SND a SOGA spojili sily v prospech aukcie Umelci umelcom

Z dobrých nápadov sa rodí dobrá spolupráca. Veríme, že takou bude prvé spojenie medzi umelcami, ktorí sú akousi nepísanou súčasťou národného divadla a aukčnou spoločnosťou SOGA. Je to v danej situácii možnosť prezentovať tvorbu umelcov, ktorých práca je ohrozená uzavretím divadiel. Súčasne je to rozšírenie možností prezentovať tvorbu výtvarníčok / výtvarníkov, scénografiek / scénografov či fotografov. A zdá sa, že je to unikátna možnosť získať umelecký artefakt, ktorý nie je bežne dostupný.

Do výzvy pre aukciu SOGA Behind the Scene/Za scénou sme oslovili mnohých tvorcov, ktorí so Slovenským národným divadlo dlhé roky intenzívne spolupracujú - Ľudmila Várossová, Peter Čanecký, Jozef Ciller, Tom Ciller, Simona Vachálková,  Lea Fekete, Katarína Holková, Lucia Škandíková, Barbora Dolinajová, Robert Tappert, Ľubomír Kotlár, Henrich Mišovic, Ctibor Bachratý, Braňo Konečný, Radovan Dranga, Juraj Poliak a ďalší. Podporovatelia umenia si tak budú môcť doniesť domov vzácne autorské návrhy kostýmov, fotografie i priestorové objekty. Ďakujeme našim tvorcom a tvorkyniam, že sa odhodlali vstúpiť do neprebádaných vôd. Veríme, že aj vďaka takejto spolupráci bude o umení vždy počuť.

"Momentálne nezamestnaní umelci majú svoju hrdosť a posledné, čo potrebujú a chcú, sú nejaké milodary, hoci som nezbadala, že sa do nich hrnieme. Ale ja som sa jej snažila vysvetliť, že som naozaj úprimne zvedavá, čo robia všetci tí, ktorí by pracovali na inscenáciách v SND, že o mnohých viem, ako sa venujú inej voľnej tvorbe, a že fotografie z predstavení, ktoré nemôžeme hrať, sú zrazu ako balzam na dušu a dôkaz, že všetko je len dočasne, absurdne neprítomné. A tak dáko voľne, asociatívne a spolupatrične vznikla idea osloviť kolegov, aby predstavili a ponúkli svoje výtvarné diela a aby sme my divadelníci aj naši diváci a zberatelia mali možnosť niektoré z nich v aukcii SOGA získať. Vznikne tak výstava – aukcia diel umelcov, ktorá by sa / bez vírusu/ v tejto konštelácii asi neuskutočnila. Verím, že vygeneruje vibrácie, ktoré nám pomôžu spoločne toto obdobie preklenúť, že sa jednoducho pripomenieme, predstavíme a duchovne obohatíme. Trh práce stagnuje, ale naše akcie pokračujú." povedala Darina Abrahámová, iniciátorka aukcie a dramaturgička Činohry SND.

Aukčná spoločnosť SOGA prezentuje 63 diel „spoza scény“ online od utorka 17. 11. 2020 do utorka 24.11. 2020. 

ŠTÚDIO TA3: Výtvarníci B. Šajgalíková a P. Čanecký o dražbe diel z SND : https://www.ta3.com/embed/20201118-hw-f72b0316-ed40-4cc6-b707-64fc31ad9b8f.html

rNUlife.sk / Izabela Pažítková, PR SND

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.