Rehákovej a saxofonistu Sama Knighta. Mária vyštudovala jazz v Londýne na prestížnej Guildhall School of Music. Tu stretla svojho spoluhráča (a teraz aj manžela), britského saxofonistu Sama Knighta. Aktuálne spoločne pôsobia na londýnskej jazzovej scéne kde pravidelne koncertujú v rôznych kluboch. So svojím československým kvintetom v Štiavnici predstavia vlastnú tvorbu popretkávanú ich obľúbenými jazzovými štandardami.

Ženskú energiu prinesie do priestorov Starého zámku rakúska speváčka Sara Filipova. Jej piesne čerpajú z R&B, jazzu a klasickej hudby, ale duchom sú bližšie k veľkým spevákom a skladateľom, ako Joni Mitchell a Paul Simon. Pri klavíri sa zamýšľa nad pominuteľnosťou života a stavu človeka. Napriek melanchólii sú jej piesne často popretkávané niťou optimizmu pretože vždy existuje cesta vpred a východisko. 

Book of Longing (live) - Sara Filipova
Sobotný večer zavŕši v Kultúrnom centre charizmatická predstaviteľka domácej scény Zuzana Mikulcová s kapelou. Jej žánrovo autorský projekt spája slovenské texty s pop-soulom a s prvkami elektronickej hudby. Momentálne pripravuje nový album spoluprác s názvom “ Fúzie” z ktorého skladby zaznejú aj na festivale Zvuk for Štiavnica.

Kráľovstvo | FÚZIE | Dan Bárta
Nedeľné ráno aj pomyselná bodka za festivalom. Jazzové raňajky v Art Cafe. Voňavá káva, croissanty a koncert klaviristu Miloša Biháryho. 

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Partnermi festivalu sú SOZA a Sociálny a kultúrny fond SOZA, Hudobné centrum a Mica - Music Austria.

VSTUPENKY: https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/zvuk-stiavnica-2021/

rNUlife.sk / zvukforstiavnica.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.