Grammy sú rozdané! Galavečer 65. ročníka sa niesol na vlne prekvapení

Ceny si z Los Angeles odniesli hlavní favoriti ako Harry Styles, Beyoncé, Adele, Taylor Swift či Lizzo, no v najprestížnejších kategóriách to bolo „samé prekvapenie!“ Moderátorom 65. odovzdávania cien Grammy bol opätovne komik Trevor Noah.

Americká speváčka Beyoncé získala v nedeľu na odovzdávaní hudobných cien Grammy ďalšie štyri ocenenia. Celkovo má už 32 zlatých gramofónov, čo je rekord v 65-ročnej histórii týchto ocenení. Neuspela však v kategórii album roka, v ktorej triumfoval britský spevák Harry Styles.

Beyoncé bola favoritkou večera s deviatimi nomináciami. Ceny jej udelili za najlepší tanečný alebo elektronický hudobný album (Renaissance) a nahrávku (Break My Soul), najlepšiu R&B pieseň (Cuff It) a tradičné R&B vystúpenie (Plastic Off the Sofa). Prekonala tak britského dirigenta maďarského pôvodu Georga Soltiho, ktorý bol doterajším držiteľom rekordných 31 ocenení Grammy.

V histórii Grammy Beyoncé s celkovým počtom 88 nominácií vytvorila nový rekord – jeden v počte nominácií vyrovnal jej manžel Jay-Z, ktorý tento rok získal rekordných päť nominácií. Počas slávnostnej premiéry si popová hviezda prevzala dve ceny Grammy, čím prelomila remízu s 28 výhrami s Quincy Jonesom. Počas živého vysielania vyhrala aj najlepšiu R&B skladbu za skladbu „CUFF IT“, čím vyrovnala 31 víťaznú nahrávku zosnulého dirigenta Georga Soltiho. Nebola tam, aby prevzala toto ocenenie, pretože zažila veľmi nepríjemnosti, keď uviazla v preplnenej premávke v Los Angeles. Prišla neskôr počas ceremoniálu, pričom jej moderátor Trevor Noah odovzdal Grammy, keď sedela v publiku.

Neskôr na Galavečeri vyhrala sošky Grammy aj za najlepší tanečný/elektronický album pre Renaissance, čím prekonala Soltiho rekord s celkovým počtom 32 víťazstiev cien Grammy v jej doterajšej kariére a rozhodne tým jej hudobná kariéra nekončí.

"Snažím sa nebyť príliš emotívna," povedala pri preberaní posledného ocenenia, no napriek tomu emócie prišli samé pri uvedomení si ďalšieho úspechu v podobe rekordných 31 ocenení Grammy. "Snažím sa len prijať túto poctu dnes večer." Od prítomného obecenstva vrátane manžela Jay-Zho, ktorému vo svojom príhovore poďakovala, zožala veľký potlesk. Poďakovala tiež Hive, ako sa jej fanúšikovia volajú, „za to, že ma chránili“, ako aj „queer komunite za vašu lásku a za vynájdenie žánru“, za ktorý tiež vyhrala.

FOTO: AP

Speváčkyna skladba „Break My Soul“ – song číslo 1 a hlavný singel z albumu Renaissance – vyhrala počas slávnostnej premiéry najlepšiu tanečnú/elektronickú nahrávku. Pre Beyoncé to bolo prvé víťazstvo v tanečnej kategórii. Odniesla si tiež cenu za najlepší tradičný R&B výkon za „Plastic Off the Sofa“.

Albumom roka sa stal Stylesov Harry's House.

V štyroch hlavných kategóriách získal Harry's House Harryho Stylesa najvyššie ocenenie večera, album roka. "Toto sa nestáva ľuďom ako som ja veľmi často," povedal vo svojom prejave.

