15 dôvodov, prečo by ste boli radšej vegánmi

Byť vegánom, najmä v našich končinách, je často spájané s určitými nevýhodami a spoločnosť si myslí, že človek, ktorý sa takto stravuje, vlastne trpí. Z vlastnej skúsenosti viem, že to tak nie je. Povieme vám 15 dôvodov, prečo by ste aj vy radšej chceli byť vegánmi.

1. Rýchla príprava jedál

Vegánska strava neobsahuje mäso, ktoré si väčšinou vyžaduje dlhšiu tepelnú úpravu, ale ponúka náhrady mäsa ako tempeh, seitan, tofu či robi mäso, ktoré sú tepelne upravené do polhodiny.

Plnohodnotný nedeľný obed, zložený zo sójových kociek na cibuľke so sójovou omáčkou, s uvarenými cestovinami, máte navarený do 30 až 45 minút.

2. Vegánska kuchyňa prinesie radosť z varenia

Vegánske recepty sú pestré a chutné. V kuchyni pracujete s exotickým ovocím (avokádo, mango, zázvor..), domácou zeleninou, strukovinami, semenami a s použitím zaujímavých korenín ponúknu doteraz nepoznané chute.

3. Bude vám lepšie tráviť

Prvý rozdiel, ktorý spoznáte hneď, ako zjete vegánske jedlo je, že nebudete cítiť zaťažený žalúdok. Vegánska strava neobsahuje cholesterol a veľké množstvo nasýtených tukov, ktorý je práve v mäse, vajíčkach či mlieku.

Živočíšna strava neobsahuje vlákninu a prispieva tak k zápche a hnilobným procesom v črevách, zvyšuje kolónie škodlivých baktérií.

Vláknina obsiahnutá v rastlinnej strave je zase základom pre to, aby sa telo zbavilo všetkých nepotrebných zvyškov.

4. Neohrozuje vás osteoporóza

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pomenovala už dlhšie známy fakt tzv. vápnikový paradox. To znamená, že čím viac mlieka konzumujeme, tým rastie riziko vzniku osteoporózy.

Pravou príčinou však nie je samotná konzumácia mlieka a mliečnych výrobkov, ale celkový vysoký príjem potravín živočíšneho pôvodu.

5. Vyhnete sa pokazenému mäsu v obchodoch a antibiotikám, ktoré sa v nich nachádzajú

Vďaka tomu, že zvieratám sú podávané antibiotiká, jedením ich mäsa sa stávame rezistentnými na antibiotiká.

6. Schudnete bez počítania kalórií, no pritom nebudete mať pocit hladu

Sacharidy poskytujú energiu pre vaše telo. Ak nemáte dostatok sacharidov, bude vaše telo spaľovať svalové tkanivo.

Úbytok hmotnosti je typickým výsledkom vegánskej stravy. Eliminujete totiž všetky nezdravé potraviny, ktoré spôsobujú problémy s nadváhou.

Až 33 % Američanov je obéznych, zatiaľ čo len 2% vegánov.

7. Mladí prežijú adekvátnu pubertu

Od roku 1950 príde dievčatám puberta o 4 až 7 rokov skôr, a množstvo spermií chlapcov narástlo o 25 - 50 % vzhľadom na hormóny, ktoré sú v mäse a mliečnych výrobkoch.

8. Nemusíte sa báť Alzheimera

"Mäsožrúti" majú dvojnásobné riziko ochorenia na Alzheimerovu chorobu ako vegáni.

9. Redukujete si riziko vzniku rakoviny

Vďaka zvýšenému prísunu vitamínov A, C a E majú vegáni až o 40 % nižšie riziko vzniku rakoviny ako ostatná populácia.

10. Vegáni žijú dlhšie

Živočíšne produkty ako mäso, vajíčka a mlieko obsahujú veľké množstvo nasýtených tukov a cholesterolu, ktoré v krátkom časovom období spôsobujú ľuďom obezitu a v dlhšom časovom výhľade skracujú ľuďom život.

Navyše rastlinná strava obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré dokážu bojovať proti poškodzovaniu buniek pôsobením voľných radikálov, ktoré do tela dostáváme okrem iného aj prefabrikovanou stravou, znečisteným prostredím a tiež stresom.

Dostatok čerstvej stravy s vysokým množstvom antioxidantov dokáže naše biologické hodiny spomaliť.

veganstvi

11. Budete mať zdravšie srdce

Vláknina redukuje cholesterol. Okrem toho rastliny žiadny cholesterol neobsahujú.

Vegetariáni a vegáni preto majú v priemere výrazne nižšie hladiny cholesterolu a tiež nižší krvný tlak.

Výsledkom toho je o 20 - 40 % znížené riziko srdcových chorôb a o 30 - 60 % nižšie riziko mozgových príhod. Zároveň majú o 34 % menšie riziko, že zomrú na srdcový infarkt než tí, čo jedia mäso.

12. Lepšie zvládnete prejavy menopauzy

Keďže menopauza je spojená s prírastkom hmotnosti a spomalením metabolizmu, vegánska strava môže zabrániť tomu, že ženy v menopauze priberú.

Vegánska strava je bohatá na fytoestrogény, čo sú chemické zlúčeniny na báze rastlín napodobňujúce správanie estrogénu.

Odkedy fytoestrogény môžu zvýšiť a znížiť hodnoty estrogénu a progesterónu, udržanie rovnováhy medzi nimi v strave pomáha zaistiť pohodlnejší prechod menopauzy.

Sója patrí medzi najhojnejšie prírodné zdroje fytoestrogénov, ale tieto zlúčeniny možno tiež nájsť v stovkách iných potravín, ako sú jablká, červená repa, čerešne, cesnak, olivy, slivky, maliny a sladké zemiaky.

13. Budete mať viac energie

Budete mať toľko energie, že budete držať krok s deťmi, zároveň sa môžete tešiť lepšiemu a častejšiemu sexu. Tvrdí to autor knihy The RealAge Diet Michael F. Roizen.

Vyvážená vegánska strava je prirodzene bez cholesterolu. A pretože celé zrná, strukoviny, ovocie a zelenina obsahujú komplexné sacharidy, dodávajú telu dostatok energizujúceho paliva.

14. Redukujete globálne otepľovanie

V neposlednom rade vegánom záleží na životnom prostredí. Podľa výskumov, až 1,3 bilióna dobytka produkuje 60 miliónov ton metánu ročne.

Práve metán je skleníkový plyn, ktorý spôsobuje globálne otepľovanie.

15. Rekujete krutosť na zvieratách

Zvieratá v poľnohospodárstve sú vystavené najkrutejším, nehygienickým a strašným podmienkam.

Známi vegáni

Ku známym vegánom patria napríklad herci Brad Pitt, Cameron Diaz, Natalie Portman, muzikant Barry White, spevák Moby, česká modelka Petra Němcová, politik a bývalý americký prezident Bill Clinton, olympionička Martina Navrátilová, 77-ročný kulturista Jim Morris, boxer Mike Tyson či tenisové hviezdy Serena a Venus Williams.

Zdroj: aktuality.sk

wrong right

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.