Čo je to vegánstvo

Vegánstvo je jedným z najmierumilovnejších štýlov života – všetko je to o rešpektovaní iných tvorov, či už zvierat, hmyzu alebo ľudí. Kto si uvedomí, že každý tvor má rovnaké právo na život, a spraví z toho svoju životnú filozofiu, to sa automaticky odzrkadlí v jeho prístupe ku všetkému. Rešpekt voči prírode, zvieratám, ľuďom, samému sebe, život s cieľom spolunažívania bez utrpenia a so súcitom.

Vegán je niekto, kto nekonzumuje žiadne zvieracie produkty, čiže neje mäso, mlieko, syry a iné mliečne výrobky alebo vajíčka. Takisto nepoužíva žiadne produkty vyrobené so zvierat alebo na ich úkor, ako kožušiny, kožu, perie alebo vlnu. Takisto nepoužívajú produkty, ktoré boli testované na zvieratách.

Vegáni takisto nepodporujú priemysel založený na ich využívaní, ako cirkusy, ZOO, kde držia zvieratá len kvôli profitu,  vodné svety alebo zvieracie zápasy a preteky.

Čiže, vegánstvo nie je len diéta. Je to životný štýl, ktorý pokrýva všetky aspekty nášho života a jeho jadrom je spolunažívanie s ostatnými tvormi, bez ich vykorisťovania.

Nerob iným to, čo nechceš, aby iní robili tebe.

Človek nepotrebuje k prežitiu mäso a žiadne iné živočíšne produkty. Konzumácia mäsa nám vlastne škodí, pretože sa nám to vymklo z rúk. Ročne kruto zabijeme 60 biliónov zvierat len na potravu. Tieto zvieratá žijú v krutých podmienkach, nemôžu plniť žiadne svoje prirodzené funkcie a po takomto mizernom živote ich surovo zabijeme na pásovej výrobe.

Jedna z najlepších prezentácií o vegánstve od Gary Yourofsky ti vysvetlí všetky detaily:

Viac o všetkých aspektoch vegánstva ako životnej filozofie sme rozpísali v jednotlivých častiach:

Prečo sa stať vegánom

Vegánska strava

Práva zvierat

Človek je bylinožravec

A viac info ohľadom utrpenia zvierat v jednotlivýh priemysloch: (budú doplnené)

Mäsový priemysel

Mliekarenský priemysel

Výroba vajec

Koža a kožuchy

Zábavný priemysel

Testy a vivisekcia

Zdroj: veganstvo.org

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.