Anglický spevák a skladateľ Harry Styles vystupuje na 65. ročníku odovzdávania hudobných cien Grammy v Los Angeles v nedeľu 5. februára 2023. FOTO: AP

Nahrávkou roka About Damn Time americkej speváčky Lizzo. V tejto kategórii Beyoncé dosiaľ nezvíťazila.

Vo svojom povznášajúcom prejave Lizzo vzdala hold Beyoncé, keď povedala, že keď bola mladšia, vynechala aj školu, aby videla vystupovať svoj spevácky idol, a už vtedy si uvedomila, že chce robiť hudbu, ktorá inšpiruje ľudí ako Beyoncé. "Ty si jednoznačne umelcom našich životov," povedala na jej adresu Lizzo.

Cenu pre pieseň roka, určenú pre autorov skladieb, udelili folkovej, rockovej a bluesovej speváčke Bonnie Raittovej za Just Like That. Viditeľne prekvapená Bonnie Raitt sa vo svojom príhovore poďakovala všetkým, ktorí stáli za jej úspechom.

Po tri ceny si odniesli folková rockerka Brandi Carlile a raper Kendrick Lamar. Adele odišla len s jednou cenou v oblasti popu a Taylor Swiftová sa nepresadila v kategórii pieseň roka. Taylor však ocenili za najlepšie hudobné video za desaťminútovú verziu piesne All Too Well.

Nováčikom roka je americká jazzová speváčka Samara Joy.

Cena pre herečku Violu Davis za pamäte Finding Me ju zaradila do prestížnej kategórie EGOT – tvoria ju držitelia cien Emmy, Grammy, Oscar a Tony.

Sam Smith a Kim Petras získali cenu za najlepšie popové duo/vokálny výkon za skladbu „Unholy“. Pri preberaní ceny Petras poznamenala, že Sam Smith ma „milostivo požiadal", aby som toto ocenenie prijala osobne, pretože som prvou transgender ženou, ktorá toto ocenenie vyhrala“. Poďakovala tiež svojej mame za to, že "verila mne, že som dievča“ a Madonne za jej prácu v boji za práva LGBTQ.

Počas televízneho ceremoniálu Grammy boli na pódiu pri moderátorovom mikrofóne Viola Davis, prvá dáma USA Jill Biden, Dwayne Johnson, Cardi B, James Corden, Billy Crystal, Olivia Rodrigo a Shania Twain.

Medzi vystupujúcich interpretov Grammy patrili Bad Bunny, Mary J. Blige, Brandi Carlile, Luke Combs, Steve Lacy, Lizzo, Petras, Smith a Styles.

Okrem toho Questlove pripravilo hviezdne predstavenie Hip Hop 50. Pred priamym prenosom bola väčšina víťazov v 91 kategóriách Grammy odhalená počas netelevízneho premiérového ceremoniálu, ktorý moderoval Randy Rainbow.

Ceny Grammy, ktoré majú podobu zlatého gramofónu na čiernej podkladovej doske, udeľuje od roku 1959 Národná akadémia hudobného umenia a vied (NARAS) za výnimočné úspechy v hudobnom priemysle. Pôvodne sa ocenenie nazývalo Gramophone Awards. Patrí k najvýznamnejším hudobným oceneniam na svete a považuje sa za ekvivalent filmových Oscarov.

65th GRAMMY Awards Premiere Ceremony - YouTube

General Field / Hlavné kategórie

1. Record Of The Year / Nahrávka roka

Lizzo: About Damn Time
Ricky Reed & Blake Slatkin, producers; Patrick Kehrier, Bill Malina & Manny Marroquin, engineers/mixers; Michelle Mancini, mastering engineer

2. Album Of The Year / Album roka

Harry Styles: Harry's House
Tyler Johnson, Kid Harpoon & Sammy Witte, producers; Jeremy Hatcher, Oli Jacobs, Nick Lobel, Spike Stent & Sammy Witte, engineers/mixers; Amy Allen, Tobias Jesso, Jr., Tyler Johnson, Kid Harpoon, Mitch Rowland, Harry Styles & Sammy Witte, songwriters; Randy Merrill, mastering engineer

