ZOTRWAČNOSŤ VYDÁVA PO PIATICH ROKOCH JUBILEJNÝ PIATY ALBUM XX (DVADSAŤ)

Trnavská punk-trash formácia Zotrwačnosť, známa hlavne vo vodách československého punku, sa po piatich rokoch hlási o slovo s novým albumom XX, ktorý dostal názov jednak podľa šialeného roku 2020, druhak vďaka 20. výročiu existencie kapely. Pre Zotrwačnosť je to piata štúdiová nahrávka, čo sa už celkom počuteľne prejavuje aj na inštrumentálnosti a aranžmánoch. Tentokrát si chalani dali viac záležať aj na kvalite nahrávky a opustili tak DIY zvuk, ktorým sa vyznačovali posledné albumy, čím si nastavili pomyselnú latku pekne vysoko!

Denis, spevák a gitarista z takisto trnavskej kapely The Wilderness a mozog punkrapového projektu Fvck_Cvlt to ohodnotil takto: “Jakože… Popiči. Fakt popiči. Aj zvukovo to je uplne top. A je to celé zase dalej jak predošlé veci. Popiči robota.”

S Palinom pripíjame na nový album v štúdiu Shaark

Nahrávanie začalo už v roku 2019 v štúdiu Shaark v Bzenci, ktoré je známe hlavne na metalovej scéne. Spolupracuje s ním napr. Zdeněk Pradlovský (ex Kreyson, Master), ktorý na nahrávanie poskytol svoje bicie. Zotrwačnosť sa síce zaraďuje medzi punkové kapely, ale koketuje s metalom už dlho a rovnaké štúdio si zvolili napr. Catasrofy, Čad, Adacta alebo Lunatic Gods. Plynulosť nahrávania narušila koronakríza a problém vycestovať do ČR a tak musela kapela niektoré termíny posúvať, no nakoniec úspešne donahrávali všetkých 12 songov koncom leta 2020.

Album obsahuje melodické barové hymny ako Peňaženka (featuring Torula – dnes už trnavská rapová legenda) alebo Česká (ktorá vznikla po vydarenom večeri po nahrávaní v miestnom bare), ohliadanie sa za minulosťou ako Nažive alebo Popíček (také technickejšie Inekafe), environmentálna tematika (šialený obyvateľ lesa Paznecht) a inak sa chalani držia punkových koreňov a kritizujú situáciu v spoločnosti (Slovensko, Ortieľ, Horké Sliny, Ihla), prípadne sa dotýkajú aj temných tém v pesničke Styx. Nechýba ani akustická bonusovka IT Technik, popisujúca život extrémneho nerda.

Situácia v roku 2020 nedovolila kapele usporiadať poriadny krst v klube, a tak sa chalani rozhodli pre digitálny release, ktorý pokrstili naživo v skúšobni 12.12.2020. Zahrali všetky pesničky z nového albumu a zopár starých vypalovákov, krstnými otcami boli bývalí členovia kapely.

Celý album je dostupný na streamovacích platformách: https://artist.landr.com/music/672985648050
Alebo je možné ho zakúpiť v originálnej kvalite (wav): https://zotrwacnost.bandcamp.com/

Záznam z krstenia ukazuje, ako to hrajú chalani naživo: https://youtu.be/tT70tI_q_yc
Facebook: https://www.facebook.com/zotrwacnost/

rNUlife.sk / TS Zotrwačnosť

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.