Na 60. Zlínskom filmovom festivale uvedú vyše 300 filmov z celého sveta

Najstarší, najväčší a najvýznamnejší festival filmov pre deti a mládež na svete – Zlín film festival (ZFF) má svoje jubileum. Jeho 60. ročník sa kvôli jarným koronavírusovým opatreniam uskutoční v posunutom termíne od 4. do 10. septembra. V ponuke má vyše 300 filmov z 50 krajín rôznych kontinentov, z nich 158 v premiére. O popularite festivalu svedčí veľký záujem verejnosti, ktorý od roku 2010 presahuje 95 000 detí a dospelých, vlani ho videlo 115 000 návštevníkov. Jubilejný ročník je organizovaný za sprísnených hygienických opatrení, bez zahraničných delegácií a všetci návštevníci sa musia zaregistrovať.

Vo svetovej premiére na ZFF uvedú v sobotu 5. 9. česko-slovensko-lotyšský film Smečka, ktorý bol nakrútený v Zlíne a reprezentuje Českú republiku v medzinárodnej súťaži filmov pre mládež.

V slávnostnej európskej premiére uvidia návštevníci o deň neskôr nový slovenský film Letní rebeli. V tejto rodinnej komédii dominuje príbeh 11-ročného Jonáša, ktorý nemá otca, cíti sa opustený a sám si organizuje dobrodružné prázdniny. Je to hraný debut režisérky Martiny Sakovej a vznikol v nemecko-slovenskej koprodukcii. 

Okrem filmov opäť nebude chýbať bohatý sprievodný program. Obsahuje výstavy, divadlo v parku, koncerty, workshopy, prednášky, autogramiády, rodinný beh i 5. ročník polmaratónu s medzinárodnou účasťou bežcov.     

Nie je náhoda, že táto svetová prehliadka filmov sa koná v uvedenom moravskom meste. Zlín má veľkú históriu filmových ateliérov, ktoré založil v roku 1936 Jan Antonín Baťa ako štúdio na tvorbu pohyblivých reklamných snímok obuvníckeho impéria Baťa. Tam sa o rozvoj umeleckej filmovej tvorby významne zaslúžil režisér a scenárista Elmar Klos, ktorý spolu s Jánom Kadárom za film Obchod na korze získali Oscara (1965) za najlepší cudzojazyčný film. Zlínske štúdio sa detskému filmu venuje od začiatku štyridsiatych rokov minulého storočia a stalo sa najvýznamnejším centrom tejto tvorby v Československu. Nakrútili v ňom stovky animovaných, trikových, hraných a kombinovaných filmov, ktoré získali prestížne ocenenia a v prípade Karla Zemana i svetovú slávu. Do dejín svetovej kinematografie sa zapísala aj Hermína Týrlová, ďalší držiteľ ceny Oscar Alexander Hackenschmied, Josef Pinkava, Břetislav Pojar a iní tvorcovia, ktorých možno spoznať na trvalej výstave vo filmových ateliéroch Zlín.

Viac na : https://www.zlinfest.cz/   

rNUlife.sk / Pavol Erdziak

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.