Otvorili jednu z najväčších gastro prevádzok v centre Bratislavy, na Kamennom námestí už je definitívne znova Prior

Pred pár dňami vzbudilo najmä u starších Bratislavčanov záujem logo, ktoré sa vrátilo na strechu bývalého Priora na Kamennom námestí. Včera pribudla ďalšia novinka, ktorou je otvorenie gastrozóny v budove. Má ísť o jednu z najväčších gastroprevádzok v hlavnom meste.

Vlastníkom budovy obchodného domu sa za sumu niekoľkých desiatok miliónov eur stal v januári 2019 kontroverzný žilinský podnikateľ George Trabelssie. Je to človek blízky bývalému žilinskému primátorovi a škandálmi opradenému expredsedovi SNS Jánovi Slotovi, dlhé roky však odmieta špekulácie, že by sa staral o Slotov majetok.  Obchodnými partnermi v spoločnosti Obchodný dom Bratislava je Trabelssieho firma SIRS – Investment a spoločnosť GPR Invest.

Ako si pamätáme ikonický Prior v Bratislave | Nový Čas
Nový štart Prioru v hlavnom meste! Minulý týždeň na strechu obchodného domu umiestnili logo, vo štvrtok staronový Prior už slávnostne otvorili. Nebolo to síce takou veľkou senzáciou ako v roku 1968, keď sem prišlo toľko ľudí, že organizátori museli zalarmovať armádu, mnohí Bratislavčania sa potešili.

Rodení Bratislavčania i tí, čo v Bratislave pobudli počas študentských rokov, si svoje schôdzky dohovárali v centre mesta „pod hodinami“ so zvonkohrou už od 20.novembra 1968. Prvý obchodný dom, prvé eskalátory...Obchodný dom PRIOR na Kamennom námestí v Bratislave. Spôsob predaja, ktorý v čase otvorenia bol vtedajším riaditeľom označovaný ako experimentálny, na ktorý si ľudia budú zvykať aspoň dva až tri roky. V PRIORe bolo vtedy otvorených 25 oddelení.

Nový majiteľ, vedomý si skvelej polohy budovy v centre mesta, mal s bývalým Priorom veľké plány. V hre boli aj viaceré názvy, medzi nimi aj OD Prešporok. Zvíťazil však starý známy Prior, na ktorý si Bratislavčania ľahko zvyknú. Názov obchodu s magistrátom konzultovať nemusel, keďže budova je jeho súkromným majetkom.

Budova je klenot v centre mesta, ktorý som si nechcel nechať ujsť ,“ uviedol na prvom stretnutí s novinármi majiteľ budovy George Trabelssie.

„Naša spoločnosť bude nápomocná mestu Bratislava v rámci projektu Živé námestie,“ načrtol o pár týždňov neskôr. „Sme ochotní investovať vysokú sumu na dočasné zveľadenie, do doby začatia realizácie víťazného projektu Živé námestie. Je nevyhnutné, prispôsobiť sa plánom mesta a zabúdať netreba ani na mestskú časť Staré Mesto a ďalších okolitých majiteľov. V súčasnosti máme za sebou niekoľko stretnutí s predstaviteľmi Mesta Bratislava, mestskej časti Staré Mesto i Metropolitného inštitútu Bratislava. Spoločne sa snažíme vytvoriť priestor hodný histórie i budúcnosti moderného európskeho mesta.“

K už otvoreným prevádzkam OD PRIOR Bratislava, dnešným dňom pribúda jeden z najväčších food courtov v Bratislave s unikátnou atmosférou. Na jednom mieste môžete ochutnať 14 rozličných svetových originálnych „kuchýň“ a pribúdať budú ďalšie.

Streetartová galéria na Kamennom námestí a v priľahlých uliciach sa rozvíja už päť rokov.

Fasády budov zdobia veľkoformátové umelecké diela domácich aj zahraničných umelcov. 

Aj počas roku 2020 pribudli ďalšie "murály". Dielo od uznávaného írskeho umelca FinDaca, či slovenskej výtvarníčky Zuzany Sabovej. Organizátori Bratislava Street Art Festivalu, ktorý oslavuje desiate narodeniny, však sľubujú ďalšie prekvapenia. Už počas BSAF 2020 (5.9.2020) bola prezentovaná informácia, že súčasťou Street Art Gallery sa má stať aj ikonická budova OD PRIOR Bratislava.  

"Počas uplynulých desiatich rokov sme tvorili v rôznych lokalitách, ale posledných päť rokov sme doma tu, na Kamennom námestí. Musím povedať, že práve v tejto časti mesta cítime silnú podporu - jednak zo strany obyvateľov, ale aj zo strany majiteľov nehnuteľností. Spolu sa nám darí meniť tento priestor k lepšiemu a Street Art Gallery sa dostáva na európsku kultúrnu mapu. Tento rok je však výnimočný a to z viacerých dôvodov. Tým hlavným je, že nás po najväčšom street artovom diele v strednej Európe (fasáda hotela Kyjev z r. 2018) čaká ďalšia svetová vec. Podarilo sa nám dohodnúť s vedením OD PRIOR Bratislava a plochy, ktoré vznikli rekonštrukciou interiéru tejto legendárnej budovy, môžeme využiť na výtvarné umenie. OD PRIOR Bratislava sa tak stane prvým obchodným domom v strednej Európe, ktorý bude súčasne galériou street artu. Ten bude zdobiť spoločné priestory a zároveň aj nový foodcourt." hovorí riaditeľ  BSAF Tomáš Lukačka

Foto N - Denisa Čimová

"Zároveň sa môžu tešiť aj fanúšikovia pôvodnej architektúry - klasické prvky, predovšetkým spišský travertín, plne zachovávame a rešpektujeme. V interiéri sa nachádza veľa stĺpov a práve tieto využívame ako základné médium pre umelcov. Vzniká tak pestrá galéria street artu, ktorá potiahne naše aktivity z námestia aj do interiéru. Opäť sme pozvali domácich aj zahraničných umelcov, bude to pestré, nechajte sa prekvapiť." dodáva umelecký riaditeľ festivalu Renaud Devaliere. 

Streetartové aktivity na Kamennom námestí si vo svojom článku všimli už aj New York Times - dobrá správa je, že od 24. septembra má Bratislava ďalšiu atrakciu európskeho formátu.

Kamenné námestie - komplex OD Prior s hotelom Kyjev - fotogaléria -  bratislava.sme.sk - Bratislava SME

rNUlife.sk / Ivana Strelcová, hovorkyňa OD PRIOR Bratislava

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(5 votes, average: 3,60 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.