Petrovi Nagyovi vychádza prvých päť albumov na vinyle aj CD ako plnohodnotné reedície obohatené o texty piesní

Po dlhých rokoch vychádzajú vo vydavateľstve OPUS plnohodnotné reedície prvých albumov speváka, hudobného skladateľa, textára, producenta a fotografa PETRA NAGYA.

Postupne vychádza na vinyloch aj CD nosičoch v mesiaci október päť jeho albumov -  Chráň svoje bláznovstvá, Mne sa neschováš, Myslíš na to, na čo ja?, „Ale“ a Peter Nagy v Štúdiu S. Všetky nové vydania z tejto edície sú obohatené aj o texty piesní.

„Ani som nedúfal, že sa to vráti. Som rád, že v dobe, keď sa vrátila doba lásky ku vinylovej klasike, že ešte vyjdú znova v reedícii moje prvé albumy. Schválne nehovorím „staré “ albumy , pretože piesne, ktoré spievam mi pripadajú nové, nedávne, akoby to bolo dnes. Znova sa vrátila tá hodnota nosiča ako artefaktu a vôňa vinylových albumov. Dal som niektorým piesňam krásny život a za to, ony dali krásny život mne,“ vyjadril sa k reedíciam Peter Nagy.

Chráň svoje bláznovstvá je debutový album Petra Nagya, ktorý rozpútal v roku 1984 tak intenzívnu "nagyomániu", akú slovenská pop-music nikdy predtým a ani potom nezažila. 400-tisícový predaj albumu, koncerty v najväčších halách a amfiteátroch, víťazstvá vo všetkých dobových rozhlasových a televíznych hitparádach, víťazstvo v ankete Zlatý slávik, ale aj rozbité výklady obchodov pri uvedení albumu do predaja v Prahe i Bratislave -  to všetko boli sprievodné prejavy tejto mánie. Po necelých 40 rokoch vychádza plnohodnotná reedícia tohto legendárneho albumu.

Album Mne sa neschováš nadviazal v roku 1985 na jeho superúspešný debut a v predaji ho ešte prekonal, keď pokoril hranicu 500-tisíc kusov, čo sa mimochodom podarilo v histórii slovenskej a českej pop-music popri Petrovi len skupine Elán s albumom Detektívka. Peter týmto albumom pokračoval vo víťaznom ťažení na všetkých frontoch svojej kariéry, a to aj vďaka superhitom Sme svoji, či Marcel z malého mesta. Ako hostia sa na tomto albume zúčastnili aj legendy Vašo Patejdl a Laco Lučenič.

Tretí radový album z roku 1986, Myslíš na to, na čo ja?, prináša výrazný posun v jeho hudobnom smerovaní. Jednotlivé piesne sú rockovejšie a obsahovo závažnejšie. Peter tomuto zároveň prispôsobil aj vizuálny imidž a celkovo sa posunul k "dospelejšiemu" prejavu.

Zreteľne sa to ukázalo na najväčších hitoch albumu (Myslíš na to, na čo ja?, Láska je tu s vami), ale napr. aj na kontrastných baladách Stará Johanka a Komparzista. Album predznamenal budúce smerovanie Petra Nagya ako univerzálneho a nadčasového interpreta. Petra sprevádza skupina Indigo vo svojom najlepšom zložení.

Na svoj tretí album nadviazal Peter v roku 1987 ďalším, s názvom "ALE". Je to po všetkých stránkach zrelý a vyvážený album, na ktorom definitívne potvrdil svoj posun od tínedžerského idolu k zrelému interpretovi, pričom si však naďalej zachoval schopnosť vytvárať veľké hity, z ktorých sú dnes evergreeny (najmä duet s Jožom Rážom Psi sa bránia útokom). Popri Jožovi na albume účinkuje ako hosť aj nedávno zosnulý Vašo Patejdl, ktorého hlas zaznie v piesni Motýle zblízka a klavír v spomínanom evergreene Psi sa bránia útokom.

