Profesor Roth má pre vás pripravenú lekciu, na ktorú vraj do smrti nezabudnete! 

Divadlo Aréna uvádza novú premiéru v priestoroch LOFT ARÉNA, ktorou bude naivne komická dráma Lekcia z pera popredného predstaviteľa absurdného divadla, známeho francúzskeho dramatika rumunského pôvodu Eugèna Ionesca, v preklade Alberta Marenčina.

TVORCOVIA:
Réžia: Rastislav BALLEK
Preklad: Albert MARENČIN, Dramaturgia: Saša SARVAŠOVÁ
Scéna: Viktor FREŠO, Kostýmy a svetelný dizajn: Dorota VOLFOVÁ

ÚČINKUJÚ:
Robert ROTH, Monika POTOKÁROVÁ
PREMIÉRA: 25. októbra 2019 o 19:00 hod. LOFT Divadlo Aréna

„Grotesku a karikatúru treba radikálne posilniť a postaviť ako protiklad k vyblednutej duchaplnosti salónnej komédie.“ – povedal pred viac ako šesťdesiatimi rokmi popredný predstaviteľ absurdného divadla Eugène Ionesco. Dnes naberajú rovnakú, ak nie ešte väčšiu silu ako v roku 1957.

Krátka ukážka z divadelného predstavenia Lekcia, Divadlo Aréna

Dej je tak ako pri všetkých Ionescových hrách veľmi jednoduchý. Mladá žiačka si túži urobiť totálny doktorát, preto musí zvládnuť nielen aritmetiku, ale najmä základy lingvistiky a zrovnávacej filológie, ktorej sa oddaná profesorova slúžka desí najviac. Autorova slovná ekvilibristika vytvára absurdne smiešne, groteskné situácie s tajomnou hororovou atmosférou, ktoré vás presvedčia o tom, že spočítavanie základných čísel či vyslovovanie písmenka „s“ nemusí byť vždy také ľahké, ako sa na prvý pohľad môže zdať... Absurdný vzťahový trojuholník odhaľuje brutálnu podstatu pravdy veľkého divadla sveta, ktorá je komická i tragická zároveň.

Profesor Roth so svojimi bizarnými učebnými metódami má pre vás pripravenú lekciu, na ktorú do smrti nezabudnete! „Mátalo ma to už niekoľko rokov, aká je spoločnosť, aký je človek nepoučiteľný, lebo potrebuje konflikt, potrebuje železnú rukavicu, potrebuje sa tu hádať a vraždiť, a tak ďalej, a toto je sofistikovane napísané, ako to možno docieliť. Veď tam nemusí byť aritmetika a filológia, môžu tam byť úplne iné vedné odbory, aby som človeka úplne zblbol a dostal tam, kam potrebujem,“ komentoval herec.

Hra je vlastne dialógom medzi dvomi hlavnými postavami, svojským prečudesným, miestami chápajúcim, obdivujúcim, úctivým a vysvetľujúcim, inokedy nahnevaným až strašidelne zúriacim učiteľom a mierne naivnou študentkou, ktorá má síce aj dobré vedomosti, no i zjavné nedostatky, najmä v jednoduchej aritmetike spočívajúce v odčítaní. Počas asi hodinovej hry sa obavuje čiastočná interakcia s divákmi, a to stolička pre študentku priamo v publiku, kde komunikuje s prednášajúcim a skúšajúcim profesorom, či stolička ako miesto v publiku, kde sa na chvíľu dumajúc usadí aj samotný profesor Roth.

U Ionesca nikdy neviete, čo myslí vážne a kde si z ľudí strieľa, jeho dvojznačnosť je niečo, čo mňa zaujíma v divadle celkovo aj na tomto autorovi,“ priznal Ballek.

Lekcia Eugèna Ionesca bola prvýkrát uvedená na scéne Vreckového divadla (Le Théâtre de Poche Montparnasse) 20. februára 1951. Na Slovensku sa Lekcia doteraz v profesionálnych divadlách uvádzala spolu s jednoaktovkou Pozdravy a poklony, či s iným titulom krátkej formy, takže v Divadle Aréna sa jedná o jej prvé samostatné uvedenie.

Predstavenie sa bude hrávať v priestore LOFT ARÉNA, ktorý sa nachádza na poschodí a do sály nie je možný bezbariérový prístup.

Viac info a vstupenky na : https://divadloarena.sk/sk/predstavenia/lekcia

 

Ján Lukáč, divadlo Aréna/úprava a doplnenie textu Redakcia Nulife.sk/Foto, video DM

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.