Ticho a vnútorný pokoj liečia a sú tiež ústrednými témami albumu Mauna

Jeden z pilierov slovenskej nezávislej scény, kapela Longital, vydali koncom septembra svoj jubilejný desiaty štúdiový album s názvom Mauna a vyšiel už tradične pod vlastným vydavateľstvom Slnko Records. Pozvánkou k jeho počúvaniu je prvý zverejnený singel Slová so zaujímavým textom, dramatickou hudbou a pôsobivým zadymeným vizuálom.

IMG 7737

Počas uplynulých troch rokov od vydania poslednej nahrávky Divoko, ktorá bola nominovaná na slovenský album roka v novinárskej kategórii ankety Radio_Head Awards za rok 2016, si všetci traja členovia Longital odskočili k sólovým projektom. Nové skúsenosti a pohľady potom všetci traja priniesli naspäť do spoločnej tvorby a vznikol spomínaný nový album Mauna ako pomyselné prepojenie viacerých žánrových etáp kapely. Dokonale to odráža prvý zverejnený singel Slová, v ktorom znejú rafinované bicie a klavír Mariána Slávku, elektronika, kontrabas a v gradujúcom orchestrálnom závere aj sláčiky a dychy. Veľkolepý a dramatický zvuk nahrávky podčiarkuje pokojne prednášaný, no pritom naliehavý text, v ktorom sa jeho autorka aj interpretka Shina zamýšľa nad tým, ako a najmä koľko energie ľudia v dnešnej dobe venujú komunikácii a aká je vlastne mnohokrát zbytočná, prázdna a neosobná.

Dobre to vystihuje záverečná časť textu pred skvelým, takmer dvojminútovým inštrumentálnym finále pesničky: "Neloviť v plytkých vodách omieľaných fráz, pridať sa na svoju stranu, kým je čas... Kto chce vlastne komu čo povedať - a načo, len kvôli výmene samotnej? Vstávame z postele a prijímame výzvu: niečo povedať, niečo napísať, aspoň do správy, ešte stále nás to baví."

Zabývať sa v tichu je umenie

V sprievodnom texte Shina o skladbe prezradila, že ju k jej napísaniu inšpirovala "situácia, keď viete, čo chcete povedať, ale nenachádzate to pravé slovo. Akoby som nalistovala miesto v slovníku a to konkrétne slovo, čo hľadám, je vygumované, alebo mi zrazu pripadá čudné, nezrozumiteľné. Možno je to nejaká porucha alebo skôr intuitívna strata slovníka, aby som menej rozprávala. Takto mi ticho vstupuje do života, zabývavam sa v ňom. Je to niečo, čo by sa v dnešnej dobe určite zišlo mnohým," hovorí speváčka a basgitaristka. 

Ticho a vnútorný pokoj sú tiež ústrednými témami albumu Mauna, ktorý opäť vznikol v spolupráci s dlhoročnými súputníkmi Longitalu, producentom Ondřejom Ježkom a Slavom Solovicom, ktorý sa postaral o orchestrálne aranžmány. 

O videoklip k pesničke Slová sa postarala ostrieľaná dvojica Braňo Vincze (réžia) a Viktor Cicko (kamera), ktorí sú podpísaní aj pod vizuálmi kapiel a umelcov ako Fallgrapp/Jana Kirschner, Vec, Ľudové Mladistvá, Billy Barman, Medial Banana, Bad Karma Boy a ďalších. Scénu a ideu klipu navrhol tanečník a dizajnér Michal Heriban. Dymová svetelná kocka sa objaví aj v jeho pripravovanom predstavení Stepný vlk. Šaty, ktoré má v klipe na sebe Shina, navrhol módny dizajnér Marcel Holubec W.

MAUNA TOUR
10.10. Žilina, Stanica – Záriečie
17.10. Zlín, Zelenáčova Šopa
19.10. Vsetín, Tři opice
25.10. Prešov, Christiania
28.10. Brno, Kabinet Múz
7.11. Olomouc, Jazz Tibet Club
8.11. Česká Třebová, Modrý Trpaslík
15.11. Brezno, Bombura

23.11. Praha, Palác Akropolis s Longital Suita a ďalšími hosťami

https://goout.net/cs/koncerty/longital/xcree/+viedm/

28.11. Bratislava, MMC krst albumu Mauna s Longital Suita a ďalšími hosťami + Katarína Máliková krst albumu Postalgia / predpredaj https://bit.ly/2IwHbli / event https://bit.ly/2ASuZa7

14.12. Trnava, Malý Berlín
19.12. Banská Bystrica, Divadlo Štúdio Tanca

Viac na https://www.longital.com/sk/concerts


Album na CD, LP, FLAC, MP3 si môžete objednať https://www.slnkorecords.sk/longital/mauna

Prečítajte si recenziu na musicserver.cz - Ticho léčí a Longital jej na "Mauně" servírují po svém: https://bit.ly/2VjNq0H

Streamujete?
slnko.lnk.to/mauna

❂ Viac :  www.longital.com či FB www.facebook.com/longital

Redakcia NUlife.sk/vimeo/Foto : D.Dvorak/I.Satanik/longital@longital.com 

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.