VIDEO: Novoročné ohňostroje vo svete. Mnohé mestá si napriek obmedzeniam dopriali veľkolepé ohňostroje

Obyvatelia tichomorských ostrovných štátov Samoa a Kiribati tradične ako prví na svete privítali príchod nového roka. Tamojšia polnoc pripadá na 11.00 h SEČ, pričom ide o územia ležiace najbližšie k medzinárodnej dátumovej hranici z jej západnej strany.

Miliardy ľudí budú v najbližších hodinách vítať rok 2021 v ďalších častiach sveta. Obyvatelia tichomorských ostrovných štátov Samoa a Kiribati tradične ako prví na svete privítali príchod nového roka. Tamojšia polnoc pripadá na 11.00 h SEČ, pričom ide o územia ležiace najbližšie k medzinárodnej dátumovej hranici z jej západnej strany. V oboch krajinách sú novoročné nálady a oslavy vstupu do roka 2021 stlmené v dôsledku koronavírusovej epidémie. Hoci na Kiribati dosiaľ nepotvrdili žiadne prípady nákazy a Samoa hlásila prvého infikovaného len v polovici novembra, verejné ohňostroje tam zrušili. Zahraniční turisti ostrovy v južnom Pacifiku nemôžu v súčasnosti navštíviť, uviedla vo štvrtok agentúra DPA.

Novoročný ohňostroj v Aucklande na Novom Zélande

Austrálske Sydney sa do nového roka presunie o 14.00 h SEČ, zatiaľ čo Moskva predbehne strednú Európu o dve hodiny. Medzi poslednými bude Americká Samoa, ležiaca iba 220 kilometrov východne od Samoy na opačnej strane dátumovej hranice. Mnohé svetové metropoly si napriek obmedzeniam v súvislosti s covid pandémiou dopriali veľkolepé ohňostroje.

Ulice austrálskeho mesta Sydney vo štvrtok pri príležitosti príchodu nového roka zívali prázdnotou. Tradičný novoročný ohňostroj, ktorý tento rok trval len sedem minút, ľudia sledovali prevažne z pohodlia svojich domovov. Informovala o tom agentúra DPA.

Drôtené ploty blokovali prístup k vyhliadkovým bodom, odkiaľ v iných rokoch ohňostroj pozoruje okolo milióna ľudí. Za porušenie zákazu vstupu do oblasti prístavu, kde sa ohňostroj konal, hrozila pokuta do 1000 austrálskych dolárov (623 eur). Prísnymi obmedzeniami chce tamojšia vláda zamedziť šíreniu nového koronavírusu.

Novoročný ohňostroj v austrálskom Sydney

Austrálsky premiér Scott Morrison vo videopríhovore ocenil Austrálčanov za to, že sa s pandémiou vyrovnali lepšie ako takmer ktorákoľvek iná krajina na svete. "(Tento rok) sme čelili najväčšej výzve od druhej svetovej vojny," uviedol Morrison.

Austrália zaznamenala vo štvrtok 25 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, pričom v celej krajine evidujú len 215 aktívnych prípadov. Hospitalizovaných v súvislosti s koronavírusom je 23 ľudí. Za rok 2020 v dôsledku choroby COVID-19, ktorú nový koronavírus spôsobuje, zomrelo v Austrálii 909 osôb.

INÉ KRAJINY, INÉ ČASY, INÉ ZVYKY: KDE VÍTAJÚ ĽUDIA NOVÝ ROK AKO PRVÍ A KOĽKO JE TAM HODÍN, KEĎ U NÁS ODBÍJA POLNOC? AKO OSLAVUJÚ INÉ KULTÚRY PRELOM ROKA? A AKÉ TO VŠETKO VLASTNE JE?

11.00 SAMOA A KIRIBATI

Silvester vo svete: O koľkej majú „Šťastný Nový rok!" iné krajiny a ako ho oslavujú?

