Unikánu výstavu Divadelné storočie - stopy a postoje si od dnes môžete pozrieť na Bratislavskom hrade

Veľmi rozsiahlu reprezentatívnu výstavu s názvom Divadelné storočie: stopy a postoje pripravil nielen pre obdivovateľov múzy Divadelný ústav v spolupráci so Slovenským národným múzeom. Navštíviť ju môžete od 28. februára do 5. októbra 2020 v priestoroch Historického múzea SNM na druhom poschodí Bratislavského hradu. Výstava odhaľuje hlavné smery, udalosti a osobnosti slovenského profesionálneho divadla od jeho začiatkov až po súčasnosť a akcentuje tie kultúrne a spoločenské udalosti, ktoré najviac vplývali na rozvoj slovenského divadla.

Výstava sa rozkladá na celkom poschodí a to na ploche 1 500 m2, prináša viac než tisíc exponátov zo Slovenska a zahraničia. Výtvarné a architektonické riešenie navrhol významný slovenský scénograf pôsobiaci v zahraničí Boris Kudlička. Výstavu možno navštíviť počas otváracích hodín Historického múzea SNM na Bratislavskom hrade každý týždeň od utorka do nedele. V pondelok je expozícia zatvorená. Vstupné si kupujete nielen na výstavu Divadelné storočie – stopy a postoje, ale na všetky výstavy v objekte Bratislavského hradu. Základné vstupné je v hodnote 10 eur, zľavnené v hodnote 4 eurá. Každú prvú nedeľu v mesiaci je vstup do Historického múzea zadarmo. Presnejšie informácie o vstupenkách sa dozviete na webovej stránke SNM – Historického múzea.

Výstava detailne mapuje sto rokov profesionálneho divadla na Slovensku a prepája ho so súvislosťami, ktoré predchádzali jeho vzniku. Odhaľuje jeho hlavné smery, udalosti a osobnosti od začiatkov až po súčasnosť a zvýrazňuje tie kultúrno-spoločenské udalosti, ktoré najviac vplývali na jeho rozvoj.

Výstavu pripravil štrnásťčlenný kurátorský tím, ktorý tvoria renomovaní teatrológovia a divadelní historici. Hlavnou kurátorkou výstavy je Zuzana Nemcová Gulíková. O architektonické spracovanie výstavy sa postaral slovenský scénograf, pôsobiaci s veľkým úspechom v zahraničí Boris Kudlička.

Tešiť sa môžete na komentované prehliadky výstavy s kurátormi výstavy a iný sprievodný program, napríklad diskusie s ambasádormi Roku slovenského divadla 2020, komentované projekcie filmov, umelecký program s významnými slovenskými divadelníkmi. Všetky detaily budeme upresňovať v časovom predstihu na sociálnych sieťach Roku slovenského divadla 2020 a na webovej stránke špeciálne vytvorenej pre Rok slovenského divadla 2020.

Viac info na webovej stránke RokDivadla.sk 

Redakcia NUlife.sk / Divadelný ústav

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.