Zažite súčasné umenie z inej perspektívy! Zamotajte sa do vizuálnej siete Tube v bratislavskej Starej tržnici

Stará tržnica ponúkne unikátny zážitok! V priestoroch hlavnej sály počas celého leta môžete vidieť a zažiť veľkorozmernú, site-specific inštaláciu s názvom Tube od rakúsko-chorvátskeho zoskupenia Numen/For use. Monumentálna preliezka pre malých aj veľkých bude pre návštevníkov dostupná od 22. júna do 29. augusta 2021.

Tube je pilotným projektom letnej prezentácie súčasného vizuálneho umenia v Starej tržnici, ktorý vznikol v spolupráci s hlavným partnerom projektu Slovenskou sporiteľňou a festivalom Biela noc.

Interaktívnu vizuálnu sieť tvoria dve tunelové trasy s dĺžkou 180 metrov. Celkovo sa na jej inštaláciu použilo 1300 m² siete a 9000 metrov lana. Objekt sa voľne vznáša v priestore a plaziaci sa návštevník má tak možnosť vnímať priestor a samotnú inštaláciu z neobvyklých uhlov a pohľadov. Bezpečnostné siete sa jemne napínajú a pulzujú vďaka pohybu návštevníkov, ktorí sa stávajú priamou súčasťou vzdušnej prechádzky plávajúc priestorom, ktorá poskytuje nový fyzický zážitok z hry s perspektívou. Tube sa tak stáva akousi sociálnou sochou, miestom stretnutí a hľadania limitov v novom kontexte časopriestoru,“ hovorí kurátorka výstavy Zuzana Pacáková z festivalu Biela noc.

Autormi diela je medzinárodné zoskupenie Numen/For Use. Kolektív vizuálnych umelcov, dizajnérov, architektov a scénografov, v zložení Sven Jonke, Christoph Katzler a Nikola Radeljković, je známy svojimi veľkorozmernými interaktívnymi dielami, ktoré žnú úspech po celom svete – vystavovali napríklad v Paríži, Moskve, Londýne, Soule, Sao Paule, Melbourne, Tokiu, v susednej Viedni či v iných svetových metropolách.

Od roku 1998 aktívne pôsobia v oblasti konceptuálneho umenia, scénografie, ako aj industriálneho a priestorového dizajnu. Sústreďujú sa najmä na vytváranie objektov a konceptov bez preddefinovaných funkcií, čo vedie k pomerne hybridným a výrazne experimentálnym dielam. Patria k nim napríklad inštalácie String, Net alebo Tape, ktoré ste u nás už mohli vidieť v rámci festivalu Biela noc. Pre inštaláciu Tube to však bude slovenská premiéra.

„Veľmi sa tešíme, že sa nám podarilo do Bratislavy priniesť výnimočnú letnú atrakciu - veľkorozmernú umeleckú inštaláciu. Vďaka partnerstvu Slovenskej sporiteľne so Starou tržnicou budú môcť ľudia zažiť počas celého leta bezplatne moderné umenie doslova na vlastnej koži. Vďaka kultivácii verejného priestoru a podpore mnohých ďalších komunitných projektov pomáhame meniť Bratislavu na modernú európsku metropolu,“ povedala Dáša Juríková, riaditeľka marketingu Slovenskej sporiteľne.

Inštaláciu Tube po celom svete navštívilo už takmer 200 000 návštevníkov. Od 22. júna do 29. augusta 2021 ju môžete zažiť aj vy na vlastnej koži v Starej tržnici, a to každý týždeň od utorka do piatku medzi 12:00 a 21:00 a v nedeľu od 10:00 do 19:00, s výnimkou termínov 21. a 22. júla 2021. Zmena vyhradená.

Stará tržnica, Námestie SNP 25, Bratislava
Web: www.staratrznica.sk
Facebook: Stará tržnica
Instagram: www.instagram.com/staratrznica/
Máte záujem o súkromnú prehliadku? Kontaktujte nás na: tube@staratrznica.sk

Autori inštalácie Tube: Numen/For use
Web: www.numen.eu/home/news/
Facebook: Numen/For use
Instagram: www.instagram.com/numenforuse/

Hlavným partnerom projektu je Slovenská sporiteľňa.
V spolupráci s Biela noc.

Partneri: Bratislavské kultúrne a informačné stredisko - BKIS, Bratislava - hlavné mesto

rNUlife.sk / Bianka Čajová, PR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.