V roku 1988 sa rozhodol nahrať živý album v bratislavskom Štúdiu S, ktorý sa stal jeho piatym dlhohrajúcim albumom. Peter tu priniesol zásadnú zmenu oproti jeho dovtedajšej štúdiovo-koncertnej aktivite. Športové haly a amfiteátre tu vystriedalo komorné prostredie Štúdia S, ktorému Peter prispôsobil aj decentné, vo väčšine prípadov unplugged aranžmány svojich piesní. Ako hostí si prizval legendy Pavla Hammela a Vaša Patejdla, pričom ich spoločné piesne (Zabudnuté ciele, Motýle zblízka, Nič nezmení môj svet) patria k vrcholom tohto pozoruhodného albumu v hudobnej kariére Petra Nagya.

Zoznam piesní na albume Chráň svoje bláznovstvá:

01. A1 CHRÁŇ SVOJE BLÁZNOVSTVÁ

02. A2 OSUD MÔJ

03. A3 MÔJ MALÝ EDY

04. A4 TAXIS

05. A5 SLOVNÍK ČISTÝCH SLOV

06. A6 KRISTÍNKA IBA SPÍ

07. B1 JE MI ĽÚTO ZMÚDRENÍ

08. B2 SPÁNOK

09. B3 DIERA V PLOTE

10. B4 VRAKY ÁUT

11. B5 BALET

12. B6 POSLEDNÝKRÁT

Zoznam piesní na albume Mne sa neschováš:

01. A1 APLAUZ

02. A2 MARCEL Z MALÉHO MESTA

03. A3 PARFÉMY

04. A4 A VON!

05. A5 UDOBRENIA

06. B1 MNE SA NESCHOVÁŠ

07. B2 PLEXISKLOVÝ PANÁČIK

08. B3 SVEDOMIE

09. B4 ONESKORENÝ

10. B5 SME SVOJI

Zoznam piesní na albume Myslíš na to, na čo ja?

01. A1 ZÁKONY HADA

02. A2 NA MOJOM POSCHODÍ

03. A3 Z ÚST DO ÚST

04. A4 TVÁRE OPUSTENÝCH

05. A5 CHLAPČENSKÁ DUŠA

06. A6 PRE KRÁSU CHVÍLE

07. B1 MYSLÍŠ NA TO, NA ČO JA?

08. B2 PRESTÁVAME HRAŤ

09. B3 LÁSKA JE TU S VAMI

10. B4 STARÁ JOHANKA

11. B5 SMETISKO

12. B6 KOMPARZISTA

Zoznam piesní na albume „Ale“

01. A1 USMIEVAJ SA

02. A2 "ALE"

03. A3 NOC JE LACNÉ LIETADLO

04. A4 DOMINIK JE MIESTNY BLÁZON

05. A5 PREDAVAČ DYMU

06. A6 MOTÝLE ZBLÍZKA

07. B1 PSI SA BRÁNIA ÚTOKOM

08. B2 AŽ SA ZNOVA NARODÍM

09. B3 MESTO DÝCHA

10. B4 NENECHAJ VYHRAŤ CYNIKOV

11. B5 KAŽDÝ MUZIKANT (NOSÍ SLZU NA DUŠI)

12. B6 TETOVANÝ OTÁZNIK - NEMÉ JAZERÁ

Zoznam piesní na albume Peter Nagy v štúdiu S

01. A1 POJAZDNÁ ČISTIAREŇ PERIA

02. A2 ONESKORENÝ (ZASTAV TO CHLADNUTIE)

03. A3 USMIEVAJ SA

04. A4 POŠLI SA MI

05. A5 VRAKY ÁUT

06. A6 ZABUDNUTÉ CIELE

07. B1 DROZD

08. B2 KTO SME...

09. B3 NAGASAKI II

10. B4 ČO JE VIAC?

11. B5 MOTÝLE ZBLÍZKA

12. B6 NIČ NEZMENÍ MÔJ SVET

rNUlife.sk / Renáta Tomášová, Warner music

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.