Skladba Please Please Me skupiny Beatles má 60 rokov

Druhý singel skupiny Beatles so skladbou Please Please Me má už 60 rokov. Spoločnosť EMI Parlophone ho vydala 12. januára 1963, na A strane Please Please Me, na B strane bola pesnička Ask Me Why. Pod obe skladby sa autorsky podpísala dvojica John Lennon – Paul McCartney.

Beatles nahrávali singel 26. novembra 1962 v známom Studio Two Emi Studios. Pesničku Please Please Me nahrali celkom 18-krát a jednu z verzií vybral producent George Martin na singel. Systém nahrávania bol v tej dobe taký, že skupina zahrala naraz celú pieseň a nahrávalo sa dovtedy, kým neboli zvukový inžinier a producent spokojní. Situáciu z tej doby popisuje v knihe The Beatles nemecký autor Gottfried Schmiedel.

Pokiaľ sa prvý singel Love Me Do, vtedy ešte málo známej skupiny Beatles, v anglickom rebríčku dostal na 17. miesto, tak druhý Please Please Me sa dostal na druhú pozíciu, pred seba ho nepustili v tej dobe už populárny spevák Cliff Richard a skupina Shadows. Štvorici z Liverpoolu však pesnička Please Please Me priniesla prvý úspech, pretože Beatles boli vybraní ako predkapela trojtýždňového anglického turné amerického speváka a gitaristu Roya Orbisona.

V zostave John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr odohrali v sobotu 18. augusta 1962 prvý koncert na tanečnej zábave v zábavnom centre Hulme Hall v Port Sunlight, za bicími prvýkrát sedel Ringo Starr.

Oficiálna diskografia skupiny Beatles od októbra roku 1962 do ich rozchodu v roku 1970 obsahuje 23 singlov, 13 EP platní a 13 albumov. Podľa katalógu vydavateľstva EMI obsahujú tieto nosiče 211 skladieb, z nich je 187 vlastných a 24 prevzatých, tie prevzaté sú všetky od amerických interpretov.

rNUlife.sk / teraz

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.