EK koordinuje hodnotenie vplyvu koronavírusu na priemysel. Je len otázkou času, kedy bude koronavírus aj na Slovensku

Európska komisia sa aj naďalej usiluje o zvýšenie prevencie a zabránenie ďalšiemu prepuknutiu ochorenia COVID-19 v Európe. Zároveň,  bude EK koordinovať celoeurópsku analýzu účinkov nákazy na európsky priemysel a podniky. Informoval o tom komisár pre vnútorný trh Thierry Breton. „Dopad na cestovný ruch a leteckú dopravu sa už prejavuje. A to je len začiatok,“ uviedol komisár na včerajšom zasadnutí Rady pre konkurencieschopnosť a požiadal členské štáty o zaslanie súhrnných údajov a hodnotení vplyvu situácie na dodávateľské reťazce. Medzi januárom a februárom 2020 nevycestovalo 250 000 čínskych turistov, čo predstavuje stratu dvoch miliónov prenocovaní. Pokles pozorujú aj európsky dopravcovia.

Personál kontroluje telesnú teplotu cestujúcich, ktorí v piatok prileteli na bratislavské letisko. Foto – TASR
Personál kontroluje telesnú teplotu cestujúcich, ktorí v piatok prileteli na bratislavské letisko. Foto: TASR

Koordinačné centrum pre núdzové reakcie (ERCC) Komisie v súčasnosti nepretržite pracuje na poskytnutí pomoci Taliansku, ktoré požiadalo prostredníctvom mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany o pomoc a o ochranné masky. Komisia spolu s členskými štátmi EÚ tiež zrýchľuje proces spoločného obstarávania ochranných pomôcok s cieľom uľahčiť členským štátom ich dostupnosť ako aj minimalizovať ich potenciálny nedostatok.

Je len otázkou času, kedy bude koronavírus aj na Slovensku. Nerobme paniku, no situácia je vážna, vraví virológ SAV Borisa Klempa. Panika okolo nákazy môže spôsobiť viac škôd na zdraví a majetku ako samotná nákaza, hovorí imunológ Vladimíra Leksu, obaj zo SAV.

Koronavírus / 2019-nCoV /

Pacientov s koronavírusom už momentálne hlásia z každého kontinentu okrem Antarktídy. Experti hovoria, že de facto ide o pandémiu, hoci Svetová zdravotnícka organizácia sa takému výrazu zatiaľ vyhýba.

Tri potvrdené prípady  v tejto chvíli aj susedné Rakúsko. Taliansko, ktoré je v Európe najviac postihnuté, udáva 655 potvrdených pacientov. Na svete je momentálne potvrdených skoro 84-tisíc prípadov ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus, z nich najviac v Číne, až 79-tisíc. Počet vyliečených presahuje 36-tisíc. Ochoreniu podľahlo 2867 ľudí, z nich drvivá väčšina v provincii Chu-pej, ktorá je epicentrom nákazy. V Európe hlási 17 úmrtí Taliansko a dve Francúzsko.

Smrtnosť na koronavírus sa v súčasnosti pohybuje na úrovni okolo 2 až 3 percent a odhaduje sa, že je zhruba 20-až 30-krát vyššia ako pri sezónnej chrípke, ktorá je na úrovni 0,1 percenta.

Smrtnosť vyjadruje počet úmrtí na danú chorobu zo všetkých nakazených (aké percento nakazených zomrelo). Líši sa od úmrtnosti, ktorá hovorí o percente zomretých na danú chorobu zo všetkých ľudí, ktorí daný rok umrú. Vedci odhadujú, že smrtnosť bude nižšia. Zároveň opakovanie upozorňujú, že nakazených novým koronavírusom bude rádovo viac, ako uvádzajú oficiálne štatistiky. Dôvodom je, že ochorenie má obyčajne veľmi mierne príznaky a podobá sa na obyčajnú nádchu.

Imunológ Leksa si myslí, že overená a licencovaná vakcína na nový koronavírus bude k dispozícii do konca tohto roka. Zatiaľ čo pri dostupných vakcínach ľudia otáľajú a očkovaniu sa často vyhýbajú – napríklad proti chrípke sa očkuje len 4,5 až 5 percent slovenskej populácie, v prípade nového koronavírusu antivakcinačné postoje zatiaľ nepočuť.

V americkom štáte Nebraska začali klinické testy lieku remdesivir, ktorý by mohol pomôcť ľuďom nakazeným novým typom koronavírusu. S odkazom na vyjadrenie miestnych zdravotníckych úradov o tom informovala agentúra AP. Liek pred niekoľkými rokmi vyvinul tím vedcov kalifornskej firmy Gilead Sciences, na čele ktorého stojí Čech Tomáš Cihlář.

Lekári chcú do testov zapojiť až 400 ľudí v 50 krajinách sveta. Polovici z nich pritom dajú remdesivir, zatiaľ čo zvyšku bude podané len placebo, teda látka bez účinku upravená do rovnakej podoby ako liek.

Podrobnosti:

Otázky a odpovede ku koronavírusu

Koordinačné centrum pre núdzové reakcie (ERCC)

Odkazy na užitočné zdroje:             

·         V prípade záujmu o všetky denné správy vydávané Európskou komisiou vám odporúčame sledovať stránku Daily News.

·         Obrazový materiál z najaktuálnejších udalostí na pôde EÚ (tlačové konferencie, návštevy, významné stretnutia) poskytuje médiám   bezplatne Audiovizuálny servis EK.

·         Praktické rady o európskych právach pre podniky a občanov: www.vasaeuropa.eu

·         Vyvraciame nepravdivé správy: www.euromyty.sk

Hlavný hygienik radí, ako sa chrániť pred koronavírusom:

  • Často si umývajte ruky mydlom a vodou aspoň 20 sekúnd, môžete použiť dezinfekčný prostriedok na ruky na báze alkoholu.
  • Očí, nosa a úst sa nedotýkajte neumytými rukami.
  • Pri kašli a kýchaní si zakrývajte nos a ústa jednorazovou papierovou vreckovkou a následne ju zahoďte do koša.
  • Vyhýbajte sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí javia príznaky nádchy alebo chrípky.
  • Ak ste chorí, liečte sa doma.
  • Zabráňte nechránenému kontaktu s divými alebo hospodárskymi zvieratami.
  • V domácnosti zvýšte intenzitu dezinfekcie povrchov a používajte ochranné prostriedky.
  • V prípade otázok kontaktujte odborníkov cez emailovú adresu novykoronavirus@uvzsr.sk alebo na telefónnych číslach 0917 222 682 a 0918 659 580.

Redakcia NUlife.sk / Zastúpenie EK a EP na Slovensku / TASR * Denník N * Pravda

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.