Podpora pre inovatívny projekt v Košiciach vo výške neuveriteľných viac ako 4,5 mil.eur

Košický projekt KSCreatívity4WB bol úspešný v piatej a poslednej výzve na predkladanie návrhov iniciatívy Mestské inovačné opatrenia pod vedením Európskej komisie a francúzskeho regiónu Hauts-de-France. Na realizáciu projektu dostanú partneri 4 562 859 EUR z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Tento grant na ybudovanie podpornej infraštruktúry pre inovácie prostredníctvom umenia, kreativity a digitálnych technológií ako aj posilnenie podnikateľského prostredia a vzdelávacie programy bude z 80 percent financovať Európsky fond regionálneho rozvoja (ERDF). Zvyšných 20 percent bude predstavovať spolufinancovanie deviatich partnerov projektu vrátane mesta Košice.

Zdroj: TASR

Okrem metropoly východu, ktorá zaujala projektom KSCreativity4WB, to boli tri belgické mestá (Brusel, Gent a Leiedal), dve talianske (Ferrara a Verona), bulharská Sofia, grécke Halandri, maďarská Budapešť, holandský Tilburg a španielska Almería. Košice aj vzhľadom na predchádzajúce úspechy pri podobných projektoch presvedčili hodnotiacu komisiu svojim projektom z oblasti podpory kultúry a kultúrneho dedičstva.

Mesto Košice sa proti vysokým teplotám | Nový Čas

Víťazné projekty z Belgicka, Bulharska, Grécka, Maďarska, Talianska, Holandska, Španielska a zo Slovenska, ktoré sa týkajú kultúry a kultúrneho dedičstva, kvality ovzdušia, obehového hospodárstva a demografickej zmeny, si rozdelia viac ako 45 miliónov EUR. V rámci iniciatívy Mestských inovačných opatrení 2014 – 2020 bolo v piatich výzvach úspešných 86 projektov. Celkovo sa zapojilo 222 projektov z 23 členských štátov. Snaha o inovovanie miest zajtrajška bude súčasťou Európskej mestskej iniciatívy v rokoch 2021 – 2027.

„Dáta sa týkajú celej sféry spoločnosti – ovzdušia i mobility. Napríklad podľa toho, ako sa pohybujú cyklisti, dokážeme efektívnejšie stavať cyklochodníky,“ konkretizoval. Projekt podľa magistrátu úzko súvisí aj so snahou získať titul Európske hlavné zelené mesto 2023. (Zdroj: TASR)

„Ambíciou projektu KSCreativity4WB je priniesť inovatívne a efektívne riešenia pre rôzne sféry verejného života, a to predovšetkým na základe požiadaviek obyvateľov a exaktných dát získaných z prostredia mesta. Tento projekt má úzky súvis aj s našou snahou získať titul Európske hlavné zelené mesto 2023. Od úspešnej realizácie strategických krokov sa bude odvíjať budúca tvár Košíc ako mesta so silným potenciálom na inovačné a sociálno-ekonomické napredovanie a s bohatou kultúrnou infraštruktúrou. Veľmi sa teším, že Košičania svojou kreativitou opäť potvrdili, že sa vieme uplatniť aj na mape Európy," skonštatoval viceprimátor mesta Košice Marcel Gibóda (nezávislý), ktorý spoluzodpovedal za prípravu celého tohto projektu.

Cieľom projektu KSCreatívity4WB je zvýšiť angažovanosť občanov a zároveň posilniť dôveru vo verejné inštitúcie, pomocou inštitútu Citizen Experience and Well-being Institute (CXI), ktorý bude zhromažďovať overené údaje, ktoré budú dostupné verejným inštitúciám aj verejnosti. Na tento účel bude vytvorené mobilné mestské laboratórium (Mobile Urban Laboratory), kde budú prostredníctvom multimediálnych inštalácii predstavené a vizualizované rôzne údaje a kde sa občania zapoja do definovania mestských problémov.

Mesto Košice zverejnilo výzvu na podporu kultúry v tomto roku

Súčasťou bude aj vytvorenie Urban Innovation Sphere, kde sa začínajúce podniky, tradičné priemyselné odvetvia a podnikatelia môžu podieľať na vytváraní spoločných riešení výziev. Do projektu sa zapojili: Mesto Košice, Košická Technická univerzita neziskové organizácie Creative Industry Košice, Východné pobrežie, Košice IT Valley, K13 – Košice Cultural Centres, ANTIK Telecom; Civitta Slovakia, ASBIS SK.

„Som naozaj rád, že vytvorili projekt, vďaka ktorému sa naše mesto dostalo medzi najlepších. V nasledujúcich rokoch sa tak zaradíme medzi významné metropoly, ktoré budú môcť prostredníctvom tohto programu zlepšovať kvalitu života všetkých obyvateľov. Na základe získaných dát budeme môcť určiť, do ktorej oblasti života v meste sú potrebné investície. Máme jedinečnú možnosť využiť získané finančné prostriedky na realizáciu odvážnych a inovatívnych nápadov. Tradičné projekty a nápady premeníme na nové kreatívne a ambiciózne. Našim cieľom je, aby boli Košičania šťastní, že môžu žiť v našom meste a svoje mesto ešte viac milovali. A k tomu pomôže aj táto iniciatíva mestských inovačných opatrení, ktorý prinesie úžitok nám všetkým. Držme si palce, aby sa vďaka rôznym jedinečným projektom a vylepšeniam, ktoré tu v nasledujúcich rokoch budeme môcť zrealizovať na základe analýz, stal z nášho mesta líder mestských inovácií v Európe,“ uviedol primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).

Science, technology, innovation and capacity-building | United Nations

Mesto a jeho partneri budú môcť čerpať financie až po odsúhlasení Európskej komisie, ktorej audítori sa na jeseň tohto roku chystajú do Košíc. O aktuálnom dianí okolo celého projektu bude informovať aj vlastná webstránka, ktorá by sa mala už onedlho spustiť.

Podrobnosti:

Mestské inovačné opatrenia

Úspešné projekty

rNUlife.sk / Zastúpenie EK a EP na Slovensku

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.