Filmtopia priniesla do kín v náročnom roku 2020 sedem premiér a projekt Kinedok, snímky videlo takmer 30 000 divákov

V roku 2020, v ktorom pandémia na väčšinu času zavrela kiná, sa distribučnej spoločnosti Filmtopia podarilo priniesť sedem filmov a pokračovať v medzinárodnom projekte Kinedok. Viac ako 2000 projekcií videlo takmer 30 000 divákov. Niektoré filmy podporila diskusiami, workshopmi, programom pre školy aj pre rodiny s deťmi. V rámci nutnej flexibility  vytvorila projekt Filmtopia online u vás doma. Niektoré snímky mali aj tri plánované a avizované premiéry, no napriek tomu na svoj vstup do kín čakajú ešte aj v tomto roku. 

„Prvý štvrťrok sme poctivo pracovali na kampani a príprave distribúcie filmov V SIETI a Služobníci do kín. Avšak päť dní po veľkolepej premiére filmu V SIETI sa kiná zavreli a my sme museli čakať dlhé tri mesiace, aby sme film opäť do kín vrátili. Bolo to náročné a skľučujúce obdobie. Napriek tomu som hrdá na to, že sa nám podarilo v tomto nepriaznivom roku uviesť do kín všetky tri verzie tohto výnimočného a dôležitého dokumentu, na ktorý prišlo na Slovensku 24 000 divákov. Samozrejme, práca s filmom pre nás nekončí a veríme, že pri znovuotvorení kín budeme môcť naplno realizovať našu pripravenú osvetovú kampaň a školské projekcie filmu,“ priblížila situáciu riaditeľka Filmtopie Silvia Učňová Kapustová, ktorá distribučnú spoločnosť Filmtopia prevzala približne takto pred rokom a mala veľké plány s jej novou etapou. 

V SIETI

Filmtopia priniesla filmy: V SIETI, Sólo, Christo: Chôdza po vode, Krajina medu, Staříci, Proxima, Služobníci a pokračovala v projekte Kinedok, medziárodnej platforma distribúcie dokumentárnych filmov.

Christo: Chôdza po vode

Celkovo je úspech, že sa nám počas roka podarilo do kín uviesť sedem filmových premiér a realizovali sme v alternatívnych centrách tiež medzinárodný projekt distribúcie dokumentárnych filmov Kinedok. Spustili sme aj online kanál Filmtopie. Na záver roka sme našim divákom a odvážnym kinám, ktoré otvorili svoje brány, uvoľnili dvakrát prekladanú premiéru slovenského celovečerného filmu Služobníci. Film mal v kinách priestor presne dva týždne, potom sa kiná opäť zavreli,“ dodala Silvia Učňová Kapustová. Za spomínané dva týždne sa podarilo zorganizovať aj menšie turné delegácie na čele s režisérom Ivanom Ostrochovským, zavítala do Bratislavy, Banskej Bystrice, Kežmarku a Košíc.

Vstup dokumentov Sólo, Christo: Chôdza po vode do kinodistibúcie obohatili diskusie s odborníkmi na témy, ktoré snímky prinášajú – hudba a psychológia človeka, vizuálne umenie vo verejnom priestore.

Krajina medu

Dokumentárnemu filmu, ktorý bojoval aj o Oscara, Krajina medu sa venoval programom nabitý jeden celý deň určený pre včelárov aj nevčelárov, filmárov aj nefilmárov. Spomínaný dokument V SIETI mal okrem klasických premietaní a uvedení všetkých troch verzií filmu do kín aj školské projekcie a bol súčasťou osvetovej kampane s pripravenými edukatívnymi materiálmi. A hraný film Staříci prišiel do Trnavy osobne uviesť hlavný herecký predstavieľ Jiří Schmitzer, ktorý za rolu získal viacero ocenení.

Kiná na Slovensku boli počas prvej vlny pandémie tri mesiace zatvorené, a otvárať sa začali len postupne. No v októbri sa opäť zatvorili a na necelý mesiac sa otvorili až koncom novembra. Tri dni pred Vianocami sa ukončilo premietanie na neurčito. Kiná teda boli zavreté na viac ako päť mesiacov, no už od marca žiadne z kín nebolo schopné nabehnúť na pôvodne plánovanú distribúciu a súvislý chod.

Mnohé aktivity sa presúvali do online priestoru. Preto vznikol projekt Filmtopia online u vás doma. „Chceli sme zareagovať a dať našim fanúšikom a divákom najavo, že na nich myslíme. Aj keď v našom prípade online distribúcia nemôže nikdy nahradiť ani príjmy a ani činnosť distribučnej filmovej spoločnosti,“ vysvetlila riaditeľka Filmtopie, ktorá sa na momentálnu situáciu v živote a kultúre pozerá s veľkou pokorou. „Viem, že nič, iba trpezlivosť, zodpovednosť a skromnosť nás všetkých privedie k vytúženej slobode,“ uzavrela.

Rok 2021 Filmtopia otvorí dlho očakávaným filmom Bohdana Slámu Krajina ve stínu, ktorý mal pôvodne vstúpiť do slovenských kín už na jeseň. Aktuálne má snímka na svojom konte päť nominácií na Ceny českej filmovej kritiky 2020. 

Eva Green (Sarah Loreau), Zélie Boulant (Stella) PROXIMA

rNUlife.sk / Zuzana Golianová, PR FILMTOPIA

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.