"Pokecal jsem s bezďákem" Dana Vertíga je oslavou opilecké bezstarostnosti

Brnenský pesničkár striedavo žijúci medzi Prahou a Brnom, Dan Vertígo a Vojta Bořil, bubeník z formácie Už Jsme Doma, zverejnili videoklip ku skladbe Pokecal jsem s bezďákem, ktorým propagujú projekt Nocleženka zameraný na pomoc ľuďom bez domova. Jeho skladby pritom fungujú na fans i pri opakovanom počúvaní, sú prekvapivo premýšľavé a cítiť vplyv kapiel Znouzecnost či Mňága a Žďorp.

Už štvrtá pieseň Dana Vertíga z minuloročného albumu #DNVRTG dostala videoklip. Tentoraz pesničkár nakrútil s režisérom Jardom Fikrom klip na najviac rocknrollovoú pieseň z albumu Pokecal jsem s bezďákem. Z videa sála bezstarostná letná atmosféra plná náhodných stretnutí a popíjanie drinkov všetkých farieb v kulisách Žižkova aj Vinohradu.

Dan Vertígo
Pokecal Jsem S Bezdakem by Dan Vertígo on Amazon Music - Amazon.com

"Téma bezdomovectva sa mi do pesničiek mimovoľne prelína už niekoľko rokov Rád sa len tak túlam ulicami, niekedy ľahko pripitý, skladám si v hlave pesničky a som šťastný, že nemusím nič extra závažného v živote riešiť. Stretávam ale i množstvo ľudí, ktorí z ulice nemajú kam ísť, odskočiť si len tak 'domov', Pokecal jsem s bezďákem je síce bezstarostná letná pecka, ale často ma napadá, aké jednoduché by asi mohlo byť dostať sa na ulicu - stačí si napríklad prečítať pár rozhovorov v Novým prostoru s niekým bez domova. Preto mi napadlo dať klipu presah a spojiť ho práve s projektom Nocleženka, ktorý mi dlhodobo pripadá sympatický a podporujem ho," dopĺňa spevák.

Fotka Dan Vertígo - muzikant.

Hlavnú úlohu si strihol Vojta Bořil, ktorý na štúdiovej nahrávke aj bubnuje. Vojta môžu diváci poznať ako bubeníka legendárnej avantgardnej kapely Už Jsme Doma alebo punkových P.K.. Pesničkár klipom navyše propaguje projekt Armády spásy zvaný Nocleženka. Ide o poukaz v cene 100 českých korún, ktorý jednému človeku v núdzi umožní stráviť noc v teple. Nezahŕňa však iba nocľah samotný, ale aj ďalšiu pomoc a rozvoj služieb pre ľudí bez domova.

Dan Vertígo

Jedná sa o akúsi príjemne nákazlivú optimistickú oslavu opileckej bezstarostnosti, ktorá z nahrávky presahuje nielen náladou, ale i punk-rockovým zvukom kapely. Všetky nástroje pritom nahral samotný autor, a to iba s jedinou spomínanou výnimkou bicích.

rNUlife.sk / Dan Vertígo PR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.