Prví v Novom roku: Na svete oslavujú Silvester ako prví pacifické ostrovy Samoa a Kiribati. Stredom ostrovného štátu Kiribati prechádza dátumová hranica. V roku 1995 sa posunula, takže Kiribati ráta čas ako západ. Rovnako aj posun hranice v roku 2011 katapultoval nezávislú Samou do budúcnosti, takže tento ostrov odvtedy nie je posledný, ale prvý v púšťaní ohňostrojov.

16.00 TOKIO

108 úderov zvonov: V Japonsku sa do nového roka vchádza tradične v kruhu rodiny a skôr rozjímavo. Tento pokoj nenarúša ani ohňostroj. O polnoci je to predsa len o niečo hlasnejšie, pretože zvony na budhistických chrámoch odbíjajú 108-krát. Ako všade na svete aj tu sa na Silvestra lúčia s tým negatívnym a vítajú pozitívne.

03.00 RIO DE JANEIRO

Oslavy a rituály: Keď ide o Silvestra celosvetovo, nesmie chýbať párty metropola Rio. Od dychberúcich ohňostrojov cez oslavy až po rituály nájdete na Copacabane všetko, po čom oslavujúce srdce baží. Obraz Silvestra vytvára najmä veľa ľudí oblečených do bielej farby. Pretože povera hovorí, že to prináša pokoj a mier. Jedinečným silvestrovským zvykom ako nikde inde na svete je aj skákanie cez sedem vĺn. Pri každom skoku si smiete niečo zaželať. Ako by asi vyzerala predĺžená jazda do nového roka, pri ktorej by sme oslavovali Silvestra viackrát?

04.00 BUENOS AIRES

Sneženie pri 30 stupňoch: Vo svete je celkom bežné, že na Silvestra sneží, no pri 30 stupňoch je to už trochu nezvyčajné. V Buenos Aires kvôli tomu vyhadzujú na prelome roka z mrakodrapov skartované podklady a dokumenty. Tak sa symbolicky i doslovne zbavujú starého minuloročného odpadu a mesto sa s trochou fantázie mení na zázračnú zimnú krajinu.

06.00 NEW YORK

Krištáľová guľa a spŕška predsavzatí: 23:59, Times Square, New York – tradične sa spúšťa trblietavá krištáľová guľa „New Year’s Eve Ball“. Keď dopadne, znamená to: „Happy New Year!“ Ďalší zvyk, s ktorým sa aj inde na svete môžete už pred Silvestrom naladiť na nový rok, vznikol z pôvodne skutočnej steny želaní na Times Square: Na „Digital Wishing Wall“ môžete napísať online priania a predsavzatia, ktoré sa na prelome roka vytlačia. Táto spŕška dobrých predsavzatí sa na Times Square vypustí o polnoci spolu s konfetami.

13.00 BAKEROV A HOWLANDOV OSTROV

Silvester vo svete: O koľkej majú „Šťastný Nový rok!" iné krajiny a ako ho oslavujú?

Čisto prírodné: Úplne naposledy končí starý rok na Bakerovom a Howlandovom ostrove. Keďže ostrovy sú, pokiaľ na nich práve nie sú vedci, ľudoprázdne chránené prírodné oblasti, koná sa tu jeden z najpokojnejších Silvestrov na svete.

VESMÍRNY ČAS ISS

400 km nad Zemou: Jedno je Silvester na celom svete, druhé Silvester vo vesmíre. Posádka medzinárodnej vesmírnej stanice ISS by mohla Silvestra oslavovať viackrát a mala by veľa príležitostí na prípitok, v každom prípade len s džúsom, pretože alkohol je zakázaný. ISS prekročí počas silvestrovskej noci 16-krát dátumovú hranicu.

Náš tip:

Oslavovať Silvester viackrát môžete úplne jednoducho a pritom ako sa na zimu patrí: V Laponsku stačí na to prejsť po moste. Najskôr bude oslavovať vo fínskom Torniu, o hodinu neskôr vo švédskom Haparandu.

rNUlife.sk / YouTube/ Reuters / 1 NEWS / DPA / AP Photo/Mark Baker

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.