Krištáľové krídlo za rok 2015 získalo jedenásť slovenských osobností

Osobnosti slovenskej vedy, medicíny, hospodárstva, umenia a športu si na javisku Slovenského národného divadla prevzali ocenenie Krištáľové krídlo za rok 2015. V devätnástom ročníku bolo nominovaných celkom 27 osobností.

Novinkou 19. ročníka bolo sklenené dielo v takmer dvojmetrovej výške. Vytvoril ho sochársky dizajnér Achilleas Sdoukos.

V kategórii publicistika a literatúra získala ocenenie spisovateľka Veronika Šikulová. Jej publikácia Medzerový plod vyšla v nádhernom prebale, ozdobená obrazom Pri štyroch čerešniach od Tomáša Polonského. Medzerový plod vyniká drobnokresbou z neprikrášleného života.

V kategórii šport získal ocenenie chodec Matej Tóth. V auguste sa stal prvým slovenským atletickým majstrom sveta v chôdzi na 50 km na MS v Pekingu. Rok 2015 ukončil ako svetová chodecká jednotka a je nominovaný aj na svetového atléta roka 2015.  4-dcb53335435864d07c3f0387e950ff0301ca687d

Jozef Barcaj si odnáša ocenenie v kategórii hospodárstvo. Z termálneho kúpaliska v Podhájskej, ktoré bolo na pokraji likvidácie, vybudoval prosperujúce stredisko cestovného ruchu na Slovensku. Projekty realizoval z vlastných zdrojov bez európskych fondov a štátnych dotácií.

 

V kategórii divadlo a audiovizuálne umenie si ocenenie prevzal režisér Ladislav Kaboš. Je autorom dokumentov vysokej umeleckej kvality s mimoriadnym celospoločenským prínosom. Film Zmenil tvár Šanghaja objavným spôsobom rozprával príbeh architekta Ladislava Hudeca. V súčasnosti uvádza v kinách unikátny film Farby piesku, dramatický príbeh slovenskej zdravotnej sestry uprostred moslimského sveta a vojny v Líbyi.4-6e4519b9e72b76d047dd7c9ad8ded495bc83185e

Ocenenie za filantropiu získala Miroslava Hunčíková, zakladateľka organizácie Svetielko pomoci. Pomáha onkologicky chorým deťom a ich rodinám. Založila detský mobilný hospic na východnom Slovensku, aby mohli zomierajúce deti stráviť posledné dni doma so svojou rodinou a blízkymi.4-3cca2a03419b0a6f6285ff5758382c452652ffa9

Za oblasť medicíny a vedy si ocenenie odnáša Igor Lacík, expert v polymérnej chémii, ktorý dlhodobo pracuje na výskume venovanom liečbe cukrovky. Zaslúžil sa, aby sa slovenský tím v roku 2015 stal členom prestížneho Enkapsulačného konzorcia Juvenile Diabetes Research Foundation, ktorého cieľom je poskytnúť liečbu pacientom s cukrovkou 1. typu.

 

V kategórii rock pop jazz získala ocenenie herečka a speváčka Szidi Tobias za najnovší album Jolanka. Album uzatvára obdivuhodnú kolekciu platní s textami jej manžela Petra Lipovského. Jej tvorba má blízko k šansónu. Za oblasť vážnej  hudby bol ocenený Štefan Kocán, ktorý je pravidelným hosťom Metropolitnej opery v New Yorku, La Scaly v Miláne, Bavorskej štátnej opery v Mníchove aj ďalších popredných svetových operných domov.

V kategórii výtvarné umenie získal ocenenie Ivan Pavle, ktorý patrí medzi špičku slovenských výtvarníkov. V roku 2015 prezentoval svoju tvorbu na retrospektívnej výstave k životnému jubileu v priestoroch SNM v Bratislave a na výstave v Múzeu moderného umenia Danubiana.

 

Mimoriadne ocenenie, o ktorom rozhoduje Veľká porota Krištáľového krídla, si prevzali zakladateľka Národného hemofilického centra Angelika Bátorová a Jozef Ráž, líder legendárnej skupiny Elán. Desiatky hitov tejto skupiny doslova zľudoveli a dnes patria do zlatého fondu slovenskej populárnej hudby.3-53892e3ff687061c3e9b7bc35d57b0373db02c41
"Elán je podľa mňa nenormálne inteligentné zoskupenie, v tom je jeho sila aj sláva. Tajomstvo nášho úspechu je bez debaty v našej inteligencii. Hudba je náš život," uviedol  Jozef Ráž.
3-f1a5961861de32c61bbcc8f3f6b1ea9c22849e39 "Moji pacienti nie sú pre mňa len predmetom môjho medicínskeho alebo vedeckého záujmu. Predovšetkým oni ma obohacujú, tú ľudskú dimenziu v každodennom živote, keď sa s dôverou vkladajú do našich rúk a keď nám dokazujú každý deň, ako sa dokážu statočne boriť so životom, hoci majú nevyliečiteľné celoživotné ochorenie, to je úctyhodné a to dáva zmysel mojej práci a zato sa oplatí obetovať niečo aj zo seba," dodala Angelika Bátorová.

Zdroj: TASR

Foto :  TASR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.