3. Song Of The Year / Pieseň roka

Bonnie Raitt: Just Like That
Bonnie Raitt, songwriter

4. Best New Artist / Nováčik roka

Samara Joy

Pop

5. Best Pop Solo Performance / Najlepšie popové sólo vystúpenie

Adele: Easy On Me

6. Best Pop Duo/Group Performance / Najlepšie Pop duo/skupina

Sam Smith & Kim Petras: Unholy

7. Best Traditional Pop Vocal Album / Najlepší tradičný vokálny Pop album

Michael Bublé: Higher

8. Best Pop Vocal Album / Najlepší vokálny Pop album

Harry Styles: Harry's House

Dance/Electronic Music / Tanečná / elektronická hudba

9. Best Dance/Electronic Recording / Najlepšia tanečná/elektro nahrávka

Beyoncé: BREAK MY SOUL
Beyoncé, Terius "The-Dream" Gesteelde-Diamant, Jens Christian Isaksen & Christopher "Tricky" Stewart, producers; Stuart White, mixer

10. Best Dance/Electronic Music Album Najlepší tanečný/elektro Album

Beyoncé: Renaissance

Contemporary Instrumental Music / Súčasná inštrumentálna hudba

11. Best Contemporary Instrumental Album / Najlepší súčasný inštrumentálny album

Snarky Puppy: Empire Central

Rock

12. Best Rock Performance / Najlepší Rockový abum

Brandi Carlile: Broken Horses

13. Best Metal Performance / Najlepšie metal vystúpenie

Ozzy Osbourne Featuring Tony Iommi: Degradation Rules

14. Best Rock Song / Najlepší Rockový song

Brandi Carlile, Phil Hanseroth & Tim Hanseroth, songwriters (Brandi Carlile): Broken Horses

15. Best Rock Album / Najlepší Rockový Album

Ozzy Osbourne: Patient Number 9

Alternative / Alternatíva

16. Best Alternative Music Performance / Najlepšie Alternatívn hudobné vystúpenie

Wet Leg: Chaise Longue - Chaise Longue

17. Best Alternative Music Album / Najlepší Alternatívny hudobný album

Wet Leg : Wet Leg

R&B

18. Best R&B Performance / Najlepšie R&B Vystúpenie

Muni Long: Hrs & Hrs

19. Best Traditional R&B Performance / Najlepšie tradičné R&B Vystúpenie

Beyoncé: PLASTIC OFF THE SOFA

20. Best R&B Song / Najlepší R&B Song

Denisia "Blu June" Andrews, Beyoncé, Mary Christine Brockert, Brittany "Chi" Coney, Terius "The-Dream" Gesteelde-Diamant, Morten Ristorp, Nile Rodgers & Raphael Saadiq, songwriters (Beyoncé) : CUFF IT

21. Best Progressive R&B Album / Najlepší Progresívny R&B Album

Steve Lacy: Gemini Rights

22. Best R&B Album / Najlepší R&B Album

Robert Glasper: Black Radio III

Rap

23. Best Rap Performance / Najlepšie Rap Vystúpenie

Kendrick Lamar: The Heart Part 5

24. Best Melodic Rap Performance / Najlepšie Melodic Rap Vystúpenie

Future Featuring Drake & Tems: WAIT FOR U

25. Best Rap Song / Najlepší Rap Song

Jake Kosich, Johnny Kosich, Kendrick Lamar & Matt Schaeffer, songwriters (Kendrick Lamar): The Heart Part 5

26. Best Rap Album / Najlepší Rap Album

Kendrick Lamar: Mr. Morale & The Big Steppers

Ostatné kategórie: 2023 GRAMMY Nominations: See The Complete Winners & Nominees List

rNUlife.sk / Grammy, AP / titulná foto: AP Photo/Chris Pizzello

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.