Smola a Hrušky odohrali netradične koncert na streche paneláka

Koronakríza zastihla vo veľkom aj kultúru. Ľudia sa nemôžu zhromažďovať, užívať si koncerty spoločne, ako býva zvykom. Tento zvláštny stav si teda vyžaduje netradičné riešenia. Mestské kultúrne stredisko v Kežmarku sa spoločne s populárnou skupinou Smola a Hrušky preto rozhodlo zorganizovať koncert na streche, ktorý si v piatok 8. mája naživo užili zo svojich okien a balkónov obyvatelia jedného z kežmarských sídlisk. Ukrátení však nebudú ani ostatní fanúšikovia tejto spišskonovoveskej kapely. Záznam z koncertu odvysiela o pár dní neskôr Kežmarská televízia a objaví sa aj na sociálnych sieťach. 

https://www.facebook.com/561047527286449/videos/374756833428407/UzpfSTcxMzU5NjIwNDg3OjEwMTU3MzIyMjk1NzQ1NDg4/?__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARC6e2hT3FpAzctbjqHFgcW0kLuIYyj6O4WTdn0ia4ZMKKqovd4UEvm6CGFbt3T-NegnDKU5VACu0JaK

Frontman kapely Jozef Spoko Kramár si napriek pandemickej situácii vytvoril domáce štúdio na chalupe a zložil už tri úspešné pesničky – Nasaďme si Hrušky, Kvások a Ja, Diabetická (Včera som odpadla), z ktorých bude možno aj výnimočné EP Hrušky Covid 19. Aktuálne najnovšia skladba Diabetická vznikla aj v spoluprácu so združením rodičov a priateľov diabetických detí Spišiačik. Na všetky tri nové skladby vznikli vydarené a zábavné klipy z dielne dvorného kameramana Pavla Vargu. Komunikácia a práce prebiehali online a všetci tvorcovia sa na nich podieľali bez toho, aby sa navzájom stretli.

Nastala doba „koronová“ a usporiadať živý koncert v týchto časoch je takmer nemožné. No ani to neodradí kapelu zahrať si, ak sa spojí dobrý nápad s chuťou potešiť svojich fanúšikov.

https://www.facebook.com/smolaahrusky/videos/266514114395533/?__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARC6e2hT3FpAzctbjqHFgcW0kLuIYyj6O4WTdn0ia4ZMKKqovd4UEvm6CGFbt3T-NegnDKU5VACu0JaK

„Po prvom marcovom online koncerte s kapelou som sa viacmennej sústredil na tvorbu pesničiek či už pre Smola a Hrušky, svoj sólový projekt, alebo pre detský projekt, na ktorom intenzívne pracujem. Ešte pred vírusom sme pravidelne streamovali naše skúšky a bavili takto našich fanúšikov. Aj keď ponúk na online koncerty bolo dosť, nechceli sme sa bezhlavo vrhať do všetkého a počkali sme si na niečo výnimočné. Tá chvíľa prišla teraz a to jedinečný koncert na streche v meste Kežmarok,“ pripomína Spoko Kramár.

Je to koncept koncertu, ktorý pred päťdesiatimi rokmi použila kapela Beatles na streche svojho nahrávacieho štúdia v Londýne. „Pre nás to však nebude posledný koncert pred rozpadom, ani nie je v našom záujme, aby koncert prerušila polícia. Všetko bude prebiehať v spolupráci s mestom Kežmarok a v rámci všetkých bezpečnostných opatrení. Pre fanúšikov chystáme aj prekvapenie v podobe nových skladieb, ktoré vznikli práve v tomto pandemickom období. Veríme, že aj napriek tomuto netradičnému spôsobu si ľudia koncert užijú zo svojich okien či balkónov. S kapelou sa na tento prvý živý koncert po dlhej dobe veľmi tešíme,“ približuje atmosféru pred vystúpením frontman kapely.

Hrušky máme a podporiť nás môžeš TU !

Redakcia NUlife.sk / Martin Hlavatý, manažér Smola a Hrušky Foto: archív SaH

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.