FILMTOPIA spúšťa filmové kino online, v ponuke sú artové filmy, klasika, experimenty, dokumenty aj slovenské premiéry

Pod sloganom „Filmtopia online u vás doma“ sa rozhodla distribučná spoločnosť ponúknuť pestrý výber kvalitných filmov. Začína s dvoma silnými príbehmi, ktoré uvedie v slovenskej premiére. V stredu (22. apríla 2020) exkluzívne sprístupní dokument nominovaný na OscaraKRAJINA MEDU a druhý film - lyrický dokument o samote a návrate do životaSÓLO – budú môcť „diváci doma“ sledovať od soboty (25. apríla 2020); pôjde o symbolickú rozlúčku s francúzskym režisérom pôsobiacim v Prahe Artemiom Benkim, ktorý pred víkendom navždy odišiel. Oba filmy mali mať slávnostnú premiéru na festivale Febiofest. Do kolekcie filmov pribudnú každý týždeň dva nové tituly - artové filmy, klasika, umelecky spracované dokumenty, experimenty aj slovenské filmy.

Ponuku do online priestoru som dramaturgicky nastavila tak, aby to bola v prvom rade Filmtopia v tom najlepšom zmysle slova. V ponuke preto nesmú chýbať silné tituly, artové filmy, klasika, umelecky spracované dokumenty aj experimenty. Filmy sa zameriavajú na rôzne témy a predstavujú žánrovo pestré spektrum. Samozrejme, jednu líniu budú tvoriť slovenské filmy,“ povedala riaditeľka Filmtopie Silvia Učňová Kapustová.

Filmy budú postupne – dva za týždeň (každú stredu a sobotu) – pribúdať na stránke https://vimeo.com/user53462969/vod_pages. Milovníci kvalitnej kinematografie tak môžu, v rámci aktuálnych nariadení, sledovať filmy doma, legálne a vo vysokej kvalite.

Celovečerný debut dokumentaristov Ljubomira Stefanova a Tamary Kotevskej s názvom Krajina medu (Honeyland) charakterizuje epická šírka, aj keď vznikol z dôverného vzťahu medzi filmármi a témou. Ide o prekvapivo humorný, i keď drsný i nežný portrét krehkej rovnováhy medzi ľudstvom a prírodou, o pohľad na rýchlo miznúci spôsob života a nezabudnuteľné svedectvo o vytrvalosti jednej ženy. Fim bol nominovaný na Oscara (najepší zahraničný film, najlepší dokument) a z festivalu Sundance si priviezol až tri ceny (najlepší dokument, zvláštna cena poroty za kameru, cena za mimoriadny prínos).

https://www.facebook.com/filmtopia.sk/videos/560739937890360/

Sólo je lyrický dokument o samote a návrate do života, rozpráva výnimočný a zároveň univerzálny príbeh o posadnutosti tvorbou a dokonalosťou, popisujúci evolúciu ľudskej bytosti, ktorá čerpá svoju silu z vlastnej citlivosti. Martin P. je mladý argentínsky klavírny virtuóz a skladateľ, ktorý posledné štyri roky prežil v ústave pre duševne chorých El Borda v Buenos Aires, najväčšom psychiatrickom zariadení v latinskej Amerike. Detský hudobný génius a najsľubnejší talent svojej generácie se pokúša nájsť spôsob, ako prekonať svoje psychiatrické ochorenie a vrátiť sa do života vonku, za múry sanatória i na koncertné pódiá, zatiaľ čo pracuje na svojej novej skladbe. Film má na svojom konte uvedenie na festivale v Cannes, viacero nominácií i ocenení, okrem iného sa stal najlepším českým dokumentárnym filmom na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Jihlava. Vo štvrtok 16. apríla 2020 zastihla filmový svet smutná správa, režisér filmu, dokumentarista a producent Artemio Benki, ktorý od začiatku 90. rokov pôsobil v Prahe, zomrel vo veku 53 rokov.

Filmov bude v portfóliu nového projektu Filmtopia online u vás doma postupne pribúdať. Cena vstupenky na online kino, za ktorú si nadšenci kvalitného filmu môžu snímky pozrieť, je: dve eurá, slovenské premiéry, ktoré budú k dispozícii jeden týždeň, stoja len o jedno euro viac.

Viac informácií:

Web Filmtopie: http://www.filmtopia.sk/

FB profil Filmtopie: https://www.facebook.com/filmtopia.sk/

Redakciu NUlife.sk informovala Zuzana Golianová, PR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.