Vo veku 95 rokov zomrela talianska filmová hviezda Gina Lollobrigida

Herečka Gina Lollobrigida, jedna z najväčších hviezd európskej kinematografie 50. a 60. rokov, zomrela vo veku 95 rokov, informovala talianska tlačová agentúra Ansa.

Medzi jej filmy, ktoré sa často označujú ako „najkrajšia žena na svete“, patrili napríklad Prekrížené meče, Hrbáč z Notre Dame a Krásna, ale nebezpečná. Hrala po boku takých osobností ako Humphrey Bogart, Frank Sinatra, Rock Hudson či Errol Flynn.

Jej kariéra sa skončila v 60. rokoch a profesionálne sa ešte venovala umeniu, fotografii a politike.

Luigia „Gina“ Lollobrigida (4. júla 1927 – 16. januára 2023) bola talianska herečka, fotoreportérka a politička. Bola jednou z najvýznamnejších európskych herečiek 50. a začiatku 60. rokov, v období, v ktorom bola medzinárodným sexsymbolom.

Lollobrigida sa narodila v roku 1927 neďaleko Ríma a medzinárodnú slávu jej priniesli filmy ako Zvonár u Matky Božej (1956), kde si zahrala po boku Anthonyho Quinna, či Šalamún a kráľovná zo Sáby (1959), v ktorom hrala s Yulom Brynnerom. Jej hereckými partnermi v iných filmoch boli aj Rock Hudson, Tony Curtis, Robert Alda, Burt Lancaster, Frank Sinatra, Sean Connery, Errol Flynn, Humphrey Bogart či David Niven. Zdroj: profimedia

V čase svojej smrti patrila Lollobrigida medzi posledných žijúcich významných medzinárodných hercov zlatého veku hollywoodskej kinematografie.

Zdroj: Vogue.it

Keď sa jej hviezdna filmová kariéra chýlila ku koncu, Lollobrigida si založila druhú kariéru ako fotoreportérka. V sedemdesiatych rokoch minulého storočia sa jej ako fotoreportérke podarilo získať prístup k Fidelovi Castrovi na exkluzívny rozhovor.

Gina Lollobrigida prepares to photograph Salvador Dali in his studio at the St. Regis hotel in New York, which adjoined his suite, on 15 June 1955
Fotila známe osobnosti a umelcov tých čias. Na obr. príprava na fotenie, Salvador Dali v jeho ateliéri v St Regis hotel v New York v roku 1955

Lollobrigida pokračovala ako aktívna podporovateľka talianskych a taliansko-amerických vecí, najmä Národnej talianskej americkej nadácie (NIAF). V roku 2008 získala cenu NIAF za celoživotné dielo na výročnom galavečere nadácie.

Politická angažovanosť

Ešte ako 95-ročná neúspešne kandidovala v septembrových predčasných voľbách za poslankyňu talianskeho parlamentu. Kandidovala v meste Latina, ležiacom južne od Ríma, za novovzniknutú euroskeptickú politickú alianciu Zvrchované a ľudové Taliansko (Italia sovrana e popolare - ISP). Podľa agentúry APA je ISP hnutím ľavicových strán a antisystémových zoskupení, ktoré obhajujú návrat Talianska k väčšej suverenite.

Na margo svojej motivácie Lollobrigida v rozhovore pre denník Corriere della Sera uviedla, že už ju "nebaví počúvať, ako sa politici hádajú a bez výsledku". "Taliansko je v zlom stave, chcem urobiť niečo dobré a pozitívne," vyhlásila a dodala, že je odhodlaná bojovať, aby ľudia mohli rozhodovať v najrôznejších oblastiach - od zdravia až po spravodlivosť.

Zdroj: getty images

Ozrejmila, že bude spolupracovať "so všetkými, pokiaľ to je pre dobro Talianska." Dodala, že pre účasť vo voľbách ju presvedčil jej právnik Antonio Ingroia, bývalý štátny prokurátor na boj proti mafii, ktorý má vlastné politické skúsenosti. Ingroia uviedol, že Lollobrigida vzhľadom na svoj vek nebude môcť chodiť na predvolebné mítingy po Taliansku, takže svoju kampaň bude viesť prostredníctvom tlačových správ a videoposolstiev. "Je síce zdravá a v poriadku, ale má 95 rokov," vysvetlil právnik.

Denník pripomenul, že Lollobrigida sa už v politike angažovala aj v minulosti: v roku 1999 sa uchádzala o zvolenie do Európskeho parlamentu ako kandidátka centristickej strany Demokrati (Democratici) založenej bývalým predsedom Európskej komisie Romanom Prodim. Získala približne 10.000 hlasov, čo však nestačilo, aby sa stala europoslankyňou.

Ako 19-ročná si prešla peklom: Gina Lollobrigida obeťou sexuálneho násilia

Lollobrigida vtedy ako deväťdesiatročná v televíznej talkshow uviedla, že sa stala dvakrát obeťou sexuálneho násilia.

Gina Lollobrigida prehovorila o sexuálnom obťažovaní.
Zdroj: getty images

Známa herečka, ktorá bola vo svojej dobe považovaná za najkrajšiu ženu sveta, podľa agentúry AFP dodala, že je potrebné "zobrať odvahu" a vec oznámiť hneď, a nie až po rokoch. "Mám pocit, že hovoriť o tom teraz, sa tak trochu rovná nutkaniu upútať na seba pozornosť," komentovala herečka vlnu obvinení zo sexuálneho obťažovania, ktorú spustil hollywoodsky škandál spojený s filmovým producentom Harvey Weinsteinom. "Je potrebné zobrať odvahu" a vec oznámiť hneď, "ale ani ja som ju v sebe nenašla. Mlčala som, nič som nepovedala", dodala Mona Lisa 20. storočia, ako Lollobrigidu prezývali.

Stroho a s dôstojnosťou vysvetlila, že počas života bola dvakrát vystavená "dosť vážnemu" sexuálnemu násiliu. Identitu agresorov neodhalila, uviedla len, že jeden z nich bol Talian a druhý cudzinec. "Prvýkrát som bola ešte nevinná, o láske som nič nevedela, ničomu som nerozumela. Takže to bolo vážne. A išlo o dosť známu osobnosť. Mne bolo vtedy 19 rokov, chodila som ešte na gymnázium," povedala herečka. Druhý prípad nechcela Lollobrigida nijako priblížiť. Uviedla iba, že sa odohral až po jej svadbe s lekárom Milkom Skofičem, ktorého si vzala v roku 1949.

Lollobrigida on the red carpet at the opening of the Gina Lollobrigida Fotografa exhibition at the Palazzo delle Esposizioni in Rome on 25 June 2009
Lollobrigida v červenej večernej róbe na červenom koberci pri príležitosti otvorenia Gina Lollobrigida Fotografa exhibition v Palazzo delle Esposizioni v roku 2009. Foto: Marilla Sicilia/REX/Shutterstock

V roku 2013 predala svoju zbierku šperkov a z predaja darovala takmer 5 miliónov amerických dolárov na výskum liečby kmeňovými bunkami.

Lollobrigida admires her 90th birthday cake at the official Gina Lollobrigida Birthday Celebrations in Rome on 4 July 2017
Lollobrigida pri oslave 90tky (Gina Lollobrigida Birthday Celebrations) v Ríme, 4. júla 2017
Foto: Daniele Venturelli/Getty Images

rNUlife.sk / BBC News / Daniel Mičuda, DM

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.