V Luhačoviciach sprístupnia slávne Jurkovičove Slnečné kúpele    

Novou turistickou atrakciou v moravských Luhačoviciach sa zrejme stanú obnovené Slnečné kúpele. Po veľmi rozsiahlej rekonštrukcii budú pre verejnosť slávnostne sprístupnené 25. a 26. mája 2024 aj so sprievodným programom, v ktorom by nemali chýbať doboví vzduchoplavci.

Pôvodné Sluneční lázně vybudoval slovenský architekt Dušan Jurkovič v roku 1903. Ďalších trinásť stavieb v jeho štýle ľudovej secesie tam pribudlo v období 1902 až 1914, čím výrazne ovplyvnili celkový vzhľad tohto kúpeľného mesta. Osem z nich vzbudzuje zaslúženú pozornosť aj v súčasnosti.

Viaceré sú na pešej zóne v revitalizovanom 20 hektárovom kúpeľnom parku i v blízkosti obnovenej kolonády. Areál Slnečných kúpeľov zažil najväčšiu slávu v období prvej republiky. Domáci i z okolia v lete dlhodobo navštevovali svoju Plovárnu - obľúbený historický vonkajší bazén napájaný riečkou Šťávnice obkolesený Jurkovičovými drevenými prezliekacími kabínkami. Na Slovensku sme to videli v niektorých častiach televízneho seriálu Četnícke humoresky. Bazén bol využívaný do roku 1995 a Slnečné kúpele v čiastočnej prevádzke do roku 2011.    

Po desiatich rokoch, v marci 2021, začala snaha o záchranu nevyužívaných a chátrajúcich objektov, výnimočného architektonicého Jurkovičovho diela, ktoré je českou národnou kultúrnou pamiatkou. Nasledovala rekonštrukcia celého komplexu budov: Ústavu vodoliečby, Riečnych a slnečných kúpeľov, Sírnych a rašelinových kúpeľov, technickej budovy bývalej kotolne a práčovne aj s priľahlým areálom. Stavby sa zmenili na múzejnú expozíciu slúžiacu ako unikátny dokument kúpeľníctva a kultúrnej atmosféry začiatku 20. storočia. Vynovený areál obsahuje tri prehliadkové okruhy.

Prvý je venovaný histórii Ústavu vodoliečby, osobnosti Dušana Jurkoviča a dielu skladateľa Leoša Janáčka, ktorý sa tam často zdržiaval. Druhý s názvom Sun Spa v oddychovej zóne prevedie návštevníkov expozíciou riečnych a slnečných kúpeľov. V bazéne sa už nedá kúpať, dokončia v ňom vodnú prechádzkovú expozíciu, ale do okolitých drevených kabiniek možno vojsť. Súčasťou tretieho okruhu je depozitár kúpeľnej techniky a výstava teplomilných rastlín. Areál ma ambíciu poskytovať ideálne zázemie pre kultúrne podujatia.    

„Komplex už nebude slúžiť kúpeľným pacientom. Rôzne časti objektov boli obnovené po dôslednom skúmaní s pamiatkarmi a inými odborníkmi. Napríklad v odpočivárni je drevený nábytok s pôvodným náterom, v prízemí zasa imitácia mlyna z roku 1710. Budova sírnatých kúpeľov bola ruina, po rekonštrukcii v tom pôsobivom industriálnom priestore môžu byť koncerty, výstavy či art terapia,“ prezradila Hana Felcmanová, riaditeľka Slunečních lázní Luhačovice.     

Sluneční lázně - Lázně Luhačovice, a.s. (lazneluhacovice.cz)

rNUlife.sk / Text a foto: PAVOL ERDZIAK / titl. foto: Kudyznudy.cz

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.