Dovolenkový prieskum: Rozpočty Slovákov sa znížili, väčšina slovákov bude po korone dovolenkovať doma

Koronakríza zásadným spôsobom zmenila plány obyvateľov Slovenska. Zdravotná situácia ale aj obmedzené rodinné rozpočty znamenali zmeny v plánoch na trávenie letného obdobia. Paradoxne sa však na dovolenku chystá tento rok najviac Slovákov.  To sú hlavné výsledky reprezentatívneho prieskumu na vzorke 1 000 respondentov, ktorý agentúra Go4insight realizovala na prelome mája a júna 2020.

V čase pred koronakrízou na letnú dovolenku plánovalo ísť 57 percent obyvateľov Slovenska. Je to dokonca o niečo vyšší počet ako bolo na dovolenke v lete pred dvoma rokmi (v r. 2018).

Dovolenkový prieskum: Rozpočty Slovákov sa znížili, napriek tomu bude leto rekordné

Konkrétne plány, ako strávia tohtoročné leto, malo pred príchodom korony začiatkom marca už 29 percent obyvateľstva. Približne desatina obyvateľov už mala dovolenku objednanú a polovica z nich (5 percent) dokonca aj čiastočne alebo úplne zaplatenú.  

​Koronakríza zmenila destináciu, ale neubrala chuť dovolenkovať

Po mesiacoch strávených doma alebo vo vlastných záhradkách a chatách Slováci plánujú dovolenky v rekordnom počte. Letnú dovolenku mimo svojho domova plánuje stráviť až 62 percent z nich. Je to nárast o približne desatinu oproti situácii z februára 2020.

Najviac obyvateľov Slovenska sa pôvodne chystalo toto leto cestovať do Chorvátska (až 28 percent). Je to výrazne viac ako tomu bolo pred dvoma rokmi v lete. Približne pätina populácie plánovala pôvodne zostať dovolenkovať na Slovensku, čo je tiež výrazný nárast oproti letu 2018.

Približne 11 percent plánovalo dovolenku v prímorských krajinách ako Taliansko, Grécko alebo Turecko.  Do susedného Česka sa pôvodne cez leto chystalo pozrieť 6 percent Slovákov, do Maďarska 4 percent . Mimo Európu malo pôvodne namierené 7 percent obyvateľov.  

3/4 slovákov ostane dovolenkovať doma na Slovensku

​Pandémia ochorenia COVID-19 však skomplikovala cestovateľské plány a možnosti dovolenkovania v zahraničí. Získať na tom môže tento rok najmä domáci cestovný ruch.

Aquapark Bešeňová - Gino Paradise Bešeňová
Aquaparky na Slovensku otvorili letnú sezónu so sprísnenými hygienickými opatreniami

Až polovica obyvateľov Slovenska (a dokonca 70 percent zo všetkých dovolenkárov) sa rozhodla stráviť tohtoročnú letnú dovolenku na Slovensku. To znamená aj veľkú šancu chytiť sa príležitosti pre domácie rezorty, ktoré už začínajú lákať slovákov na výhodnejšie letné pobyty. To by znamenalo aj určitú obnovu samotného cestovného ruchu u nás.

Druhou najnavštevovanejšou destináciou cez toto leto bude susedné Česko

Ubytovanie a pobyty Česko | ZľavaDňa

Naopak, najvýraznejší pokles záujmu zo strany Slovákov môže zatiaľ očakávať Chorvátsko, kde sa chystá tento rok 6 percent obyvateľstva. Hoci je to stále vysoké číslo, predstavuje len štvrtinu tých, ktorí rozmýšľali nad Chorvátskom v čase pred koronou a zároveň len 40 percent z počtu tých, ktorí Chorvátsko navštívili pred 2 rokmi.

Výrazne akčnou ponukou zaujala viac čechov ako slovákov ponuka súkromného dopravcu Regiojet, ktorý aktuálne ponúka lístky na nočný vlak do Chorvátska za vynikajúcu cenu od 22 eur.

Chorvátsko nočnými vlakmi

Kým Česi podľa predaných lístkov Regiojetu prejavujú enormný záujem o cestu do Chorvátska vlakom, Slováci sa po väčšine rozhodli ostať doma.

RegioJet | Pohodová cesta do Chorvátska vlakom RegioJet

Výrazne však „po korone“ opadol záujem o Taliansko, Turecko, Grécko a ostatné prímorské destinácie. K moru sa tak chystá necelých 10 percent obyvateľov. Mimo Európu má namierené len 1 percento Slovákov.

V súvislosti s optimistickým vývojom v oblasti cestovania a postupným otváraním hraníc v posledných dňoch a týždňoch je však možné, že slovenskí dovolenkári sa môžu rozhodnúť vycestovať do zahraničia vo vyššej miere ako bolo deklarované koncom mája.   

Obavy cestovať do zahraničia

Vysoký dopyt po dovolenkovaní na Slovensku je spôsobený najmä obavami cestovať do zahraničia. Len šestina obyvateľstva deklaruje, že nemá žiadne (zdravotné) obavy spojené s cestovaním a dovolenkovaním. Mierne obavy má 42 percent Slovákov. Zvyšných 41 percent obyvateľstva sa cestovania mimo Slovenska obáva výrazne.  

​Nie je prekvapením, že cestovania za hranice sa najviac obávajú tí najstarší. Medzi ľuďmi nad 60 rokov tvorí skupina tých, čo majú veľké obavy, až 60 percent a zároveň je veľmi málo tých, ktorí sa neobávajú cestovať do zahraničia vôbec.

Čím je človek mladší, tým rýchlejšie klesá množstvo tých, čo majú  výrazné obavy z cestovania mimo Slovenska, ale len pomaly narastá skupina tých, čo sa neobávajú vôbec.

​Menej peňazí na dovolenku

Okrem zdravotných obáv z cestovania za hranice Slovenska dovolenku v nastávajúcom lete ovplyvnia aj znižujúce sa rodinné rozpočty. Svoj plánovaný dovolenkový rozpočet znížila takmer tretina obyvateľov Slovenska. Na druhej strane, zvýšili ho len 2 percentá obyvateľstva. Podobný rozpočet ako bol pôvodne plánovaný má stále k dispozícii 68 percent Slovákov.

Pokles rozpočtu pritom postihol všetky sociálne skupiny, dokonca aj tie, ktorým sa do februára 2020 výborne finančne darilo. Paradoxne, najmenší vplyv na dovolenkové rozpočty má koronakríza v prípade dôchodcov, ktorých príjmová stránka zostala ekonomickým prepadom v princípe nedotknutá.

rNUlife.sk / Go4insight / Foto TMR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.