Na plátna kín prišiel rozprávkový Pinocchio v okúzľujúcom hranom filme

Príbeh dreveného chlapca, ktorý sa túži stať človekom, patrí medzi najobľúbenejšie rozprávkové príbehy sveta. Pinocchia poznajú generácie filmových divákov a diváčok najmä z animovanej celovečernej snímky, teraz prišla na plátna slovenských kín vizuálne očarujúca hraná verzia.

Rezbár Geppetto vychováva oživenú bábku Pinocchia ako vlastného syna. Pinocchio však nie je najvzornejším chlapcom a nechá sa ľahko nahovoriť na darebáctva. Jedného dňa ho podvedú a unesú, vďaka čomu ho čaká cesta plná dobrodružstiev vo svete neuveriteľných tvorov i netvorov. Z brucha obrovskej ryby sa cez zem hračiek dostane až na pole zázrakov. Podarí sa mu uniknúť nebezpečenstvám a splniť si svoj sen – stať sa skutočným chlapcom?

Pri adaptovaní známej literárnej predlohy do podoby hraného filmu sa stretol skúsený a oceňovaný tím tvorcov. Režisér Matteo Garrone je dvojnásobným držiteľom Veľkej ceny z Filmového festivalu v Cannes (filmy Gomora, Reality show). O dizajn postáv sa postaral dvomi Oscarmi ocenený maskér Mark Coulier, známy aj prácou na filmoch o Harrym Potterovi. Vizuálne efekty mala na svedomí Rachael Penfoldová, ktorej štúdio One Of Us pracovalo na efektoch filmov Aladdin či Revenant Zmŕtvychvstanie. V úlohe rezbára Geppetta exceluje herecká legenda Roberto Benigni, ako Pinocchia uvidia diváci a diváčky talentovaného detského herca Federica Ielapiho.

„Pinocchio je mojím snom už dlho, ešte z detských čias,“ hovorí o predlohe režisér a dodáva zaujímavý fakt: „Na stole mám stále svoj osobný obrázkový scenár k Pinocchiovi, ktorý som ako dieťa nakreslil a vymaľoval, a ktorý patrí k mojím najcennejším pamiatkam.“

Pinocchio
Taliansko, 2020, 124 min.
Žáner: fantasy
Réžia: Matteo Garrone
Scenár: Matteo Garrone
Hrajú: Roberto Benigni, Marine Vacth, Marcello Fonte, Gigi Proietti, Massimiliano Gallo, Rocco Papaleo, Paolo Graziosi, Maurizio Lombardi, Massimo Ceccherini, Federico Ielapi, Davide Marotta, Teco Celio, Gianfranco Gallo, Alida Baldari Calabria, Nino Scardina, Maria Pia Timo, Enzo Vetrano, Alessio Di Domenicantonio Hudba: Dario Marianelli
2D, MP - tento film je prístupný pre všetky vekové kategórie

rNUlife.sk / Peter Gašparík, Continental Film

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.